La momentul scrierii acestui articol Sebastian are împliniți trei ani și cinci luni. Deși Andreea este expertul în parenting la noi în familie, eu sunt expertul în gadget-uri. Așa că m-am gândit că poate ar fi util să împărtășesc cu tine un pic din experiența mea din acești ani, privind gadget-urile care ne-au fost cel mai utile pentru creșterea copilului. Știu că sunt destui cititori care au copil mic sau urmează în viitorul apropiat. La un moment dat o să mai am nevoie și eu de această listă.
În primele luni
- Bouncer/ balansoar cu centru de activități – îmi aduc aminte cu plăcere de momentele când Sebastian pur și simplu stătea acolo unde îl puneam. După ce a început să meargă nu s-a mai oprit. Am avut un model de bouncer de la Fisher-Price. E util să aibă și centru de activități care să-l stimuleze. Mai sunt și niște modele electrice care îl pot legăna.
- Marsupiu – L-am purtat peste tot în acest sistem…mai ales soția…eu doar la câteva sesiuni de Fifa. Noi am avut un model de marsupiu de la Isara. Am mai auzit că ar fi ok și Manduca.
- Sterilizator – Am avut norocul să nu folosim biberoane, iar suzeta am evitat-o complet. Totuși, am avut nevoie să sterilizăm la un moment dat așa ceva. Am avut un model de la Philips Avent.
- Barieră protecție pat – Noi obișnuim să dormim cu Sebastian în cameră. Din punct de vedere evoluționist mi se pare mult mai natural așa. Cred că eu am prins ideea din cartea asta. Totuși copiii se mișcă mult în somn, prin urmare am montat această protecție pe lateralul patului și așa am evitat multe căzături din pat. Noi avem acest model. Atunci când suntem în excursii încercăm să apropiem patul de un perete. Oricum la un moment dat probabil tot o să cadă din pat, ideea e să reduci riscul.
- Cântar – În primele luni trebuie urmărită în mod regulat greutatea copilului. Am avut acest model de la Laica. Cred că am dat cam mult pe el…
- Antemergător – Împingea antemergătorul peste tot prin casă și cred că l-a ajutat să meargă destul de repede. Premergătorul se spune că nu ar fi recomandat pentru că deformează mersul.
- Bouncer chair – foarte ok pentru stimulare vizuală și auditivă și dezvoltarea motricității.
- Baby monitor – Eu am avut un model Philips Avent fără cameră video. Nu sunt mulțumit în totalitate de el, așa că de obicei montam mai degrabă o cameră de supraveghere. Stai mai liniștit atunci când îl și vezi decât doar să-l auzi când plânge. E mult mai bun totuși un monitor video.
- Carusel pătuț – îmi aduc aminte că îi plăcea foarte mult să urmărească jucărille cum se roteau deasupra lui și încerca să le prind cu mâinile. E folositor în primele faze de dezvoltare când stă în pătuț.
- Pătuț – Nu cred că a dormit vreodată în el. Singurul lucru pentru care era util e că era un loc sigur în care îl puteam pune cât ne îmbrăcam sau făceam o treabă rapidă prin casă. L-am avut montat pe acesta de la Meșterel. M-a încântat la el faptul că puteai să-l unești cu patul. Știi filmele americane în care părinții își pun copiii în pătuț și după aceea ies din cameră? E doar în filme. Copiii adevărați au senzori…cum ai plecat de lângă ei, cum auzi…maami!
- Suport triunghiular de dormit -bebelușii nu se prea pot muta din loc la început, dar pentru un plus de siguranță că nu pleacă la plimbare am folosit o perioadă un astfel de suport. Nu e neapărat de recomandat.
- Saltea pentru înfășat – O să ai nevoie și de aleze de schimb.
- Oliță / Reductor / Oliță portabilă – aici nu e nevoie de explicații
Pentru joacă
- Saltea de joacă cu activități – în primele luni cât a stat pe spate și-a petrecut ceva timp de calitate pe salteaua asta. Îi oferă dezvoltare multisenzorială, dar nu recomand pe cele cu sunete și lumini. Poți să agăți tot felul de jăcării foșnăitoare pe care să le apuce.
