Aș vrea să-ți prezint în acest articol experiența mea de utilizare a becului inteligent LED Tellur RGB. Observ un trend ascendent de adopție a dispozitivelor smart în locuințele noastre. Dacă mă uit pe lista aparatelor conectate la router-ul meu, cred că am trecut de 20. Prețurile produselor pentru o locuință inteligentă au devenit foarte accesibile, iar calitatea este mai mult decât mulțumitoare.
Acum câțiva ani tânjeam după un set de becuri inteligente, dar prețul era mult prea mare și în plus aveam nevoie de un hub suplimentar conectat la rețea, sau eram limitat la conexiunea prin bluetooth. Din fericire astăzi avem opțiuni, iar una dintre acestea pe o recomand este becul inteligent LED Tellur RGB. Alături de priza și prelungiorul inteligent pe care deja ți le-am arătat, și acesta se află în portofoliul produselor smart al celor ABN Systems International.
În opinia mea, în prezent, am depășit limitările disponibilității sau prețurilor prea mari pentru produsele destinate unui smart home. Singurele întrebări care îmi vin în minte sunt…de ce am nevoie de un bec inteligent? cum pot să-l folosesc și este sigur să am totul conectat la internet? Am să încerc în continuarea articolului să răspund la aceste întrebări.
Ce conține pachetul
În cutie vei găsi , pe lângă becul inteligent, certificatul de garanție cu durată de 2 ani și manualul cu instrucțiuni.
Specificații
- Tip Soclu – E27
- Conectivitate – Wireless, rețea 2.4 Ghz
- Standard WiFi: IEEE 802.11b/g/n
- Securitate : WPA-PSK/ WPA2-PSK / WPA / WPA2/ WEP / WPS2/ WAPI
- Criptare: WEP/ TKIP/ AES
- Forma Bec – Glob
- Durată viață – 25000 h
- Putere – 10W
- Rază de acoperire – 270 grade
- Consum în standby – 0.3W
- Tensiune alimentare – 220 -240 V
- Tip lumină – RGB
- Temperatură culoare – 3000 K + RGB 16 mil culori
- Flux luminos – 1000 lm
- Compatibilitate: Echipamente cu sistem de operare Android 4.1 / iOS 8 sau mai recent
- Dimensiuni – înălțime 133 mm, diametru 70 mm, greutate 128 g
Design
Becul este mai mare decât mă așteptam. Deasupra filetului este învelit cu o parte ceramică destul de generoasă care ajută la înfiletare. Secțiunea ceramică se încinge mai tare decât sticla atunci când becul e folosit o perioadă mai îndelungată. Deci, atenție că frige în cazul în care vrei să-l desfiletezi.
Pentru a putea beneficia de funcțiile inteligente ale becului va trebui să instalezi aplicația Tellur Smart pentru Android sau iOS. Acest bec inteligent este compatibil cu Alexa și Google Home. Are chiar și integrare IFTTT cu ajutorul aplicației Smart Life.
Urmărește ghidul pentru instalare și configurare.
Funcții
- Pornire și oprire de la distanță cu ajutorul aplicației Tellur Smart
- Luminozitate reglabilă, schimbarea temperaturii și a culorilor
- 8 Scene predefinite: Night (nuanță gălbuie), Read (lumină albă), Meeting ( Portocaliu), Leisure , Night( Verde care pâlpâie), Multicolor (schimbă culorile lent), Happy (se aprinde și se stinge cu nuanța de roșu), Entertainment(stroboscop).
- Programare – Poți seta să pornească sau să se oprească la o anumită oră. De asemenea poți selecta zilele în care să se repete programarea.
- Poți crea un grup de becuri pe care să le controlezi în același timp.
- Pentru a aduce becul la setările din fabrică trebuie aprins și stins rapid de 3 ori.
Ce task-uri poți folosi în IFTTT pentru acest bec inteligent:
Pentru cei care nu știu IFTTT este o platformă online prin care poți automatiza diferite funcții ale dispozitivelor tale conectate la internet. Există rețete presetate pe care le poți activa sau îți pot construi singur algoritmul în doar câțiva pași.
