În data de 21 februarie 2019 s-a lansat Youtube Kids în România. Aplicația este disponibilă pe dispozitivele cu Google Play și iOS. Nu există variantă pentru desktop. Între timp s-a lansat și varianta pentru browser la adresa youtubekids.com
Youtube Kids a fost creat pentru a oferi o experiență online mai sigură pentru copii prin care să poată explora diferite categorii de videoclipuri, emisiuni și melodii🎵.
Nu știu dacă ai observat, dar de obicei când vezi un cuplu cu copilul👪 la restaurant 🍴, cel mic e „anesteziat” prin joculețe sau filmulețe pe telefon📱 sau tabletă. Nu-i condamn, pentru că știu cât de greu e să ții un copil într-un loc fără să-l stimulezi cumva. În plus foarte puține restaurante au un loc de joacă. Nu toată lumea e înzestrată cu parenting skills deși informația e disponibilă. Totuși, dacă ajungi în situația în care cel mic trage de tine să-i dai telefonul pentru că s-a plictisit, iar tu pur și simplu nu mai ai energie sau alte soluții, măcar oferă-i un conținut educativ pe care l-ai filtrat tu înainte.
Eu am început să mă uit la desene animate cu cel mic după vârsta de 2 ani. Expunerea timpurie a unui copil foarte mic la videoclipuri îi poate afecta dezvoltarea. Este important să îi impui limite🛑, pe care el va încerca să le depășească de fiecare dată. Prin urmare, am convenit cu soția să nu urmărească filmulețe pe Youtube Kids mai mult de 15 minute pe zi. De asemenea, mă uit împreună cu el și încerc să comentez ceea ce vede. Al meu încă nu are 3 ani, deci fiecare ar trebui să filtreze conținutul și să impună limite în funcție de vârsta copilului său.
Avantajele folosirii Youtube Kids sunt:
- Conținut aprobat de părinți 👍 – controlează ceea ce vizionează copiii prin selectarea manuală a videoclipurilor, a canalelor și a colecțiilor pe care pot să le vadă. Această funcție este îngropată undeva în meniuri, dar îți spun mai jos cum să o configurezi.
- Profiluri pentru copii🧒 – poți crea maximum opt profiluri pentru copii, fiecare cu propria experiență de vizionare. Acesta este un lucru bun dacă ai copii de vârste diferite.
- Blocare 🛑 – oricând descoperi un videoclip sau canal pe care îl consideri inadecvat pentru copilul tău poți apăsa pe cele trei punte și selecta Block this video.
- Istoricul vizionărilor ⌚ – monitorizează videoclipurile vizionate de copiii tăi în aplicație. Mai multe detalii aici.
- Gestionarea căutării 🔎 – Copiii mai mari pot căuta și accesa singuri mai multe videoclipuri. Dezactivează căutarea în Youtube Kids pentru o experiență mai liniștită .
- Temporizator ⌛ – această funcție mi se pare foarte utilă dacă lași telefonul sau tableta pe mâna copilului. Poți apăsa pe lăcățel în dreapta jos, adaugă codul și apoi selectează Timer. Poți seta o limită de timp între 1-60 minute. Mi-ar fi plăcut să pot seta și secundele astfel încât să fie cât mai exact. Aplicația te anunță când mai rămân 2 minute de vizionare, dar dacă timpul nu e calculat bine e posibil să se închidă fix înainte de terminarea unui episod.
- Raportarea videoclipurilor 🏳️ -în cazul în care descoperi un videoclip pe Youtube Kids cu conținut inadecvat pentru un copil, deschide videoclipul respectiv, apasă pe cele trei puncte în dreapta sus , selectează report și alege între audio inadecvat, video inadecvat sau alt motiv.
- Vizionarea la televizor📺 – poți apăsa pe butonul de casting pentru a reda imaginea pe televizorul tău smart.
- Era să uit…Scapi de reclame!
Cum să creezi un cont pe Youtube Kids
După ce ai instalat aplicația va trebui să faci câteva setări inițiale:
- Confirmă vârsta ta, adică a părintelui care va administra contul copilului.
- Sign in cu contul tău de Google pentru a putea căpăta control parental asupra contului.
