Am trecut prin mai multe metode de a organiza sursele de informații online. După dispariția Google Reader în 2013, am trecut la epoca întunecată în care utilizam bara de bookmarks din Chrome pentru a adăuga în foldere toate site-urile pe care le vizitam. Le sortam în ordinea descrescătoare accesărilor. La un moment dat s-a aglomerat atât de mult bara de bookmarks și folderele aferente din Chrome încât a trebuit să găsesc altă soluție.
Pe oriunde căutam o alternativă la Google Reader , peste tot apărea ca recomandare, Feedly. Prin urmare mi-am făcut cont și am tot adăugat site-uri din categoriile mele preferate. În prezent am ajuns la peste 170 de site-uri adăugate. Dacă ar trebui să citesc toate postările zilnice, mi-ar trebui probabil câteva ore. Ar mai trebui să filtrez dintre ele și să văd care sparkle joy pentru mine. De obicei cred că petrec între 30 minute și o oră, pe zi, făcând scroll printre headline-uri și citind diferite articole. Am decis că dacă tot petrec atâta timp online, măcar să o fac într-un mod organizat.
Cum adaugi site-uri în Feedly
Dacă nu ai creat un cont în Feedly înainte 2017, ar trebui să știi că în prezent au limitat conturile gratuite la 100 de surse și 3 categorii. 100 de site-uri mi se pare un număr suficient pentru un utilizator, 3 categorii sunt totuși cam puține.
Înainte de a adăuga primul site în Feedly, ar trebui să creezi mai întăi categoriile pentru site-uri. Aici categoriile se numesc Feeds.
Mergi pe Add content, dă paste în search box la link-ul site-ului sau rss feed-ului. Dacă nu există rss link pe site, un trick ar fi să adaugi /feed/ după numele site-ului. De exemplu la mine ar trebui să fie https://thegadgetist.ro/feed/. Odată ce ți-a găsit site-ul, selectează Follow și alege o categorie/feed.
Cum să configurezi Feedly
După ce ai adăugat site-urile preferate în Feedly și le-ai sortat pe categorii ar trebui să faci câteva setări suplimentare, pentru o experiență mai plăcută.
- Sortează în funcție de Latest dacă vrei să vezi doar cele mai recente articole.
- Selectează Unread Only pentru a avea vizible doar articolele pe care nu le-ai citit încă.
- Open in Website Directly. Dacă găsesc un headline care să mă atragă, prefer să citesc articolul original direct pe site. Astfel pot citi și participa activ și în secțiunea de comentarii.
- În cadrul unei categorii, Feedly sortează site-urile doar alfabetic, în funcție de numele sursei. Acesta mi se pare un mare minus pentru Feedly. Așadar, va trebui să faci rename dacă vrei să ai o altă ordine a site-urilor. Poți face re-organizare doar între categorii, prin drag & drop.
- Poți alege modul de vizualizare al postărilor alegând între Title-Only, Magazine View, Cards View, Article View. Eu prefer Cards View pentru că are un aspect mai compact, dar văd și imaginea principală. Poți schimba toate aceste setări, individual, în funcție de sursă sau default, din Settings – General.
- Alege Fontul preferat (Sans Serif), mărimea textului (Medium) , densitatea listei (Comfortable) și tema (Modern Dark) din Settings – Appearence.
Dacă treci cu mouse-ul (hover) în dreptul fiecărei postări, vei observa că devin vizibile opțiunile de Save later (care se adaugă în secțiunea din stânga sus), Save to Board, Mark as Read și Mark as read and hide.
Secțiunea de Boards mi se pare foarte utilă pentru cei care vor să facă o selecție de știri și să creeze un Newseletter pentru abonați. Există chiar și o extensie pentru Chrome , Safari sau Firefox.
Pentru a vedea lista cu toate site-urile pe care le-ai adăugat în Feedly, selectează rotița alăturată Feeds, din bara laterală. Ai posibilitatea să exporți lista de feed-uri și să o transferi în alt client de RSS reader.
este lista mea actuală de RSS feed-uri.
Alternative la Feedly
Principala alternativă la Feedly este Innoreader. Mai sunt de menționat The Old Reader , NetVibes, Good News , FeedReader, Quiterss, Feednotifier , Rss Bandit , Feedafever , Bazqux , Newsblur, Tiny Tiny Rss .
Concluzie
Feedly este o unealtă foarte utilă pentru a primi, într-un mod organizat, cele mai noi informații din domeniul care te interesează. Este preferată de majoritatea cititorilor pentru că este foarte similară cu fostul Google Reader, are un aspect curat, este ușor de folosit și configurabilă. Părerile privind aplicația de pe mobil sunt mixte. Eu folosesc mai mult pe cea de pe desktop pentru că obișnuiesc să citesc pe Surface GO.
Faptul că există și posibilitatea de a face upgrade, mă face să sper că Feedly nu va renunța la acest proiect, așa cum mulți au declarat moartea RSS-ului (Rich Site Summary). Temerea este că o să scoată și mai multe din opțiunile care sunt gratuite în prezent, pentru a mă forța să fac upgrade-ul la modelul cu abonament.
Dacă ți s-a părut util acest articol și folosești Feedly, dă-mi te rog un Follow.
Tu cum îți organizezi sursele de informații online și ce RSS reader folosești?
Surse
https://feedly.uservoice.com/knowledgebase/articles/182114-how-to-reorder-feeds
https://www.freetech4teachers.com/2017/02/feedly-limits-new-users-to-100-feeds-in.html
1 Comentariu
[…] Cum organizez sursele de informații online […]