Încă de pe vremea CRT-urilor eu am lucrat folosind două monitoare. Mi-am dat seama că sunt mult mai productiv așa. Acum că sunt 100% remote am fost în situații în care a trebuit să folosesc doar ecranul laptopului și mă simțeam de parcă am o mână legată. Am descoperit de curând că există monitoare portabile și acum pot să lucrez de oriunde la fel de bine ca atunci când sunt acasă sau la birou. Am făcut un pic de research și am ales monitorul portabil Dell C1422H.
Dell a lansat acest monitor în 2021 tocmai pentru că cererea de mobilitate a forței de muncă a devenit foarte mare în urma pandemiei.
Dell este o companie multinațională cu sediul în Texas ce produce și oferă suport pentru PC-uri și alte accesorii.
Dell s-a dezvoltat pe parcursul anilor 1980 și 1990 pentru a deveni temporar cel mai mare vânzător de PC-uri și servere. În 2008, aceasta s-a plasat pe al doilea loc în vânzarea tehnicii de calcul. În prezent, compania vinde calculatoare personale, servere, dispozitive de stocare de date, switch-uri de rețea, software, periferice calculator și televizoare.
Ce conține pachetul
- 1x cablu USB-C
- Husă de fetru
Tip Panel – IPS , anti-glare
Diagonala – 14 inch
Rezoluție – 1920 x 1080 pixeli
Timp de răspuns – 6 ms
Refresh Rate – 60 Hz
Contrast – 700:1
Luminozitate – 300 cd/mp
Densitate pixeli – 158 PPI
Putere consumată – 6W
Dimnesiuni – 322 x 203 x 14 mm
Greutate – 0.6 Kg
Design
Monitorul Dell C1422H are un design slim ( are o grosime de doar 2 cm) și arată premium. Body-ul este alcătuit din aluminiu ce face ca monitorul să fie foarte ușor.
Pe partea lateral stânga avem un port USB-C , 2 butoane pentru reglajul luminozității și un buton pentru activare Comfort View.
Pe partea lateral dreapta avem un alt port USB-C și butonul de on/off.
Pe bază găsim două benzi cauciucate ce oferă stabilitate.
Ecranul se poate înclina la 10° – 90°. Unghiurile de înclinare sunt mai puțin permisive față de ecranul unui laptop.
Instalare
Monitorul Dell C1422H se conectează cu un singur cablu de tip USB-C la laptopul tău. Prin același cablu se și alimentează. Prima dată va trebui să faci setările de rezoluție, poziționare și scaling. A doua oară n-a mai fost nevoie să refac setările. A funcționat la fel de bine pe Mac sau Windows.
Cablul USB-C oferit în pachet este suficient de lung cât să poată fi folosit cu succes în diferite scenarii.
Funcții
Nu mi se pare că are o funcție notabilă în afară de acel buton Comfort view pentru reducerea luminii albastre și protejarea ochilor pe timp de noapte.
Exemplu calitate video
Meniu
Preț
Concluzie
Pe lângă acest monitor Dell C1422H am mai testat un alt monitor portabil la care am să îi fac ulterior un review. Am ales să râmân cu Dell-ul deoarece calitatea imaginii este net superioară. Pe hârtie specificațiile de bază(rezoluție, luminozitate, contrast) erau aceleași, dar în practică atunci când le-am alăturat și am rulat același clip în paralel monitorul de la Dell avea o claritate a imaginii mult mai bună și culorile păreau mai naturale.
Ce îmi mai place la acest monitor portabil este că are doar 600 de grame și nu simt mare diferență în rucsac cu sau fără el.
E făcut parcă de Apple, adică pur și simplu funcționează. Ai conectat un cablu și îți vezi de treabă.
Ca scenarii de utilizare eu de exemplu folosesc ecranul laptopului pentru Outlook și Dell-ul pentru SAP, Excel sau Teams. Pe Mac de obicei țin deschis Spotify-ul pe el sau o a doua fereastră de browser. Pentru programatori cred ar putea ține un IDE pe verticală. L-aș putea folosi și ca ecran secundar pentru iPad în mașină astfel încât copiii să se uite simultan la același desen animat.
Am testat și Samsung DEX pe el și mergea perfect. Dacă mai ai un mouse și o tastatură portabilă la tine nici nu-ți mai trebuie un laptop. Husa poate fi folosită cu succes și pe post de mousepad. Acest monitor merge alimentat chiar și de la un powerbank.
Cred că merge conectat și la Nintendo Switch deși nu e chiar făcut pentru gaming.
Într-un meeting poți face prezentări fără să se mai îngrămădească toată echipa lângă laptop-ul tău.
Ce n-am reușit eu să îl păcălesc a fost să scot semnal video printr-un cablu HDMI conectat la un adaptor USB-C. Cumva își dădea seama că semnalul nu venea prin USB-C și nu a funcționat.
E de menționat că lipsesc boxele, dar nu e mare pierdere pentru că oricum de obicei boxele monitoarelor sunt slabe.
În concluzie recomand Dell C1422H oricui duce lipsa unui al doilea monitor atunci când a luat-o la pas prin lume.
- Calitatea imaginii este foarte bună.
- Este foarte ușor și portabil.
- Este plug & play. Nu ai bătaie de cap cu setările.
- Consumă puțin. Se poate alimenta și de la o baterie externă.
- Nu are port HDMI
- Lipsesc boxele.
- Poți schimba doar luminozitatea. Nu poți ajusta culorile sau contrastul.