- Țarc de joacă – e bun pentru că se poate juca într-un spațiu sigur…și nu împăștie jucăriile peste tot. L-am folosit rar că nu prea îți vine să-l lași acolo.
- Cort de joacă – l-am avut pe acesta de la IKEA. Nu a fost foarte fascinat de el.
- Covoraș muzical – destul de distractiv pentru atunci când începe să poată să stea pe burtă cu capul ridicat.
Pentru băița bebelușului
- Cădiță – aici nu e nimic special. Am ales ceva cu antiderapant, dop și stand. Fiind pe suport, eviți să te apleci sau să ridici cădița plină cu apă. Copilul nu trebui scăpat din ochi cât e în cădiță. Unele cădițe vin împreună cu un reductor.
- Cădiță pliabilă – am avut ceva asemănător cu acesta. Ne-a fost foarte utilă în excursii.
- Recipient clătire – folosim cana aceasta și acum destul de des. E foarte utilă pentru clătirea belușului. E flexibilă și ușoară. Încape bine în bagaje.
- Termometru digital pentru baie- E important ca apa să fie la temperatura corpului. Am avut acest model de la Philips Avent. Nu știu dacă să-l recomand pentru că partea de cauciuc a mucegăit după câțiva ani.
- Colac de gât pentru bebeluși – l-a folosit de câteva ori în cadă. I-a plăcut și se simțea mai liber.
În mașină
- Scaun auto – La început va sta în scoică apoi în scaunul auto. Scoica am avut-o pe cea de la căruciorul 3 în 1, iar privind scaunul auto, am ales un model de la BeSafe. Știu că la momentul respectiv am făcut alegerea scaunului consultând testele ADAC.
- Parasolar auto – Doarme mai bine în mașină dacă nu îi bate soarele în ochi. Am avut acest model, care îmi permitea să deschid geamul, dar la un moment dat nu se mai închidea bine.
- Oglindă auto – Ai nevoie să vezi bebelușul când conduci. Mai ales la început când merge cu spatele la drum. Cred că am avut acest model de la BeSafe.
- Dispozitiv de reținere centuri – Când se mărește își va da seama că poate să dea centurile la o parte. Am încercat așa ceva, dar după o vreme și-a dat seama cum să le scoată și din acest dispozitiv. Poate ar fi mai bun ceva de genul acesta. Deocamdată suntem încă la negocieri și tragem pe dreapta când își scoate mâinile din centuri. De obicei face asta doar la drumuri lungi.
- Aspirator auto – Cu siguranță va trebui să-i dai să mănânce în mașină din când în ca să-l ții ocupat. Cu un aspirator auto reușesc să țin mașina curată cât de cât și scaunul său rămâne igienizat. Eu am acest model. Trage ok și se alimentează de la priza mașinii.
- Protecție scaun auto – nu am încă, dar intenționez să cumpăr. Scaunele mele sunt mereu murdare în spate. Toți copiii îți întind picioarele la un moment dat.
În bucătărie
- Turn de învățare / learning tower – mi se pare unul dintre cele mai utile gadget-uri pentru un copil. E atât de important să ajungă singur la blatul de bucătărie. Poate să te asiste când gătești sau pur și simplu să-și toarne singur un pahar cu apă.
Al meu spune că stă la bar când se urcă pe el și de multe ori preferă să mănânce acolo. Am un prieten care și-a confecționat singur un turn de învățare adăugând un cadru peste taburetul acesta de la iKEA. Cum nu mă pricep la bricolaje, recomandarea mea este turnul de învățare de la Leea. Acum văd că prețurile au crescut binișor față de momentul în care l-am achiziționat eu. Am dat 400 și ceva pe el parcă.
- Scaun de masă – A stat cred că până la 2 ani în el. La un moment dat se urca singur în el. Când a ajuns la înălțimea mesei am renunțat la el. E util să fie pliabil și să fie ușor de curățat. N-a stat niciodată în centuri în el. E ok să aibă și acel suport de picioar reglabil în funcție de înălțime. Am avut acest model. Ce de la Ikea e mai incomod de stat în el pentru că nu are suportul de picioare.
- Set tacâmuri pentru copiii – E bine să învețe să mănânce singur. Eu târziu mi-am dat seamă că un copil nu trebuie să mănânce tot din farfurie și porția sa e mult mai mică decât cea a unui adult.
