- Aplicația este foarte ușor de folosit
- Instalare facilă
- E capabil de Wi-fi 6 deci e future proof
- Ai suport prin mail sau telefon în limba română
- acoperire ce lasă de dorit
- n-am reușit să mă apropii de viteza maximă pe RDS 300Mbps
- lipsește portul USB
Discutam anul trecut cu directorul general Cisco România despre Wi-Fi 6 și sincer nu mă așteptam să văd atât de rapid pe piață un router la un preț accesibil cu această nouă tehnologie. Astăzi îți prezint routerul Archer AX10 oferit la teste de TP-Link România.
Ce este Wi-Fi 6?
Wi-Fi 6 sau 802.11ax este noul standard de rețele wireless. Acesta este mai rapid decât vechiul standard 801.11ac și îmbunătățește performanța în zone aglomerate cu multe rețele Wi-Fi. Atât ai nevoie să știi.
TP-Link a fost fondat în 1996 de doi frați, Zhao Jianjun și Zhao Jiaxing, pentru a produce și vinde o placă de rețea pe care o creaseră. Numele companiei se baza pe conceptul de „twisted pair link” inventat de Alexander Graham Bell, un fel de cablaj ce reduce interferența electromagnetică.
TP-Link a început expansiunea internațională în 2005. În 2007 compania și-a mutat sediul în Shenzhen’s Hi-Tech Industry Park.
Din 2016, TP-Link a dezvăluit un nou logo și slogan, „Reliably Smart”. Noul logo este menit să promoveze compania ca un brand orientat către lifestyle pe măsură ce își extinde gama de produse smart home.
Ce conține pachetul
- Router Wireless Archer AX10
- Alimentator
- Cablu Ethernet RJ-45
- Ghid de instalare rapidă
- Standard Wi-Fi – Wi-Fi 6 IEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz și IEEE 802.11n/b/g 2.4 GHz
- Porturi – 1× Gigabit WAN și 4× Gigabit LAN
- Rata de transfer Ehernet – 10/100/1000
- Securitate – WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK, WPA2_PSK
- Antene – 4 x antene fixe omni-direcționale
- Frecvența și Rata de transfer – AX1500
5 GHz: 1201 Mbps (802.11ax)
2.4 GHz: 300 Mbps (802.11n) - Dimensiuni – 260.2 x 135.0 x 38.6 mm
- Procesor – 1.5 GhZ Triple-Core CPU
Design
Archer AX10 are un aspect premium. La prima impresie, privind din față, mi s-a părut ca fiind foarte subțire și lung. Pe partea superioară materialul din plastic este glossy. Asta înseamnă că e posibil să adune ceva praf, iar zgârieturile se vor vedea în timp.
Antenele se rotesc la 360 de grade.
În partea inferioară vine cu o grilă ce îi oferă o aerisire potrivită. De asemenea router-ul are spațiu alocat pentru a se prinde de perete.
Ledurile ce indică statusul rețelelor sun poziționate vizibil pe față.
Pe spate găsim butonul de reset, WPS, 4 porturi de LAN, 1 port WAN, butonul de pornire și alimentarea. Observăm că nu găsim port USB.
Instalare
Am realizat conexiunea cu router-ul folosind aplicația Tether (link Android/ link iOS). Trebuie să te conectezi la rețeaua wifi și să folosești parola scrisă pe cardul din pachet. Totul s-a desfășurat fără probleme. Aici TP-Link e de apreciat din punct de vedere al usability. E bine de știut că se poate conecta și în modul clasic prin http://tplinkwifi.net sau http://192.168.0.1
Cum poți obține suport de la TP-Link în cazul unor probleme?
Poți primi suport de la TP-link prin mail către support.ro@tp-link.com, în limba română sau poți suna și la 0311 011 290 (tarif normal), de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:30 (cu excepția sărbătorilor legale),
Funcții
- Wi-Fi 6 – viteze mai rapide, capacitate mai mare, congestionare redusă. Privind viteza nu pot să mă pronunț cu siguranță. În principiu el ar trebui să ducă 1201Mbps. În practică ești limitat de ISP și hardware-ul pe care îl ai. Eu nu am foarte multe rețele în zonă, dar am multe dispozitive conectate. Pot spune că niciun aparat nu a suferit deconectări pe perioada testelor.