- Schimbă culoarea becului când se schimbă vremea ( de exemplu dacă plouă sau ninge).
- Stinge lumina când e ora de culcare.
- Aprinde lumina în fiecare zi la o 18 30.
- Stinge lumina automat atunci când ai plecat de acasă.
- Aprinde lumina automat când ajungi acasă.
- Aprinde lumina la răsărit.
- Aprinde lumina când scoți telefonul cu Android de la încărcat.
Desigur, poți crea un task sau modifica în funcție de nevoile tale.
Google Home recunoaște becul inteligent adăugând serviciul Smart Life. Poți crea rutine și da comenzi vocale pentru aprindere/stingere, regla intensitatea (dim the light) sau schimbarea culorii (turn the light to blue). Cu Alexa nu am încercat, dar ar trebui să meargă la fel.
Preț
Am găsit becul inteligent LED Tellur RGB la prețul de 90 de lei.
Concluzie
Pentru a răspunde întrebării „de ce am nevoie de un bec inteligent?” trebuie să te gândești cum ai putea îmbunătății confortul în casa ta:
- De exemplu, dacă nu te înțelegi cu partenerul de viață, cine să stingă lumina înainte de culcare, o poți face de la distanță cu ajutorul aplicației de pe telefon sau printr-o comandă vocală asistentului tău (Alexa sau Google Home).
- Dacă vrei să creezi o atmosferă plăcută seara și să aprinzi anumite veioze, să schimbi nuanța într-o lumină mai caldă care să te pregătească de culcare, o poți face foarte ușor cu un grup de becuri inteligente.
- Poți simula prezența în casă atunci când ești plecat în vacanță (Home alone style)
- Eu folosesc o lampă în spatele monitoarelor pentru a-mi da o lumină ambientală de culoare albă pe timpul zilei și mai caldă seara. Aș vrea să integrez becul și cu un senzor de mișcare ca să se aprindă/stingă în funcție de prezența mea la birou. Deocamdată l-am setat în funcție de anumite ore.
Privind siguranța, cred că în primul rând trebuie să te asiguri că rețeaua ta locală este securizată bine și că folosești parole complexe. În fond, orice este conectat la internet poate fi hacked, dar nu văd de ce ar investi cineva resurse doar ca să-mi stingă sau aprindă lumina în casă.
Tu cum folosești sau ai folosi becul tău inteligent?
- Consum scăzut și durată mare de viață
- Integrare cu Google Home , Alexa și IFTTT
- Preț accesibil
- Funcții multiple de automatizare și personalizare
- Poți crea scene în funcție de temperatura de afară, umiditate, vreme, răsărit/apus
- Mi-ar plăcea ca aplicația Tellur Smart să aibă și un widget pentru homescreen. Aplicația Smart Life am observat că are.
- Nu afișează consumul
- Nu are mod de trezire prin creșterea graduală a intensității luminii
- Se aprinde automat după o cădere de curent. E foarte deranjant dacă se întâmplă în timpul nopții.
10 Comentarii
Daca ai mai mult de 1 bec ai nevoie de vreun hub pentru a le controla pe toate cu Google Home? Sau pot sa-mi pun in fiecare camera cate-un bec si sa ii zic Hey Google, turn on living room light (de exemplu)?
Sunt curios sa fac o comparatie cu Yeelight de la Xiaomi. Ce parere ai?
Nu ai nevoie de hub, merg prin wifi. Eu am mai multe becuri și prize de la Tellur și le controlez pe toate prin Google Home.
De exemplu eu am conectat în dormitor 2 veioze la prizele Tellur, le-am numit right bedroom light și left bedroom light. Google home le-a grupat automat în Bedroom lights. La culcare trebuie doar să spun Hey Google Turn off the lights. Dacă ai mai multe unități Google Home nu trebuie să spui și numele camerei dacă aparatul se află în camera respectivă.
De la Xiaomi încă nu am luat nimic. Mă interesează senzorul acela de temperatură și umiditate de la ei.