Se spune că e bine să începi să speli copilul pe dinți încă de la primii dințișori, dar nu e mereu ușor. Eu am avut noroc că băiețelul cel mare a fost cooperant, dar nu era o activitate plăcută și parcă mereu se spăla prea puțin și rata unele zone. Pe final îi luam periuța și mai completam. Cred că totuși nu prea îl ajuta cu încrederea în sine.
Asta s-a întâmplat până mi-a spus un amic de aplicația Pokemon Smile (link App Store/ link Google Play). Nu eram prea încântat să-l pun să se uite la un ecran de două ori pe zi cât se spală pe dinți, dar am zis să îi dau o șansă.
Pokemon Smile se folosește de camera frontală pentru a oferi feedback în timp real și a îndruma copilul timp de 2 minute în ce zone să se spele pe dinți. Mi se pare că aici AR-ul chiar are o aplicabilitate foarte bună.
La început trebuie să creezi un profil pentru copil. Va alege un avatar precum Pikachu, urmează un tutorial și apoi începe periajul propriu-zis.
Scopul e ca cel care joacă să învingă bacteriile rele din gură și la final să prindă un Pokemon. Copilul poate prinde până la 155 de Pokemoni diferiți. Are o listă și trebuie să colecționeze toți pokemonii. Got to Chatch ‘Em All!
Jocul are mecanisme de gamification prin care încurajează copilul să revină. După ce a terminat poate alege din 4 poze pe care le-a făcut aplicația în timp ce se spăla pe dinți și apoi le poate edita cu diferite accesorii. Se introduce partea de răsplată și de întărire a unui obicei pozitiv.
Din când în când mai primește și câte un pokemon ce va apărea pe cap atunci când se spală pe dinți sau alte premii. Aici intervine un element aleatoriu care să îl surprindă.
Ce îmi place la această aplicație
- are timp limitat fix de 2 minute cât recomandă stomatologii
- îi indică pe rând în ce zone să perieze. Așa nu mai omite nicio zonă.
- îl face să revină la ea pentru că vrea să prindă mai mulți Pokemoni
- îi dă feedback. De exemplu îi apar mesaje cu Brush faster!
- după ce primește răsplata la final cu editarea imaginii, jocul nu îl mai ține prins foarte mult și pot să recuperez tableta sau telefonul rapid.
Ce nu îmi place
- la un moment dat o să prindă toți Pokemonii și atunci cred că o să-și piardă interesul.
- trebuie să stau lângă el pentru că dacă se mișcă și iese din cadru jocul se oprește.
- jocul nu prea oferă indicații privind tehnica de spălare pe dinți. Adică îți spune unde și cât să te speli, dar nu spune cum.
Concluzie
Din câte am văzut acest joc e cel mai bun pentru a îl încuraja pe copil să se spele pe dinți. Știu că mai sunt alte jocuri oferite de companii care vând periuțe electrice, dar eu consider că un copil ar trebui să învețe să folosească corect o periuță clasică. Jocul folosește elemente bine cunoscute de psihologi pentru formarea obiceiului unui copil de a se spăla pe dinți de două ori pe zi.