Am antene GSM pe bloc și locuiesc la ultimul etaj.
Sunt genul de om care are încredere în opinia unui specialist. Adică dacă am vreo durere, merg la medic și instant mă însănătoșesc după ce îmi spune că sunt ok. Asta nu înseamnă că nu am și eu dubiile mele și câteodată caut o a doua opinie. Pe sistemul…”Dubito ergo cogito, cogito ergo sum.”
La montarea antenelor pe bloc, acum vreo 10 ani, s-au făcut măsurători de către ANCOM, au fost interpretate de Institutul Național pentru Sănătate Publică și a reieșit că rezultatele erau mult sub nivelele de referință care pot afecta sănătatea oamenilor. Am studiat hârtiile și părea totul regulamentar. Mi-am făcut și eu cercetările pe net și am aflat că dacă locuiești sub antene atunci acolo e nivelul cel mai mic de radiații.
Au trecut anii, tehnologia a avansat și acum avem 5G. Bineînțeles, ca în orice scară de bloc, există biodiversitate și opinii diferite. De fapt, nu sunt opinii ci convingeri. Există oameni care pur și simplu dețin adevărul absolut și nu există loc de dubiu.Am putea spune că pe bună dreptate poate. Dacă e să cauți pe net… Cât de sigure sunt antenele GSM montate pe bloc? Atunci vei găsi titluri precum 6 cazuri de leucemie și 6 atacuri cerebrale pe scare unui bloc deasupra căruia se află antene GSM sau Se deschide cutia Pandorei? Prima antenă GSM demolată. (bine că n-au detonat-o), antenele Vodafone, alungate de pe blocuri (bietele antene). Sunt titluri care aduc trafic ce rezultă în mai mulți bani. Nu stă nimeni să-și bată capul cu ceva ce se numește…știință.
Când a venit vorba să se prelungească contractul de închiriere a terasei blocului cu operatorul de telefonie mobilă s-a reactivat conflictul. M-am înarmat cu răbdare și am decis să măsor pe cont propriu nivelul radiațiilor electromagnetice. Am doi copii, sunt sănătoși, dar până la urmă știi cum e…parcă nu vrei să riști.
Cum am măsurat nivelul radiațiilor de la antenele GSM?
Fiind un spirit întreprinzător, orientat spre soluții, am cumpărat un detector de radiații electromagnetice. E vorba de modelul acesta. La 166 de lei cât am dat pe el nu aveam mari așteptări. E foarte simplu de folosit și oarecum intuitiv.
În prealabil, m-am interesat de niște firme care fac măsurători cu aparate profesionale, dar apoi am văzut că se ocupă și cu vânzarea de vopseluri antiradiații. Nu mi-au inspirat încredere.
De menționat că eu la capitolul fizică am fost deficitar la școală. Cu toate acestea cred că mă pricep să compar niște numere între ele.
Testerul măsoară valori ale câmpului electric (e-field) și magnetic(h-field). Telefonia mobila funcționează prin intermediul câmpurilor electromagnetice, deci un astfel de tester este relevant. E bine de știut că toate aparatele de la tine din casă emit un câmp electromagnetic. Așa că m-am apucat să fac niște măsurători de referință ca să am cu ce să compar.
Care sunt valorile de referință ale câmpului electromagnetic considerate sigure pentru sănătate?
Dacă e să mă iau după Asociația Operatorilor Mobili din România, ei spun așa…”Telefonia mobila funcționează prin intermediul câmpurilor electromagnetice cu frecvențele cuprinse între 9 kHz şi 300 GHz. Aceste câmpuri sunt în mod greșit confundate cu radiațiile dăunătoare sănătății, numite si radiații ionizante, care produc modificări la nivel celular. În schimb, câmpurile electromagnetice sunt neionizante si nu au suficienta energie pentru modificarea celulelor.”
Cu toate acestea Organizația Mondială a Sănătății recomandă o limită de 40µT. (micro Tesla). Expunerea continuă la un câmp electromagnetic ce depășește această valoare îi poate afecta în special pe cei care au pacemakere. Adevăratele probleme de sănătate pot apărea în câmpuri de peste 8T.
