Cum mă plângeam eu aici că nu găsesc să cumpăr un MacBook Pro de 15″ din 2015 cu specificațiile pe care le doresc, îmi spune cumnată-mea că are ea să-mi dea un MacBook pe care nu-l mai folosește…numai că nu știe ce model este. Începusem deja să sper măcar la un Unibody din 2011. Nope…am primit un MacBook Pro (15-inch, Late 2008).
Calul de dar nu se caută la dinți și laptopul arată foarte bine, așa că am decis să-l restaurez și să-i fac un upgrade. Nu mai avea baterie pentru că se umflase, dar în rest era perfect funcțional.
Am putut să mă joc un pic pe OS X Mavericks care rula super fluid cu specificațiile de mai jos.
Ce componente am cumpărat pentru upgrade?
-
Baterie pentru Apple MacBook Pro 15 A1286 Late 2008 MB470LL/A (4200mAh 10.8V) Laptop acumulator marca Green Cell – 234 de lei
-
Trusa CELLTEK – 51 de lei
- Memorie laptop Corsair notebook 8GB, DDR3, 1066MHz, CL7 Dual Channel Kit for Apple/Mac – 244 de lei
Total investiție 529 de lei.
Ca să fac o „aroganță” i-am mai pus și un SSD Samsung de 500GB care zăcea nefolosit.
Cum a fost montajul?
Bateria a fost super simplu de înlocuit pentru că pe vremea aceea Apple încă mai permitea consumatorilor să-și bage nasul prin interiorul produselor sale.
Și ram-ul a fost destul de ușor de accesat. Am avut nevoie doar de o șurubelniță cu cap cruce (Philips).
Când a fost vorba să schimb hard disk-ul cu SSD-ul mi-am prins urechile. Eram pregătit cu șurubelnița specială Torx T6 care venise în trusa comandată. M-am apucat să desfac șurubul care ținea hard disk-ul și nu voia să se desfacă.
Am rotit atât de mult de șurubelniță încât s-a stricat capătul. Am încercat să-l scot cu o bandă de cauciuc, cu mașina de înșurubat…n-a mers nimic.
Când îmi pierdusem orice speranță am tras de hard disk ca un barbar și am reușit să-l scot. De mic sunt cunoscut că voiam să scot o plăcuță de ram cu patentul, pe vremea când nu exista Youtube.
Am reușit să conectez SSD-ul la pini și să-l îndes în lăcaș. Misiune îndeplinită!
Instalare OS
OS X 10.9.5 e depășit pentru zilele noastre așa că am decis să upgradez OS-ul. MacBook Pro Late 2008 are suport până la OS X El Capitan.
- Am creat un backup în Time Machine.
- Am pus pe stick un program de instalare bootabil pentru MacOS El Capitan
- Am instalat MacOS El Capitan de pe stick. În principiu merge și descărcat, dar îmi cerea parola de iCloud al fostului proprietar și n-am vrut să mai deranjez.
N-a fost nici aici fără emoții pentru că am primit o eroare la un moment dat. A dispărut de la sine după un restart.
Când îmi mai fac timp plănuiesc să pun MacOS Catalina pe el prin acest Patcher.
Puncte forte
Tastatura este genială. Are un feel tactil și un sunet de click foarte satisfăcător. E o plăcere să tastezi pe ea. Bate la fund tastele butterfly.
Trackpad-ul este super precis. Are click adevărat, nu Force Touch. Laptop-urile cu Windows abia de curând s-au apropiat de ce producea Apple acum 12 ani.
Îmi place butonul acesta pentru verificat nivelul bateriei. Mi-ar plăcea să-l văd și pe laptopurile noi.
Puncte slabe
Display-ul este învechit. Are o rezoluție de doar 1440 x 900. Asta îmi cam taie din productivitate cu el. Culorile sunt destul de vibrante și are luminozitate suficientă, dar pălește pe lângă un display Retina.
Bateria, deși este nouă ține doar două ore, maxim. Mai degrabă o oră dacă folosesc Chrome în loc de Safari.
Acest Macbook Pro este foarte greu, în comparație cu laptop-urile din prezent. Cântărește 2.5 Kg! Noul MacBook Pro de 16″ are 2 Kg. Îmi aduc aminte că prin 2008 eu aveam un HP Pavilion zv50000 pe care îl simțeam bine de tot în ghiozdan.
E de preferat de conectat la Ethernet pentru că are port Gigabit, dar placa de rețea suportă doar 802.11a/b/g. Pe download îmi trage doar cu 42Mbps pe WiFi.
Porturile sunt USB 2.0, deci cam lente.
Se încălzește foarte tare. Atât de tare încât nu mai puteam să-l țin pe picioare. Se duce lejer la 90 de grade și devine zgomotos. A trebuit să instalez smcFanControl pentru control manual. Nu știu dacă schimb pasta termoconductoare pe CPU ar îmbunătăți lucrurile. Mac-urile sunt cunoscute că rulează la limită.
Merită să restaurezi un MacBook Pro din 2008?
Dacă îl primești cumva cadou sau ești pasionat de produsele Apple, răspunsul este da…merită să-l restaurezi. Altfel pentru un om normal, există variante mai bune.
Cu toate acestea laptopul încă este foarte bun pentru majoritatea task-urilor pe care le fac oamenii pe calculatoare, adică office și browsing. Cei 8 GB de RAM și SSD-ul i-au dat o nouă viață. Am rămas uimit cât de bine se poate mișca un laptop vechi de 12 ani.
Pot face blogging liniștit. Chiar am postat câteva articole de pe el.
Nu e un laptop portabil din cauza greutății și asta îl face mai puțin folositor.
Dacă ar fi să forțez lucrurile aș putea să-i dau jos cititorul de CD-uri și să iau un adaptor pentru Hard Disk-uri și să fac un RAID 0. Dar șurubul acela buclucaș m-a cam descurajat să mai umblu în el.
În prezent, a ajuns partenerul de șah al lui Sebastian.
5 Comentarii
De ce tine atât de putin bateria?
Din câte am citit și cea originală ținea tot cam două ore și ceva.