Am avut plăcerea să-l cunosc săptămâna trecută pe Ion-Cosmin Grigore, creatorul cursului From A Non Programmer To Full Stack .NET Developer, de pe platforma de cursuri online, Udemy.
Spuneam la începutul anului că printre planurile mele pentru 2019 este să mă reapuc de un curs de programare. Cred că fac asta în fiecare an🤓. Chiar dacă nu le termin, de fiecare dată rămân cu ceva care mă ajută în dezvoltarea mea personală. Anul acesta am decis să aleg acest cursul creat de Cosmin. Motivele sunt următoarele:
- cursul este destinat începătorilor
- este creat de un român de-al nostru
- are review-uri foarte pozitive (highest rated, 4.6⭐ din 5)
- nu este extrem de lung, se poate termina într-o lună
Dacă și pe tine te bate gândul să înveți programare poți accesa cursul la adresa . Vei beneficia de un preț foarte accesibil pentru valoarea pe care o poți obține.
Înainte să încep cursul i-am adresat câteva întrebări lui Cosmin, așa ca de la începător la programator cu experiență. Ai opțiunea să asculți interviul sau să citești răspunsurile mai jos. Îmi pare rău dacă te deranjează muzica din fundal…mi s-a părut că vocea se aude destul de clar la momenul respectiv.
1️⃣ Vorbește-mi puțin despre tine te rog…care este povestea ta, cine ești, cu ce te ocupi, ce experiență ai, cum ai învățat să programezi?
Salut,
Mă numesc Cosmin, în mai fac 28 de ani și sunt programator Full Stack .NET de aproximativ 8 ani. O să ți se pară ciudat, însă nu știam absolut deloc programare web până să mă angajez în anul 2 de facultate, deși eram înscris la Automatică și Calculatoare. La vremea respectiva am fost acceptat la un internship în București, unde am început să învăț toate lucrurile pe care le știu acum și pentru care sunt foarte recunoscător.
Cam aceasta e povestea mea, foarte pe scurt.
2️⃣Care este motivul pentru care ai ales să creezi cursul From A Non Programmer To Full Stack .NET Developer de pe platforma Udemy?
Din întâmplare am tot auzit persoane, fie prieteni, fie persoane pe care le cunoșteam pentru prima dată, că vor să învețe programare. Având în vedere că în urmă cu 8 ani am fost în aceeași situație, mi-am spus că trebuie sa fac ceva în această direcție. Așa că, prin iarna lui 2018 am început să lucrez la cursul în cauză, curs ce urmează același model după care am fost învățat la primul angajator.
E un model deja testat, care funcționează și cu siguranță le oferă celor înscriși o posibilitate mai mare de angajare.
De ce am ales Udemy?
Aproape toți avem o problemă, și anume lipsa timpului liber. De aceea am ales sa fac un curs online, astfel încât să te poți uita cât vrei, când vrei și de cate ori vrei la el.
3️⃣ Ce ar trebui să știe cineva care decide să se înscrie la cursul tău online? Poate să se înscrie oricine?
În primul rând are nevoie de un laptop cu Windows. Bineînțeles, și o mașină virtuală în care rulează Windows este ok. Altfel, o sa îi fie greu să urmărească lecțiile deoarece tehnologiile prezentate funcționează doar pe Windows.
În rest ai nevoie doar de motivație. Se poate înrola oricine este dispus să învețe. De exemplu, sunt acum înscrise persoane care lucrează în HR.
În primele lecții, explic până și conceptele de bază, precum: ce este programarea, ce este un browser, ce este un hosting etc.
4️⃣Care este avantajul cursului tău față de celelalte din același domeniu de pe Udemy?
Fiindcă nu ar avea rost sa vorbesc de rău competiția, o să las mai jos câteva mesaje private primite de la cei care au urmărit deja cursul:
5️⃣ De ce crezi că majoritatea celor care încep un curs de programare renunță pe parcurs?
Probabil din lipsa de motivație sau lipsa unui rezultat. De aceea am construit cursul astfel încât la finalul lui să ai prima ta aplicație web. Evident, foarte simplă, dar funcționala și construită folosind o arhitectură modernă.
O altă cauză la care mă gândesc acum ar fi nivelul așteptărilor. Dacă te gândești că după un singur curs o să fii deja un programator bun, cu siguranță vei renunța. E imposibil. Ai nevoie de 2-3 ani.
Un curs pentru începători, cum este From A Non Programmer To Full Stack .NET Developer îți arată direcția pe care trebuie să o urmezi, te familiarizează cu tehnologiile și iți oferă un avantaj în fața celorlalți.
Există foarte multe opțiuni pentru a dezvolta o aplicație web, iar pentru un începător poate fi copleșitor. În primul rând că trebuie să înveți fiecare tehnologie în parte, apoi că trebuie să înveți cum sa le îmbini. De aceea un curs în care urmărești un exemplu practic, e cea mai buna modalitate prin care poți începe.
6️⃣ În cât timp se poate termina cursul și cât recomanzi să fie alocat zilnic?
Nu cred că exista un răspuns fix. Depinde de ritmul fiecăruia.
Cursul are o durată de aproximativ 4 ore în ceea ce privește partea video, însa există quiz-uri și teme pe care studentul trebuie să le facă.
De asemenea, recomand să îl urmărești măcar de 2 ori.
Per total, o lună ar trebui sa fie suficient.