- Aparat de gătit cu aburi – Am cumpărat un asfel de aparat când a început diversificarea. Am zis că o să-l folosim și cu alte ocazii…nu prea a fost cazul. Deci nu e obligatoriu. Eu am dat prea mult pe aparatul acesta. Găsești mai ieftin dacă ți se pare util. Altfel, poți pur și simplu să fierbi legumele în cratița cu apă. Recomandarea este să nu-i dai borcănelele acelea cu mâncare pasată din magazine.
- Aspirator de mână – Am acest model de la Bosch de care sunt foarte mulțumit. Ține bateria mult și are două viteze.
Pentru momentele când e răcit
- Aparat aerosoli (nebulizator) – îl scot din cutie de fiecare dată când răcește cel mic. Îl ajută să doarmă mult mai bine. L-am folosit numai cu ser fiziologic. Noi îl avem pe acesta
- Termometru digital– Nu trebuie să fie ceva scump atât timp cât e precis. Ar trebui să fie mic cât să încapă în trusa de călătorie.
- Pulsoximetru – A avut un episod cu wheezing în care ne-am cam speriat. Dacă am fi avut acest pulsoximetru ne-am fi dat seama mai repede că ceva nu e în regulă când saturația oxigenului începuse să scadă.
- Aspirator Nazal / Batista bebelușului – Știu că sunt păreri pro și contra așa ceva. Noi am folosit-o destul de târziu, cred că avea peste doi ani, dar mi se pare super eficientă. Acum o cere și o folosește singur când are mucișori. Dispozitivul se conectează la aspirator setat la volum minim.
- Pompiță de nas – în primii doi an am folosit o pompiță înainte să descoperim aspiratorul nazal.
Educație
- Google home – Am mai scris despre asta aici. Am cumpărat un Google Home Mini imediat după ce Sebastian a împlint un an. L-am folosit cu succes de fiecare dată când voiam să-l culc și îi puneam Abba. Mai târziu a învățat singur să-i spună comenzi.
Acum îl folosește pentru a stinge luminile înainte de culcare („Hey Google! Light out!”). Sau dacă negociem o activitate își pune singur un timer („Hey Google! Set timer to 10 minutes”). Dacă vrem să ieșim repede din casă și să fie cooperant cu îmbrăcatul atunci punem Baby Shark pe Google și încercăm să-i punem toate hainele până se termină melodia. Mi se pare un instrument foarte util pentru a învăța o limbă străină prin comanda ( „Hey Google! Be my Romanian translator”). Am montat un Google Home Hub într-un hol și de multe ori se oprește la el pentru a revedea pozele din călătorii sau de când era mai mic. Îi mai place de asemenea să se uite și pe albumele printate din Google Photos.
- Birou copil – aici își desfășoară activitățile de pictat, lipit, decupat și colorat. Am ales acest birou de la IKEA. Mai are și un fotoliu și suport pentru cărți tot de la IKEA.
- Proiector – L-am testat pe acesta și mi-a rămas mintea la el. Ai o experiență mult mai plăcută atunci când urmărești desenele animate pe un ecran uriaș. Eu nu țin minte desenele animate pe care le-am văzut la TV când eram mic, dar îmi aduc aminte de toate poveștile de pe diafilme.
La plimbare
- Cărucior sport – acesta este de fapt căruciorul pe care l-am folosit cel mai mult. Este foarte ușor, compact și are poziție de somn. Copilul poate urca și coborî singur. Avem acest model.
- Tricicletă – pedalele unei tricicletă îl ajută să fie mai activ atunci când ieși la plimbare. Problema e că la un moment dat devine prea activ și începe și trage de ghidon într-o parte sau își târâie picioarele. Noi avem acest model. Este pliabilă și o acceptă în avion la cală fără probleme. Din păcate nu are poziție de somn și nu e plăcut când adoarme cu capul pe ghidon.
- Trotineta – îi place de minune să se dea cu ea. Am ales un model accesibil de la Decathlon. Am mai adăugat la kit o cască, cotiere și genunghiere.
- Motocicletă pentru copii – ieftin și bun. Prindea o mare viteză cu ea.
