fbpx
Connect with us

De care funcții nu ai nevoie la un purificator de aer?

si respira

Cum să

De care funcții nu ai nevoie la un purificator de aer?

Voiam să scriu un articol despre câteva criterii pentru a alege un purificator de aer, dar sunt deja atât de multe încât probabil ar ajunge pe pagina 2 din Google unde nu se uită nimeni. Am observat că mulți au recomandat purificatoare de aer fără nici măcar să le testeze. Așa că mai degrabă aș vrea să-ți spun de care funcții cred eu că NU ai nevoie la un purificator de aer.

Care e rolul unui purificator?

Din majoritatea review-urilor de pe eMAG la purificatoare de aer mi-am dat seama că există o confuzie privind rolul acestora. Oamenii se așteaptă să nu mai aibă praf deloc în casă sau să îi scape de fumul de țigară.  În primul rând acel “praf” vizibil cred că vine mai degrabă de la haine, iar la asta te ajută mai degrabă un uscător de rufe. Am explicat în acest articol de ce ai nevoie de un purificator de aer. Aerul pe care îl respiri influențează sănătatea ta. Un purificator de aer reține particulele numite PM 10 și PM 2,5 care ajung în plămâni și chiar în sânge.

Tot cercetând subiectul am dat peste resursa smartaifliters.com. E vorba de un american care trăiește în Beijing, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, care și-a propus să crească conștientizarea privind problema poluării aerului efectuând câteva teste științifice foarte interesante.

 • De la el am aflat că un purificator de aer nu e decât un ventilator+filtru HEPA+ filtru de carbon. Atât ai nevoie. Serios! Există purificatoare care au câte 5-7 filtre. Asta ajută mai degrabă să crească prețul consumabilelor.
 • Când vezi reclama care spune că aparatul nostru are tehnologie revoluționară ce reține 99,95% din particule, acela nu e decât filtru HEPA.  E tehnologie din anii 1940.
 • Rolul filtrului de carbon e să rețină gazele poluante (VOC) și a mirosurilor neplăcute. Acesta va reține formaldehida , ozonul, NO2 și SO2. Deci principalele gaze poluante. Un filtru cu mai mult carbon în el va fi mai eficient.  Sunt companii care le fac foarte subțirele.

purificator dyi

Ok, dar ce facem cu dioxidul de carbon (CO2)?

Dioxidul de carbon se va acumula în camere neaerisite. Un nivel moderat de CO2 îi face pe oameni să se simtă obosiți. Deci tot ce trebuie să faci e să aerisești din când în când.

Am nevoie de un pre-filtru?

Pre-filtrele nu îmbunătățesc performanța unui purificator de aer. Ele capturează particule mari pe care filtrul HEPA oricum le-ar fi reținut. Prin urmare un pre-filtru ajută la o durată “de viață”  mai mare a filtrului HEPA. De obicei un pre-filtru se poate spăla.

Am nevoie de funcția de ionizare?

Funcția de ionizare emite ioni negativi ce se atașează de micro particulele dăunătoare, iar acestea “pică pe suprafețe”. Deci n-ai rezolvat nimic. Tot trebuie să vii să cureți imediat toate suprafețele. Vezi mai jos o diferență între HEPA și aparatele cu ionizatoare. Aparatele cu funcția de ionizare sunt controversate pentru că ar produce ozon.

Lumina UV face bine?

Se spune că UV omoară bacteriile.  E adevărat, dar nu în timpul atât de scurt cât trec prin purificator, conform EPA ( Environmental Protection Agency).

Funcția auto e bună?