Pe aparatul pe care l-am cumpărat am două valori de referință, 40V/m (Volt/metru) pentru câmpul electric și 0.4µT(microTestla) pentru câmpul magnetic.
Când sunt detectate valori peste aceste limite se aprinde becul roșu și bipăie într-una.
Are o precizie de 1V/m pentru câmpul electric și 0.01mT pentru câmpul magnetic.
Înregistrează valori în raza de 1V/m-1999V/m și 0.01mT-99.99µT.
Ce valori ale câmpului electromagnetic emit aparatele electrocasnice?
Testerul măsoară încontinuu și poate indica valoarea medie sau maximă înregistrată. Eu am setat pe medie.
Aflu că tastatura mea wireless emite un câmp electric de 133V/m. O priză normală cam tot atât emite.
Am testat și căștile wireless.
Lângă router deja aveam valori mai măricele de 387 V/m, dar câmpul magnetic încă era la valori scăzute.
Cele mai mari valori ale câmpului magnetic, cum era de așteptat, le-am obținut lângă cuptorul cu microunde, 15.81µT. Tot e sub limita de 40µT.
Ce valori ale câmpului electromagnetic emit antenele GSM?
Când am pornit tester-ul prima dată am umblat cu el prin casă. Eram interesat în special de locurile de sub antenă. Am răsuflat ușurat când am văzut că-mi indica valori nule, dar dacă îl apropiam de un aparat electrocasnic deja îmi bipăia. Am tras o primă concluzie cum că într-adevăr dacă ești sub antenă GSM nu intri în raza câmpului emis de ea. E important de reținut și că puterea câmpului scade odată ce te îndepărtezi de sursă. Practic dacă o antenă bate în blocul de peste drum, locatarii acestuia sunt prea departe să fie afectați în vreun fel. Bine, știm că sunt cazuri în care blocurile sunt la o distanță mai mică de 6 metri.
Următorul pas a fost să urc pe bloc și să văd exact ce valori îmi înregistrează testerul atunci când mă aflu lângă antenele GSM.
Imediat sub antenă aveam 0.99 µT.
În lateralul unei antene am obținut 593 V/m, 2.06µT.
În raza celei de-a doua antene am obținut 137V/m și 8.14 µT. Atenție vorbim de microTesla nu Tesla!
De aici am tras concluzia că dacă vrei să fii mai catolic decât Papa, mai degrabă ai renunța la cuptorul cu microunde decât la antenele de pe bloc.
Atunci când au venit lucrătorii să reabiliteze terasa am stat liniștit că nu o să le explodeze capul și nici nu o să facă leucemie de la aceste antene.
Ce valori a obținut ANCOM sub o antenă GSM?
„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitiva a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultra-rapide. „… practic ei ar trebui să țină cu noi, nu cu operatorii imperialiști care sug sângele poporului.
Bun, atunci ar trebui să poți să îi chemi să-ți facă și ție niște măsurători în apartament ca să dormi liniștit. Ei își concentrează resursele în treburi mai importante și nu vin la cererea cetățeanului. Cu toate acestea, dacă le cere un operator de telefonie mobilă să facă o măsurătoare într-o anumită locație atunci se conformează.
De aici o vecină a concluzionat că are încredere mai mare în măsurătorile mele decât în cele făcut de ANCOM că oricum sunt mână în mână.
Așa a ajuns acest aparat SRM în valoare de peste 12 mii de euro la mine pe pat așezat pe aleză ca un bebeluș. Dacă nu am reușit să vă impresionez cu aparatul meu de 166 de lei atunci poate reușesc așa.
Uitându-mă pe valorile înregistrate de acest aparat am observat că unitățile de măsură erau diferite de ce indica aparatul meu. Aici aveam µ/Wm2. Acesta măsura de fapt radiofrecvența pe diferitele benzi de telefonie mobilă.
Din câte am citit, există niște recomandări generale, dar fiecare țară și-a setat propriile limite privind expunerea la radiofrecvențe.
Un telefon mobil ținut lângă ureche produce în medie 10W/m2(=10 milioane µW/m2) pe aria capului tău lângă antenă și 1 W/m2(=1 milion µW/m2) în interiorul craniului lângă telefon…conform site-ului magneticsciences.com.
