Android P a fost lansat oficial ieri și de cum am aflat, am căutat dacă există o versiune nouă pentru telefonul meu Pixel 2 XL. Surpriză! Android P mă aștepta deja și am făcut pasul spre instalare fără sa privesc înapoi.
Telefoanele Pixel sunt mereu primele care primesc cea mai noua versiune de Android. De data aceasta și Essential phone a primit Android P din prima zi . Restul telefoanelor care au participat în programul beta vor primi și ele curând acest update.
Odată cu această lansare oficială am aflat și de la ce vine versiunea „P”, și anume „pie”,adică plăcintă. Pentru versiunea de anul viitor cred că deja o sa fie mai greu sa găsească un nume de prăjitură care sa înceapă cu „Q”.
Mărimea update-ului a fost de 1173 MB și a durat în jur de 15-20 minute până s-a instalat.
Primele schimbări pe care le-am observat au fost la nivel de design. După care am întrat mai adânc în setări pentru a descoperi funcțiile noi.
Ce îmi place:
- Bara de status are un aspect mai colorat (albastru) și simbolurile sunt mai vizibile.Totul este mai rotunjit acum.
- În lockscreen văd acum și prognoza meteo
- Sub simbolul de bluetooth apare bateria dispozitivului conectat sub formă de procentaj. Dacă sunt mai multe dispozitive conectate, atunci apare numărul lor.
- Sistemul de notificări pare îmbunătățit. Dacă tragi de bara de notificări pâna jos apare un text „Manage notifications”. În sfârșit ai un control granular asupra a ce notificări vrei sa primești.
- Funcția de „Do not disturb” oprește acum toate notificările
- Am activat funcția de Adaptive Battery pentru un management mai bun al aplicațiilor pe care le folosesc rar. Din ce înteleg, sistemul va învăța obiceiurile mele de folosire a telefonului și se va adapta în funcție de acestea.
- Am activat și Adaptive Brightness. În principiu sistem va modifica automat luminozitatea în funcție de mediul în care sunt. Cu timpul el va învăța din modificările pe care le fac manual și cumva le va prezice în viitor pentru situații similare. Deja am observat că atunci când deschid displayul și intru în quick settings, sliderul de luminozitate se mută automat.
- Butonul de volum este setat acum automat pentru media pentru că de cele mai multe ori pe acesta vrei sa îl modifici.
- Dacă apeși pe butoanele de power și volume up în același timp, treci pe modul vibrate.
- Poți în sfârșit să editezi screnshoturi acum care se pot trimite prietenilor mult mai ușor.
Ce nu îmi place:
- Nu-mi place faptul că acum butonul de wifi doar activează sau dezactivează această funcție. La versiunea precedentă puteam să apăs pe săgeata de sub wifi și sa intru în meniul de unde se putea selecta rețeaua wifi.
- Am activat din System – Gestures funcția de Swipe up on Home button și pot spune la prima impresie ca totul este foarte „Iphonesc”. Scrollul vertical al aplicațiilor recent folosite a fost înlocuit de un scroll orizontal, ceea ce parcă nu este la fel de cursiv pe un ecran atât de mare. Îmi lipsește foarte mult și chemarea rapidă a ultimei aplicații folosite prin apăsarea de două ori a butonului de recent apps. Acest buton a dispărut cu totul și au rămas doar butonul de back și home.
- Încă nu există un „Dark mode” cu adevărat. Din display poți selecta ca temă „automatic”, adică selectare a temei în funcție de wallpaper, light și dark. Însă din ce am observat acest dark doar schimbă backgroundul status barului.
- Trecerea de la camera foto la camera video și invers mi se pare că se face mai greu acum.
- Toate funcțiile anunțate privind „wellbeing”, „slices” nu sunt încă active. Probabil se vor activa în toamnă (eventual Octombrie) odată cu apariția noului Pixel 3.