Purificatoarele mai deștepte au o funcție care reglează automat viteza de curățare a aerului sau chiar dezactivează purificatorul. Aceste acțiuni se realizează în funcție de măsurătorile senzorului intern. În principiu sună bine pentru că mai reduc din energia electrică consumată. Testele în schimb au demonstrat că de cele mai multe ori senzorul intern al aparatului arată valori cu mult sub cele reale din cameră. Prin urmare, cum nicio casă nu e complet etanșată, vei avea o acumulare de particule dăunătoare o perioadă mai mare de timp. Recomandarea este să păstrezi purificatorul pornit tot timpul cât te afli în încăpere. Din măsurătorile mele chiar și pe minim este foarte eficient.

functia auto la purificatoare

Modelul Xiaomi Mi2 pare să fi avut câteva probleme cu această funcție auto pentru că oprea aparatul după 3 ore. Între timp am înțeles că s-ar fi rezolvat problema printr-un update de firmware. În plus și senzorul intern pare că arată valori destul de imprecise. Cu toate acestea cred că este printre cele mai vândute purificatore de la noi. Probabil își face treaba, dar e doar un exemplu despre cum pot apărea probleme când te complici.

modul auto la purificator

E bine să fie smart?

Aplicațiile purificatoarelor îți pot arăta nivelul de PM 2.5, PM 10, VOC sau NO2. O fac de obicei destul de imprecis din cauza poziției senzorului pe aparat. Cel mai bine e să ai un senzor de calitate a aerului separat undeva în cameră.

Mai poți face automatizări privind treptele de viteză și porniri sau stingeri ale aparatului.

Toate acestea cresc de obicei prețul aparatului. Cred că rezolvi mai ieftin automatizările privind pornirea și stingerea doar cu ajutorul unei prize inteligente.

E bun un purificator cu umidificator 2 în 1?

Știi cum îți recomandă doctorul să ai umiditatea în casă pe la 40-60%? Am un umidifactor pe care l-am încărcat cu apă de la chiuvetă și l-am pornit. Aparatul de măsurare a calității aerului a început să o ia razna. Credeam că s-a stricat senzorul, că era doar apă. Aparent au mai făcut și alții acest test și le-a rezultat că apa de la chiuvetă nu e indicată deloc pentru a fi folosită în umidificatoarele acesta moderne cu ultrasunete. Apa de la chiuvetă conține urme de metale toxice și contaminanți din țevi. De aceea este recomandat să folosești numai apă distilată pentru umidificator. Totuși cum apa distilată costă destul de mult (5-10 lei pentru 5 litri parcă) nu prea rentează să consumi câte 2 litri pe noapte.

Totuși umidificatoarele care funcționează prin evaporare nu suferă de aceeași problemă. Deci până la urmă vasul cu apă lângă calorifer e sfânt.

Nu recomand purificatoarele care au și umidificatoare integrate. Cred că este destul de dificil să le igienizezi și devine scump să folosești doar apă distilată.

Care e diferența de eficiență dintre un purificator de 500 de lei și unul de 3000 de lei?

Mult marketing și toate funcțiile inutile enumerate mai sus. Mi-ar plăcea să pot testa mai multe modele de purificatoare care să-mi poată schimba opinia.

Și totuși cum aleg un purificator?

Eu am ales un purificator cu cât mai puține funcții, dar care să-mi îndeplinească câteva criterii:

 • În funcție de suprafață. Eu am vrut să-mi poată curăța o cameră de până la 40m2 . Aici intervine indicele CADR (Clean Air Delivery Rate). Cu cât e mai mare cu atât mai bine. Eu recomand să iei ceva care să ajungă măcar la 300m3/hr.
 • Să fie silențios. Majoritatea purificatoarelor au trepte de viteză. Cea mai joasă treaptă ar trebui să fie sub 30db încât să-ți permită să dormi liniștit.
 • Să aibă consum redus. Undeva sub 40 W mi se pare ok.
 • Să ai de unde să cumperi filtre la preț ok. De obicei se schimbă la 6 luni sau 1 an în funcție de utilizare. Ia în calcul și costul filtrelor. Pe mine mă costă 275RON (Hepa+ carbon la 6 luni). Am văzut aparate cu filtre care se schimbă la 5-10 ani, dar nu prea am încredere.
 • Să fie portabil încât să-l poți muta ușor în altă cameră.
 • Să se integreze bine în cameră. Majoritatea purificatoarelor de aer arată foarte industrial de zici că sunt făcute pentru fabrici. Puțini producători iau în calcul design-ul și se gândesc parcă doar cum să facă să îndese mai multe funcții în ele cu zeci de butoane.

