În 2021 am început să călătorim din nou. Aproape a devenit o tradiție ca în prima zi a anului să dăm o fugă până la Sinaia. Drumul e liber și am scos timp record. Asta ne-a deschis apetitul pentru excursii de o zi. Așa e mai ușor de gestionat partea cu bagajele, mai ales că în perioada aceasta suntem cu bebe după noi.
Îmi tot spunea Andreea că există saline cu locuri de joacă pentru copii, în București, și mi-am dat seama că n-am fost niciodată într-o salină adevărată. M-am uitat pe hartă și am văzut că cea mai apropiată salină este cea de la Slănic Prahova, la o oră și jumătate distanță.
Am căutat review-uri despre salină și am dat peste articolul acesta de la Știrile ProTV. Lucrurile nu sunau prea încurajator. Am sunat totuși la Salrom, la numărul de telefon 0244 240 995 pentru a verifica dacă salina e deschisă și dacă e aglomerat în weekend. Mi s-a răspuns că putem veni liniștiți că nu e aglomerat.
Ce program de vizitare are Salina Slănic Prahova?
Se poate vizita doar de Sâmbătă până Duminică. Primul transport în subteran e de la ora 08:00, ultimul transport în subteran e la ora 14:30, iar ultimul transport din subteran e la ora 15:30.
Cât costă biletele?
Găsiți pe site-ul Salrom lista cu prețurile.
TARIFE STANDARD sâmbătă-duminică:
- adulţi: 33 lei/zi/persoană
- copii peste 3 ani, elevi și studenţi cu vârste până la 25 ani: 22 lei/zi/persoană
- pensionari: 24 lei/zi/persoană
- copii mai mici de 3 ani: gratuit (cu recomandare medicală, în lipsa acesteia accesul se face pe răspunderea adultului însoțitor)
ABONAMENTE DE MINIM 5 ZILE CONSECUTIVE:
Se iau în calcul doar zilele în care salina este vizitabilă.
- adulţi: 25 lei/zi/persoană
- copii peste 3 ani, elevi și studenţi cu vârste până la 25 ani: 19 lei/zi/persoană
- pensionari: 20 lei/zi/persoană
Aproape de casa de bilete există o parcare mare. Prețul pentru parcare e de 8 lei pe zi.
Cum se ajunge în salină?
Până în 2014 existau lifturi și accesul în salină se făcea foarte ușor. Ajungeai în 2 minute. A fost un accident, lifturile s-au defectat și nu s-au mai găsit bani pentru a le repara.
Acum accesul se face cu ajutorul unor microbuze. Pe traseu am văzut 4 microbuze. Ei spun că timpul de așteptare poate să fie de 30 de minute, dar vin mai repede de atât.
Prin review-uri lumea se plângea că microbuzele nu mai sunt la prima tinerețe și că până ajungi în subteran te intoxici cu noxe. Cred că între timp au înlocuit microbuzele vechi pentru că eu n-am simțit noxe în habitaclu. Aveam totuși masca pe față. De curiozitate, m-am uitat și microbuzul cu care am mers avea cam 100 de mii de km la bord.
Traseul e într-adevăr accidentat, pentru că ești într-o mină, nu pe autostradă. Șoferii au mers destul de grijuliu. Prin 2018 s-a răsturnat un microbuz pe traseu.
Am ajuns în salină în aproximativ 15 minute. Traseul e întortocheat, se coboară vreo 11 niveluri și dacă suferi de claustrofobie mai bine stai acasă.
Ce nu mi-a plăcut a fost că șoferii așteptau să se umple microbuzul înainte să plece. Înțeleg că e mai economic așa și în mod normal nu m-ar fi deranjat. Problema a fost că deși erau semne peste tot cum că purtarea măștii e obligatorie, anumite persoane considerau această regulă opțională.
Cum arată salina Prahova și ce poți face acolo?
Exploatarea de sare în zonă se face încă din 1685.
Mina Unirea se află la o adâncime de 208m. Aceasta a fost deschisă vizitării în anii ’70 și este cea mai mare din România, chiar din Europa.
Temperatura este constantă la 12-13º C, iar umiditatea relativă a aerului de 50-60%.
M-a impresionat că exista semnal 3G în interiorul minei.
Multe persoane vin aici pentru concentrația mare de aerosoli naturali salini, lipsa alergenilor vegetali și lipsa germenilor patogeni. Cei care au probleme de respirație spun că au simțit beneficiile.
Aceasta este harta minei Unirea.
Aveam așteptări scăzute, dar odată ce am coborât din microbuz, am intrat pe un mic tunel și la capătul lui mi s-a deschis imensitatea minei în fața ochilor. Camerele din salină ajung până la 54 m înălțime.
Ești întâmpinat de câteva exponate ce amintesc de trecutul minei.
Un mare minus mi se pare faptul că nu există tururi cu ghid. Cred că s-ar putea dezvolta măcar o aplicație pentru așa ceva.
La un moment dat se aude un susur de apă și se dezvăluie o formațiune de sare foarte frumoasă.
Am găsit un teren de sport cu două porți, dar trebuie să vii cu mingea de acasă.
Există un loc de servit masa. La parterul aceste structuri de lemn sunt două magazinașe unde poți să cumperi o apă și niște biscuiți, dar nu am găsit un restaurant. Am fost inspirat că am mers cu caserola cu paste după mine.
Tot aici sunt montate 2 mese de biliard și 2 de ping-pong. Atât s-a putut.
Toaletele sunt în câteva barăci.
În salina Slănic Prahova vei găsi tot felul de sculpturi din sare.
În sala Genezei se află busturile lui Traian și Decebal.
Locul de joacă era dezafectat pe perioada pandemiei. Al meu s-a distrat pe 1 tobogan.
Pe fundal se aud niște boxe de la o proiecție aflată într-un glob. Cei care ieșeau de acolo nu păreau încântați de experiență așa că nu am încercat.
Concluzie
Dacă n-ai vizitat niciodată o salină atunci merită să vii la Slănic Prahova. Experiența din interior e dificil de pus în cuvinte. Mina a fost închisă o perioadă și s-a redeschis anul trecut. Mulți nu au aflat încă și nu e foarte aglomerat.
Din păcate lipsa opțiunilor de distracție sau relaxare din interior face acest loc neatractiv și greu de revenit dacă nu ai o problemă respiratorie pe care să vrei să o tratezi. Merită vizitat într-o zi mai mohorâtă. Ar putea fi un loc vibrant, dar din păcate încă se simte un aer comunist în zonă. Ajunge să te uiți la site-ul celor de la Salrom, cu design de anii 90, să-ți dai seama că e nevoie de investiții și minți proaspete care să aducă viață locului.
Am înțeles că salina de la Turda e mult mai frumoasă și bine organizată. Îmi doresc să ajung și acolo.
Surse
http://www.salrom.ro/slanic-prahova-c.php
https://ro.wikipedia.org/wiki/Salina_Sl%C4%83nic
9 Comentarii
Fumul de la microbuze nu ramane in salina?
Zonele erau separate de un tunel. Nu se simtea fumul in salina.