Pentru mine bullet journaling este cea mai eficientă metodă de planificare și organizare a timpului. Am încercat tot felul de metode digitale pentru task management precum Remember the Milk, Trello, Google Tasks, Keep, OneNote, dar până la urmă cel mai productiv am fost atunci când am folosit hârtia și cerneala.
Sistemul de bullet journaling (BuJo pe scurt) a fost inventat de Ryder Caroll, un designer de produse digitale din New York. Acesta este de fapt o metodologie, o practică de mindfulness mascată ca sistem de sporire a productivității personale.
Am avut timp de un an o agendă Moleskine ruled notebook – pocket, iar anul acesta am făcut upgrade la varianta hipsterească numită Leuchtturm 1917. Cunoscătorii spun că la Moleskine a rămas doar renumele, iar Leuchtturm are calitatea hârtiei mult mai bună. Leuchtturm au totuși o vechime de 90 de ani în acest domeniu.
Ca să fie treaba treabă am mai luat și un stilou Pilot Mr Retro Pop. Îmi place că stiloul mă forțează să scriu mai încet și nu-mi deformează scrisul care și așa e vai de mama lui.
Cum funcționează bullet journaling?
Conceptul de bullet journaling este explicat foarte bine în video-ul de mai jos, dar înainte am să-l explic așa cum l-am înțeles eu.
- Primele pagini sunt rezervate pentru Index (Cuprins). Aici vei completa numele fiecărei secțiuni și numărul paginii unde apare.
- Următoarea secțiune se numește Future Log. Se împart 2 pagini în câte 3 secțiuni orizontale și vei completa numele a 6 luni. Aici poți introduce principalele evenimente pe care le-ai planificat în următoarele 6 luni.
- Urmează Monthly Log. Adaugă numele lunii curente pe ambele pagini. În stânga completezi numărul și numele zilelor (prima literă) astfel încât să creezi un calendar al lunii. În pagina din treapta treci cu bulină tot ce îți propui să rezolvi în luna respectivă.
- În paginile următoare poți începe cu Daily Log. Aici pur și simplu începi să-ți planifici ziua cu tot ce dorești să rezolvi sau să urmărești. Începi prin a trece data zilei curente. Poți crea un sistem personalizat precum buline pentru taskuri, steluțe pentru obiective importante, cercuri pentru evenimente și liniuțe pentru notițe.
- Când s-a terminat luna curentă repetă pasul 3. Scanează Daily log și Monthly log-ul precedent pentru a vedea ce a rămas nerezolvat. Dacă task-ul nu mai e important îl poți tăia de pe listă. Dacă îți propui să-l rezolvi în luna următoare copiază-l în Monthly Log-ul următor. Altfel îl poți trece în Future Log pentru a fi rezolvat cândva în viitor. Acest proces se numește Migrare. Te ajută să rămâi concentrat la obiectivele pe care îți propui să le atingi și să nu pierzi ceva din vedere.
- În continuarea acestui sistem poți crea oricând colecții de idei, notițe, trackere și anumite categorii. Toate secțiunile se adaugă în Index cu numele paginii corespunzătoare. Eu de exemplu am creat tackere să monitorizez de câte ori fac sport, când scriu un articol, citesc, fac curat, etc.
Există mai multe variante la sistemul de bullet journaling. Mie îmi mai place sistemul Strikethru.
Acest sistem este de obicei asociat cu cei afectați de ADHD, dar eu îl recomand tuturor. Tu folosești vreun sistem pentru a urmări obiectivele personale sau pentru a-ți crește productivitatea?