7️⃣ Ce limbaj de programare recomanzi să învețe un începător și de ce?
Limbajele de programare pot fi împărțite pe 3 mari categorii:
Low level – foarte greu de înțeles dar rapid interpretate de calculator
Medium level
High level – ușor de înțeles dar interpretate mai greu de calculator
În funcție de tipul de aplicație îți alegi și limbajul de programare. În cazul programării web, limbajele din categoria High level sunt suficiente. Din aceasta categorie face parte si C#, pe care îl recomand. E un limbaj cunoscut și găsești soluții la aproape orice problemă pe care o s-o întâmpini. De asemenea te ajută în mai multe domenii: programare web, programare desktop, programare mobile in Unity și multe altele.
8️⃣ După ce am terminat cursul și am obținut certificarea, care este următorul pas pentru a mă putea angaja?
Să iei in considerare sfaturile pe care le dau la sfârșitul cursului, să urmezi tutorialele și să aprofundezi fiecare tehnologie în parte.
Bineînțeles, să aplici pentru job. ☺
9️⃣ Cum pot să mă pregătesc pentru primul meu interviu? La tine cum a fost?
Neavând deloc experiență, iar acel post fiind special creat pentru începatori, eu chiar daca am primit întrebări de programare, pe angajatori i-a interesat logica și în ce mod aș rezolva eu o anumită problemă. Practic au verificat dacă pot să gândesc, și nu cunoștințele de programare (pe care oricum nu le aveam).
La un interviu pentru un post de programator nu o să primești întrebări despre companie, însă o să primești atât întrebări tehnice, cât și întrebări care să îi ajute pe ei să îți dea seama de atitudinea și comportamentul tău, astfel încât să observe dacă pot sau nu lucra cu tine ca persoană.
Daca postul e pentru cineva cu 0 experiență, iar tu ești o persoană ok, cu bun simț și motivat să înveți, nu ar trebui să ai probleme.
🔟 Care este diferența dintre front-end developer, back-end developer și full stack developer?
În curs explic în cadrul unei lecții ce presupune un full stack developer. Foarte pe scurt, o aplicație web are 3 mari părți:
- Baza de date
- Partea de front-end: interfața pe care o vede utilizatorul
- Partea de back-end: logica din spate
Astfel un programator de front-end lucrează pe partea de interfață: HTML, CSS și jQuery (în 99% din cazuri se lucrează cu asa numitele framework-uri, gen Angular, React, KnockoutJS etc. și nu direct cu jQuery; îmi este foarte greu să explic ce este un framework pentru cineva fără experiență, de aceea în curs explic alte lucruri înainte de a spune ce este o librărie sau un framework).
Un programator de back-end lucrează la logica aplicației și folosește limbaje precum C#.
Un programator full stack e capabil sa dezvolte singur o aplicație de la 0, implementând toate cele 3 părți prezentate anterior.
1️⃣1️⃣ Înțeleg că pentru a învăța programare, și mai apoi să te angajezi, nu ai nevoie de o facultate în acest domeniu, dar cât crezi că ajută o diplomă pentru promovarea în cadrul unei companii din IT?
Într-adevăr, în România, nu contează atât de mult diploma. De exemplu, eu, la început, am avut team leads fără nicio facultate.
În ceea ce privește promovarea în cadrul unei companii din IT, diploma nu contează absolut deloc. Contează personalitatea și cunoștințele.
1️⃣2️⃣ Cum reușește un programator să se adapteze schimbărilor rapide de trend-uri și tehnologii?
În primii 4 ani m-a ajutat foarte mult faptul că am schimbat angajatorul, astfel am lucrat cu diferite tehnologii, lucru ce m-a ajutat să mă adaptez mai ușor la noile apariții sau modificări ale celor existente.
Ca programator nu te oprești niciodată din învățat, de aceea trebuie să rămâi motivat, dar în același timp să fii realist. Nu o să ai cum să înveți niciodată tot, dar e bine să ai habar de ce se întâmplă în jurul tău.
1️⃣3️⃣ În afară de a beneficia de un salariu frumușel, ce ar mai putea motiva pe cineva să învețe programare?
Cred ca fiecare trebuie să își pună întrebarea aceasta. Personal, pe mine mă motivează atmosfera și libertatea pe care ți-o oferă angajatorul, oportunitățile de promovare, salariul și tehnologiile cu care lucrez.
La început, mai ales când m-am angajat pe timpul facultății, mă motiva salariul, chiar dacă era unul foarte mic. Dorința de a învăța lucruri noi era oarecum mascată de a avea o oarecare libertate financiară, astfel încât să nu mai depind de părinți. Acum însă mă motivează și țin cont de lucrurile menționate anterior.
1️⃣4️⃣ Pe lângă acest curs mai ai vreun proiect cu care te mândrești?
Din păcate nu am nici un proiect public, însă am lucrat la câteva aplicații foarte interesante acolo unde am fost angajat.
1️⃣5️⃣ Ce nu te întreabă oamenii niciodată și ți-ai dori să te întrebe?
O întrebare foarte interesantă. E prima dată când o aud de la cineva… “Ce faci în timpul liber?”
Ar fi o întrebare banală, dar pe care uităm să o punem. Poate fiindcă nu suntem atât de interesați de ce face celălalt, ci doar avem un interes.
1 Comentariu
[…] Interviu cu autorul cursului From A Non Programmer To Full Stack .NET DeveloperInterviu cu autorul c… […]