La mine în casă aparatul de la ANCOM înregistra în medie 157µW/m2. N-am avut disponibilitatea să aflu mai multe informații de la angajatul ANCOM care a venit să-mi facă măsurătorile, dar mi-a spus pe scurt că dacă valorile sunt cu u(micro) în față atunci sunt ok.
Limitele impuse de guverne par să fie mai generoase decât ce recomandă unii specialiști. De exemplu un grup de doctori germani recomandă o expunere de sub 10uW/m2.
Valorile se convertesc cam așa:
- 10 µW/m2 = 0.06 V/m în medie
- 100 µW/m2 = 0.2 V/m în medie
- 1000 µW/m2 = 0.6 V/m în medie
ANCOM are câteva puncte fixe care fac măsurători în timp real. Harta se poate consulta aici. Am mai aflat că urmează să monteze câteva astfel de puncte și la metrou.
Concluzie
În urma măsurătorilor empirice realizate de mine concluzionez că antenele montate deasupra apartamentului în care locuiesc nu emit un câmp electromagnetic atât de puternic încât să-mi fac griji pentru sănătatea copiilor mei. Măsurătorile realizate de cei de la ANCOM au ajuns la aceeași concluzie.
Sunt îngrijorat că valorile radiofrecvențelor sunt de 10 ori mai mari decât ce recomandă unii medici germani? Cred că toți cei care locuiesc la oraș, între betoane și mașini, își asumă că nu e mediul cel mai sănătos pentru un om. Sunt atâtea efecte ale poluării, stresului, lipsa somnului, alimentației greșite, sedendarismului încât atunci când capeți o boală e dificil să găsești sursa. Locuiesc de mai mult de zece ani în apropierea acestor antene, lucrez mai mult de acasă și nu am resimțit efecte asupra sănătății mele. Copiii s-au dezvoltat normal din fericire.
Recomandarea mea ar fi mai degrabă să eviți să dormi cu routerul în aceeași cameră sau să limitezi folosirea cuptorului cu microunde. Acestea pot fi potențial mai periculoase pentru anumite categorii de persoane decât o antenă GSM.
E bine să fim precauți și să monitorizăm aceste valori , dar câteodată e mai bine să avem încredere în specialiști. Eu îmi iau o marjă de eroare încercând să evadez cu familia în natură cât mai des posibil.
Ar trebui să ne concentrăm energia pentru limitarea poluării în orașul în care locuim. Șeful Gărzii de Mediu tocmai a atenționat că poluarea face mai multe victime decât COVID-ul, dar nu văd burtierele televiziunilor pline cu acest mesaj pentru că nu e la fel de apetisant ca… să zicem „demolarea” unei antene GSM.
Surse
https://www.monitor-emf.ro/map
Antenele GSM, Cernobalul nostru de zi cu zi – Cezar’s Blog (wordpress.com)
Un proiect de lege greșit gândit ar putea elimina antenele telecom din oraș – nwradu blog
Antenele Vodafone, alungate de pe blocuri (cetateanul.net)
EXCLUSIVITATE: O antena GSM montata pe un bloc din Timisoara ii (opiniatimisoarei.ro)
Au decuplat cu forţa antenele GSM de pe bloc – Evenimentul Zilei (evz.ro)
Ghid-Educatie-pentru-sanatate.pdf (gov.ro)
EMF_standards_framework[1].pdf (who.int)
RF Exposure Health & Safety Guidelines Mobile Phones Cell Towers WiFi (magneticsciences.com)
https://insp.gov.ro/dj/comunicate/Informatii%20privind%20tehnologia%205%20G.pdf
6 Comentarii
Daca ANCOM nu face măsurători la cererea persoanelor fizice atunci cum a ajuns analizorul de spectru pe patul tau? L-ai văzut prin fața blocului și l-ai invitat la o cafea pe cel de la ANCOM? CEVA NU SE LEAGA…
Sunt mizantrop. Nu invit oamenii așa aiurea la mine în casă. Cei de la ANCOM au venit la cererea operatorului de telefonie mobilă care are antenele pe blocul în care locuiesc. Au făcut 3 măsurători în locuri diferite din bloc și au plecat.