- Mașinuță de împins – nu cred că e foarte confortabil de mers pe ea mai ales pe drumuri neunifmorme și e dificil de urcat bordurile mai înalte. E totuși destul de compactă să încapă în portbagaj și copilului sigur îi va plăcea să se plimbe în ea mai mult decât într-un cărucior.
Pentru a crea o atmosferă plăcută în cameră
- Termometru și higrometru – Doctorii recomandă ca temperatura să fie în cameră undeva pe la 19 grade iar umiditatea între 40-50%.
- Umidificator – Atenție folosește un umidificator doar cu apă distilată și numai dacă umiditatea e prea scăzută. Dacă folosești apă de la chiuvetă vei face mai mult rău pentru că aparatul va duce în suspensie particule dăunătoare pentru corpul uman (metale de pe țevi). Recomandarea mea este să folosești mai degrabă un umidificator de ceramică pentru calorifer ce funcționează prin evaporare sau pur și simplu să lași un vas cu apă.
- Lampă de sare – nu o recomand pentru așa zisele proprietăți curative care sunt de obicei mituri. O recomand pentru că vei avea o lumină cu o intensitate mult mai scăzută în cameră ceea ce nu mai suprimă secreția de melatonină așa cum o face un bec led de la o veioză. Copilul va adormi mult mai repede așa, mai ales dacă e învățat cu un program fix. Eu o am pe aceasta conectată la o priză inteligentă. Face lumină cât să-i citesc o poveste înainte de culcare.
- Purificator de aer – l-am descoperit târziu, dar mi se pare obligatoriu acum. Vezi aici de ce și aici cum să alegi un model. Mie îmi place acesta de la Blue Air pentru un dormitor. Eu am modelul Blue Pure 221.
- Dispozitiv ce emite zgomot alb – am avut și așa ceva, dar nu l-am folosit. Avantajul este că ar adormi mai repede atunci când îl folosești .Se spune că ar crea dependență, și zgomotul produs este peste limita de decibeli acceptată. Mi s-a părut artificial și sunetele erau repetitive și nu atât de liniștitoare.
Cel mai puțin utile
- Cărucior 3 în 1 – Cred că am ieșit o dată sau de două ori cu căruciorul montat cu landou. De cele mai multe ori fie l-am purtat pe bebe în marsupiu sau direct în scoică. Cei mai mulți prieteni cu care am vorbit au avut o experiență similară. E frumos să faci o poză, două împingând căruciorul cu landou. Totuși, e dificil de manevrat și de obicei e greu de/montat/demontat, cărat în mașină sau coborât scări cu el.
- Pătuț pliabil portabil – majoritatea cazărilor îți oferă deja un pat pentru bebe. Noi nu am avut nevoie niciodată pentru că a dormit mereu cu noi în pat. Totuși, au cumpărat socri unul să fie acolo, în caz de nevoie…
Concluzie
Uitându-mă pe această listă mi se pare că trebuie să dai o mică avere pentru creșterea unui copil. Dacă ai sta să calculezi cât costă toate acestea probabil n-ai mai face niciodată un copil. Sigur, nu toate aceste gadget-uri sunt obligatorii. Multe dintre ele le-am menționat ca fiind chiar nerecomandate. La început ești tentat să cumperi foarte multe lucruri de care nu o să ai neapărat nevoie. Consider totuși că unele dintre aceste gadget-uri vor ajuta la dezvoltarea copilului tău. Dacă ți se pare că am omis ceva îmi poți lăsa un comentariu.
3 Comentarii
Wow. chiar extrem de lung. Bravo ca ai avut rabdare si timp pentru el
Multumesc. Foarte fain articol….am ajuns la blogul tau, cautand sa fac o lista cu cele necesare pt. primul nostru copil. O sa urmaresc blogul de acum inainte, cu siguranta se ascund si alte informatii utile aici… deja am vazut si articolul cu purificatoarele si umidificatoarele de aer care mi-a confirmat anumite informatii obtinute dupa studiul review-urilor consumatorilor…dar care productaorii le omit din descrieri, fiind interesati doar sa-ti vanda si ceea ce nu ai nevoie. Bafta si continua sa scrii…e o lipsa acuta de informatii utile pentru consumatorii responsabili!