Concluzie

Recomandarea mea este să te ferești de purificatoarele care au prea multe funcții și să urmărești să aibă filtru HEPA și carbon, care sunt ultra-suficiente. E bun dacă are și un pre-filtru pentru a prelungi durata filtrului HEPA.  Apoi poți lua alegerea în funcție de suprafața acoperită, viteza de curățare (CADR), consum, silențiozitate, costul și disponibilitatea filtrelor și nu în ultimul rând…design-ul aparatului.

Sunt curios, care au fost criteriile tale pentru alegerea unui purificator de aer și ce model ai ales?

Photo by Valeriia Bugaiova on Unsplash

6 Comments

6 Comments

 1. Andrei

  20/01/2020 at 3:13 pm

  Ce model ai ales? Caut si eu unul pentru acasa si nu-s hotarat ce sa aleg. In afara de articolul acesta si comentariile de pe emag, nu prea am avut vreme sa ma interesez prea mult.

  • thegadgetist

   20/01/2020 at 3:21 pm

   Eu am luat un Blueair Pure 221. S-a potrivit nevoilor mele si sunt multumit de el. Ii fac un review cand am timp. Nu sunt multumit de supra-pret. Exista si variante mai ieftine, dar toate aveau ceva lipsa.

 2. Iona

  21/01/2020 at 8:44 am

  Din modul in care ti-ai structurat articolul pare ca l-ai luat de curand si nu ai inca o parere clara despre cel mai important aspect, does it work? :). Dupa un timp, dupa ce trece efectul placebo, la ce nivel se simte imbunatatirea aerului respirabil? Aveti alergii/microalergii in familie care sa fie ameliorate vizibil? Se doarme mai bine etc, chestii d-astea de le simti doar dupa ce l-ai incercat. Asa ca asteptam reviewul.

  (PS. Se simte o imbunatatire in cum scrii si ma bucur ca nu te-ai lasat pagubas la un moment dat)

  • thegadgetist

   22/01/2020 at 9:46 am

   Sunt convins ca functioneaza pentru ca am luat si un aparat de masura a calitatii aerului si vad in timp real cum scad valorile de particule in suspenise imediat ce pornesc purificatorul. Deci nu e vorba de placebo. La nivel de simturi… se simte un aer mai proaspat in camera. Nu scade temperatura, dar se simte mai rece. Nu avem alergii, dar intentia este sa nu ajungem acolo. Dormim cu siguranta mai bine. Copilul se trezeste mai rar si doarme mai mult timp. Sotia chiar foloseste un Fitbit Versa pentru sleep tracking si i-a imbunatatit scorul de calitate a somnului considerabil.

   Nu as stii ce model de purificator sa-ti recomand exact, dar poti incerca sa gasesti unul urmand indicatiile mele din articol, in functie de bugetul tau. Pana la urma orice purificator e mai bun decat nimic. Trebuie doar sa aiba filtru de carbon si HEPA.

   Multumesc pentru feedback.

 3. Cosmin

  29/01/2020 at 4:45 pm

  Multumesc pentru articol. Mi-a prins bine, a fost util!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Cum să

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Îți place blogul meu?

Susține acest blog cumpărând de la următorii retaileri prin aceste linkuri: eMAGPC Garage, Evomag, Elefant, Cărturești, LibrisFashion Days, Lensa.

 

 

 

Filme si seriale pentru 2019
carti

Categorii

Citesc și

Sus