Atât Google, cât și Apple, prin noile lor update-uri pentru Android, respectiv iOS, vor să te facă mai conștient de cum și cât timp îți petreci pe telefonul tău. Deși Google nu a introdus încă oficial în Android P pachetul pentu Digital Wellbeing, am decis să instalez versiunea beta pentru testare. Dacă ai un telefon Pixel și Android 9 te puteți înscrie în programul beta aici. Din moment ce apare printre setări, nu-mi dau seama dacă Digital Wellbeing va fi inclus ca standard în update-urile viitoare pentru telefoanele cu Android compatibile, sau este o aplicație separată precum Google Fit.
Impresia mea înainte să instalez Digital Wellbeing, era că îmi petrec în jur de o oră, o oră jumătate pe zi, pe telefon. Adevărul e altul…Media mea este de două ore jumătate pe zi. Probabil că durata este mai mare și pentru faptul că suntem în perioada vacanței de vară, dar pentru mine tot este destul de îngrijorător. Din fericire, Google oferă și uneltele pentru a lua măsuri pentru reducerea timpului în care folosești telefonul.
Aplicația este împărțită în 3 secțiuni:
Dashboard
Odată ce ai intrat în setările telefonului și accesezi Digital Wellbeing, ești întâmpinat de un cerc în care sunt listate aplicațiile pe care le-ai folosit în ziua respectivă, iar în mijlocul acestuia, timpul total petrecut pe telefon. Dacă apeși pe cerc vei accesa dashboard-ul și poți filtra datele în funcție de 3 categorii…timp în aplicație, număr notificări primite, număr accesări aplicații. De asemenea poți face scroll orizontal pentru a vedea datele dintr-o anumită zi sau săptămână. Mi-ar fi plăcut să pot vedea și un top general al aplicațiilor.
Cum să te deconectezi
După ce ai interpretat datele poți avea un control foarte minuțios asupra limitării aplicațiilor pe care le folosești. Cred că ai nevoie în jur de o săptămână de utilizare să îți face o opinie corectă.
În cadul dashboardului, în dreptul fiecărei aplicații poți seta o limită zilnică de utilizare. După ce ai depășit această limită, primești o notificare, iconița devine alb negru și aplicația nu mai este accesibilă. Desigur, la nevoie, această limită se poate anula din același loc.
Pentru mine browsingul în Chrome îmi ia cel mai mult timp. Acesta este urmat de Youtube, WhatsApp și aplicațiile de social media precum Facebook și Twitter. În ultima vreme am început să consum mai mult conținut pe Twitter. Cred că am fost influențat de scandalurile în care a fost implicat Facebook în ultima vreme.
Tot în această secțiune ai setările pentru Wind Down. Dacă activezi funcția de Wind Down, sistemul va regla culoarea ecranului înspre gălbui pentru a nu-ți afecta calitatea somnului. În plus, poți chiar activa Grayscale pentru a face ecranul alb negru. Îți pot spune că în alb negru chiar nu prea îți mai vine să te uiți la telefon. Tot de aici poți selecta să pornească și funcția de Do Not Disturb pentru un anumit interval orar.
Redu întreruperile
În această secțiune poți controla notificările și setările pentru Do not Disturb. Poți filtra pentru a vedea aplicațiile cu cele mai recente sau cele mai frecvente notificări. Pentru mine WhatsApp-ul este în top la numărul de notificări, dar parcă nu le-aș anula pentru că unele mesaje chiar am nevoie să le văd imediat. Mi-ar plăcea să pot merge și mai departe încât să pot anula notificările pe anumite grupuri de WhatsApp.
Pentru Do not Disturb poți schimba o sumedenie de setări și să îl setezi cum vrei tu, mai agresiv sau moderat. Eu l-am setat să permită alarme, fără sunete la notificări, apeluri doar de la contacte și fără mesaje. Poți crea și reguli automate în funcție de evenimente din calendar sau momentul zilei.
Mi-ar plăcea ca Google Digital Wellbeing să-mi trimită o notificare, cu analiză săptămânală a timpului petrecut pe telefon. Am văzut că iOS face așa ceva și mi se pare mai util decât să stau să intru eu manual de fiecare dată când îmi aduc aminte.
Dacă nu ai încă Android 9 îți sugerezi să încerci aplicația Action Dash, YourHour sau ceva asemănător.
Tu cât timp îți petreci pe telefon?