- Creează un profil pentru copilul tău adăugând numele, vârsta, data de naștere (opțional) și un avatar. Este important ca vârsta să fie adevărată, încât algoritmul să recomande conținut corespunzător.
- În funcție de vârsta copilului tău poți lua decizia dacă să activezi funcția de căutare. În cazul în care copilul este foarte mic eu recomand dezactivarea funcției de căutare.
De cum am creat contul am observat câteva videoclipuri care mi se păreau inadecvate pentru copilul meu. Inițial găsisem doar opțiunea de a le bloca, dar nu puteam să le blochez pe toate la infinit. Așa că am căutat o soluție prin care să configurez Youtube Kids pentru a oferi un conținut cu care să fiu mulțumit pentru copilul meu.
În principiu Youtube Kids ar trebui să ofere o experiență sigură pentru că folosește sisteme automate🤖 care selectează conținut potrivit pentru copii, din multitudinea videoclipurilor de pe Youtube. Odată ce copilul a urmărit câteva videoclipuri, aplicația va începe să-i recomande conținut similar cu ceea ce deja a urmărit. Îi trebuie în jur de 3 zile încât să înțeleagă ce fel de conținut ești interesat să urmărești.
Aplicația este construită să excludă conținut care nu este potrivit pentru copii, dar totuși cei de la Youtube nu filtrează manual tot ce apare în aplicație. Prin urmare sunt mari șanse ca el să dea peste conținut ce nu este corespunzător vârstei sale.
Cum să configurezi Youtube Kids pentru a urmări numai conținut aprobat pentru copilul tău
Căutând de capul meu prin meniul de setări, inițial nu găseam opțiunea de a filtra și administra conținutul. Văzusem o știre din aprilie 2018 cum că Youtube Kids urma să activeze această funcție, deci știam că trebuie să fie pe undeva. Știam de asemenea că algoritmul poate da greș și nu voiam să las conținutul în administrare automată. Așadar, urmează acești pași pentru a restricționa conținutul pe Youtube Kids:
- Selectează pictograma cu lăcățelul în colțul dreapta jos.
- Rezolvă problema de înmulțire sau introdu parola ta personalizată dacă ai setat-o deja. Aici mi-am dat seama că am rămas în urmă cu înmulțirea și e un bun exercițiu😂
- Selectează Setări .
- Apasă pe avatarul profilului pe care l-ai creat și introdu parola contului de părinte pentru a modifica setările.
- Selectează numai conținut aprobat pentru a activa restricționarea.
- Examinează informațiile din fereastra pop-up „Începe”.
- Selectează START.
- Atinge pictograma din orice colecție, canal sau videoclip, pentru a aproba conținutul pe care dorești să-l pui la dispoziția copilului. Eu am stat cu cel mic în brațe și am adăugat împreună în lista sa ceea ce-i place.
- Selectează GATA în caseta roșie din partea de jos a ecranului, pentru a ieși.
- Când te întorci la pagina principală vei observa că vor apărea doar videoclipurile pe care le-ai selectat tu. Poți să răsufli ușurat .
Băiețelul meu urmărește Bobiță și Buburuză , Peppa Pig în engleză , filme scurte Pixar și animații cu Lego Duplo. Eu eram înnebunit după desenele animate japoneze de la italieni. Îmi plăcea Holly & Benji, Mila e Shiro , Heidi, Lupin. Mai aveam pe listă și Esplorando il corpo umano, Inspector Gadget, Spider Man, Batman.
Tu ce recomandări de desene animate ai care pot fi urmărite pe Youtube Kids?
Spune-mi te rog în secțiunea de comentarii dacă ți s-a părut util acest ghid. Feedback-ul tău este important pentru mine.
Surse
https://9to5google.com/2018/04/25/youtube-kids-collections-human-curated/
https://www.nytimes.com/2018/04/25/business/media/youtube-kids-parental-controls.html
https://www.youtube.com/yt/kids/
2 Comentarii
Vreau telefonul curat fără păcăleli și șmecherii vreau să plece aplicația din telefonul meu și să se ducă în altul
Ok…așa să fie.