- Acoperire mai mare – Archer AX10 vine cu 4 antene și tehnologia Beamforming. Aici totuși am descoperit călcâiul lui Ahile al acestui router pentru că din testele mele semnalul a lăsat de dorit.
- Compatibil cu Alexa – poți da prioritate semnalulului către un anumit aparat conectat prin comenzi vocale. N-am testat.
- Control parental – blochează conținutul inadecvat și restricționează timpul petrecut online. Fiecare membru al familiei poate avea un profil separat. E o funcție obligatorie pentru cei cu copii. Cu al meu încă mă descurc, dar sunt copii care au telefonul lor de la 3 ani.
- QoS – calitatea serviciului – traficul pentru un anumit dispozitiv capătă prioritate când ai nevoie.
- Serviciu VPN – n-am testat
- Share wifi – trimiți ușor datele rețelei atunci când ai vizitatori
- Guest network– wifi dedicat pentru vizitatori
- Led control – e bun dacă cumva ții router-ul la vedere în camera în care dormi
- Reboot schedule – îl poți seta să se reseteze automat la un anumit interval . Și aceasta consider că e o funcție obligatorie pentru ca router-ul să ruleze în condiții bune.
- Smart Connect – Alocă dispozitivul pe rețeaua cea mai potrivită pentru el, de 2.4 sau 5GHz.
- Advanced settings – pentru setări avansate precum port forwarding trebuie să accesezi router-ul prin IP. Știu că pe sistemul Deco mergea și din aplicație.
- Meniu
Test viteză
Cum spuneam și cu alte ocazii, eu deocamdată nu am nevoie mai mult de 300Mbps inclus în abonamentul de bază de la RDS. Nu am mulți consumatori de bandă în casă. Totuși dacă o să tot primesc routere la teste cred că va trebui să trec și eu la un moment dat la Gigabit.
Am realizat testele cu un iPhone 11 Pro Max ce este compatibil Wifi 6.
Am obținut o viteză maximă de download de 247.39 Mbps și upload de 121.25Mbps. Ceva mai slab față de sistemul mesh TP-Link Deco P9 pe care l-am avut la teste.
Acoperire
Eu am două balcoane în colțuri mai îndepărtate ale apartamentului. Într-unul țin o cameră de securitate și într-altul am sistemul de udare automată a florilor. Dacă nu-mi ajunge semnalul wifi, nu pot accesa aceste dispozitive. Archer AX10 a fost la limită. Nu știu dacă în timp se poate îmbunătăți acoperirea printr-un update de firmware. Se rezolvă problema cu un range extender dar astea înseamnă un cost suplimentar.
Clip prezentare oficial
Preț
Prețul cel mai mic la care am văzut Archer Ax10 este de 297 de lei.
Concluzie
TP-Link Archer AX10 este primul router cu Wi-Fi 6 pe care îl testez. Eram destul de entuziasmat să văd de ce este capabilă această tehnologie și poate așteptările mele erau peste măsură. Din experiența mea Archer AX10 este un router stabil ce poate susține cam orice rețea de apartament. Pentru casă ar trebui să te uiți la un sistem mesh.
Mi-a plăcut că poate fi accesat ușor de pe mobil pentru a schimba anumite setări și are toate funcțiile de care ar avea nevoie un utilizator obișnuit. Viteza de transfer este satisfăcătoare dar se poate și mai bine. Procesorul Triple-Core CP ar trebui să ajute la menținea latenței scăzute.
Punctul slab al acestui router este acoperirea. Nu este mai slabă decât un router non-Wi-Fi 6 din această gamă de preț, dar nici mai bună. Lipsa portului USB poate afecta anumiți utilizatori care poate ar folosi un stick 4G pentru o rețea de backup, prin server sau a împărtăși fișiere.
Dacă ești în căutarea unui router nou care să fie future proof și să te poți lăuda prietenilor că știe și Wi-Fi 6 atunci Archer AX10 poate fi o alegere potrivită pentru tine. Din punctul meu de vedere, hardware-ul și condițiile pe care le avem majoritatea în casele noastre nu justifică încă acest upgrade. Saltul tehnologiei nu se simte atât de tare ca la standardele anterioare.