Îmi plac florile de apartament și mai ales plantele aromatice. Totuși, oricât mi-ar plăcea florile, udatul zilnic e o acțiune care nu mă pasionează. Pun ba prea multă apă, ba uit de tot. Așa că am început să caut cum să uzi florile de apartament automat și am găsit acest kit de micro irigații, complet automatizat.
Așa arată rezultatul final:
Bine de știut înainte de instalare
- Kitul de micro irigații este recomandat pentru utilizare la interior și poate uda până la 20 de plante. Eu deocamdată am 7 plante în balcon și le poate susține fără probleme.
- Sursa de apă poate fi orice vas cu diametru mai mare de 10 cm, pentru a putea utiliza pompa submersibilă din pachet. Am ales să folosesc un bidon de apă de 5 litri. Este suficient pentru udatul florilor pe care le am timp de o săptămână.
- Diferența de nivel între pompă și ghivece nu trebuie să depășească 50 de cm. Dacă ghiveciul e prea sus, apa se va scurge prea mult după ce se oprește alimentarea, dacă e prea jos, pompa nu va putea trage apa.
Conținut pachet
- Pompa submersibila (1,2 m Hmax, 600l/ora) – 1 buc
- Priza programabilă 24/7 – 1 buc
- Adaptor-conector de la pompa la furtunul de picurare – 1 buc
- Conector pentru furtun de 1/4″ – 5 buc
- Picurători tip pana – 20 buc
- Furtun udare 1/4″ – 10 m
- Furtun udare 1/8″ – 10 m
- Dop pentru furtun 1/4″ si 1/8″- 1 buc
- Set cadou pentru 10 plante. Acesta funcționează fără pompă, prin suspendarea unei pungi cu apă. Nu l-am folosit încă.
Specificații
Material – plastic
Număr piese – 36
Presiune de lucru – 7 bar
Lungime furtun – 10 m
Instalarea sistemului de micro-irigații
De obicei atunci când cumpăr un gadget, deschid pachetul imediat. Pe acesta am amânat să-l deschid pentru că știam că instalarea nu e chiar ușoară. Prin urmare am apelat la tatăl meu, care este tipul de om care se pricepe la toate. Schema din pachet nu e foarte explicită așa că ai nevoie de intuiție și o oarecare experiență.
Furtunul trebuie tăiat în funcție de nevoia circuitului tău. La pompa de apă se va atașa conectorul de furtun. Acesta se continuă cu un distribuitor, cu rolul de a a împărți traseul . Circuitul se termină la capete prin picurătoare sau cu un dop.
Pentru a putea îmbina mai ușor furtunul am încălzit capetele la plită.
În practică e nevoie de multă bibileală pentru ca acest kit de micro irigații să funcționeze corect, încât să poată uda automat toate florile. A durat ceva până am găsit poziția ideală a bidonului cu apă. Am văzut păreri care spuneau că pompa nu e suficient de puternică. Din experiența mea nu am întâmpinat astftel de probleme. Bidonul meu chiar se află undeva la 30 cm mai jos decât florile. Când l-am ținut la același nivel cu ghivecele, florile erau udate prea mult și după oprirea alimentării.
Contează foarte mult și lungimea la care tai furtunul. Dacă e prea lung, apa va ajunge mai greu, sau deloc. Dacă e prea scurt, te vei trezi că unele plante se udă prea tare. Cred că ajută dacă îți desenezi înainte traseul pe care ți-l dorești.
Trebuie să experimentezi și să faci multe probe.
Instalarea prizei inteligente
Pachetul vine împreună cu o priză programabilă. Eu am ales să conectez sistemul de micro irigații la priza inteligentă TP-Link HS100.
Face parte din proiectul meu de a crea un smart home. Am ales TP-Link pentru că am deja câteva becuri inteligente LB-130 și sunt mulțumit de aplicația lor Kasa.
Instalarea prizei și conectarea la wifi este facilă. Problema pe care am întâmpinat-o este că în stabilirea programului de pornire și oprire automată, poți modifica doar ora și minutul. Pentru acest sistem de micro irigații este prea mult să curgă apa un minut.
Prin urmare am adăugat priza TP-Link HS100 la Google Home și am creat o rutină. Atunci când spun…Hey Google Turn on the sprinklers! (pornește stropitorile) sau este ora 8 dimineața, pornește alimentarea prizei, numără până la 10 (cât timp se face udarea automată a plantelor), spune „I have watered your plants master gadgetist” :)), oprește alimentarea prizei.
Află mai multe în acest articol despre cum folosesc zilnic Google Home mini.
Preț
Kit micro-irigații – 150 lei
Priza inteligentă TP-Link HS100 – 120 lei
Google Home mini – 200 lei
Concluzie
Odată ce ai terminat instalarea și ai ajustat circuitul încât să poată uda toate plantele uniform, satisfacția e foarte mare. Te salvează de la o activitate rutinieră care poate fi automatizată. Plantele mele sunt fericite pentru că nu mai rămân neudate. Singurul inconvenient major este că trebuie să alimentez săptămânal bidonul cu apă.
Faptul că am conectat sistemul la Google Home îi adaugă un efect de coolness. Sper că acest articol să te inspire și pe tine să construiești ceva asemănător.
- Scapi de grija udatului florilor
- Plantele tale vor primi apă suficientă și îți vor mulțumi
- Te poți lăuda prietenilor tăi cu un nou sistem smart home
- Destul de dificil de montat, instrucțiunile nu sunt foarte clare
- Trebuie să alimentezi săptămânal bidonul cu apă
- Este nevoie de multe teste și ajustări până să funcționeze corect
- Furtunul negru nu arată chiar bine pe lângă flori. Aș fi preferat să fie verde