Mi s-a stricat uscătorul de rufe. Aveam un model vechi de la Whirlpool încadrat la clasa B de consum energetic. De la o vreme scotea niște sunete ciudate și i-am contactat pe cei de la service. Am sunat de două ori în call center…”sigur vă trimitem pe cineva”…n-a venit nimeni. Până într-o zi când a început să iasă fum și s-a zis cu el. Deci nu recomand electrocasnicele Whirlpool, prin prisma experienței pe care am avut-o cu departamentul de service.
Abia când n-am mai avut uscătorul de rufe disponibil mi-am dat seama cât timp câștigam utilizându-l foarte des.
În cât timp sunt rufele disponibile fără uscător?
Dacă bag la spălat dimineața, ciclul mașinii de spălat e gata cam într-o oră la programul de spălat rufe mixte. Pun rufele la uscat pe balcon și unele dintre ele nici seara nu sunt complet uscate. A doua zi unele rufe sunt prea uscate, au urme pe ele de la suportul de rufe , deci trebuie călcate. Mai adaug o oră cât îmi ia să calc toate rufele și deja am depășit 24 de ore până când rufele sunt curate și gata de purtat. Timpul meu fizic în procesul acesta e de cel puțin o oră jumătate. E ok pentru 1-2 persoane, dar cu 2 copiii mici trebuie să bagi la spălat ca la Nufărul.
În cât timp sunt rufele disponibile cu uscător?
Imediat ce a terminat mașina de spălat rufele, le arunc direct în uscătorul de rufe. După 2-3 ore toate hainele sunt călduțe și gata de împachetat. Majoritatea hainelor nu mai au nevoie să fie călcate.
Dacă observ cute pe o haină atunci când o scot din dulap, folosesc un aparat de călcat vertical și se rezolvă imediat.
Sunt anumite haine ce nu e recomandat să fie băgate în uscător (e un semn pe etichetă), dar eu și copiii nu prea avem în garderoba noastră. Andreea se ocupă separat de hainele acestea.
Timpul meu fizic în procesul acesta e de maxim jumătate de oră și toate hainele sunt disponibile pentru a fi purtate din nou mult mai repede.
Concluzie
N-am rezistat mult și am cumpărat un nou uscător. Am căutat ceva cu pompă de căldură pentru că e mult mai eficient energetic față de modelele vechi și mai silențios. Am ales modelul BEKO B3T41242. L-am achiziționat la prețul de 2363 lei. Eram constrâns de spațiu, astfel încât să încapă deasupra mașini de spălat, și acest Beko este destul de compact. Mi se pare că e un best buy.
Față de modelul vechi are și un senzor de umiditate care scurtează sau prelungește programul setat în funcție de caz. Mi se pare utilă și funcția antișifonare care mai învârte rufele din când în când până le scoți de acolo.
Pentru vechiul uscător am primit un voucher de 150 de lei și mi-au ridicat aparatul tot cei care l-au livrat pe cel nou.
Înainte să-l cumpăr M-am uitat și la un Miele, Bosch sau LG, dar prețurile săreau de 4000 și până la urmă toate fac cam același lucru. Prețurile au crescut mult față de anul trecut. Mă uitam la cineva pe YouTube și spunea că uscătorul lui de la LG costa 3600 în 2021, acum costă 5600.
Singurul inconvenient pe care îl văd la un uscător e că hainele nu cred că vor mai rezista mulți ani. Se elimină foarte multe scame de pe ele și cred că se subțiază materialul în timp.
Cred că disputa dintre a avea un uscător de rufe și a nu avea e similar cu mașina de spălat vase. Mie de exemplu îmi place să spăl vasele cum știu persoane cărora le place să calce rufele. Totuși, consider că aparatele și roboții fac o treabă mai bună decât oamenii la treburile repetitive și că oamenii ar trebui să-și ocupe timpul cu acțiuni mai creative.
1 Comentariu
De cativa ani de zile am devenit dependent de masina de spalat vase, uscatorul de rufe si aspiratorul robot. Oricare produs s-ar strica, iau altul instant. In familia noastra (4 persoane) ne salveaza fooooarte mult timp si nu imi imaginez viata fara ele. In special masina de spalat vase, care functioneaza de minim 5-6 ori in fiecare saptamana. In unele weekenduri cand gatim pentru mai multe zile si deja avem o masina pregatita de dinainte cu o zi, se intampla sa mearga de 2 ori (cazuri extreme chiar 3 ori) in aceeasi zi.