- Calitatea imaginii este ireproșabilă. Negru e negru...
- Are funcții integrate de prevenire a burn-in-ului
- TV Anywhere e o funcție interesantă dacă ai nevoie să urmărești un post TV pe mobil
- Dolby Vision, HDR10+ și Dolby Atmos sunt must have pe un TV nou
- HBO GO lipsește din lista de aplicații disponibile
- Telecomanda are un design clasic. E dificil de căutat pe Youtube.
- Meniul My Home Screen 4 e rapid dar grafica pare din alt deceniu
- Am întâmpinat probleme la citirea unor fișiere mkv.
- Difuzoarele sunt ok, dar nu știe DTS.
Am amânat acest review foarte mult pentru că nu știam cum să-l scriu. Pe de-o parte voiam să mai învăț despre tehnologiile existente pe noile TV-uri, pe de altă parte nu voiam să fie nici prea tehnic și arid.
Review-ul meu este făcut din punctul de vedere al unui consumator și nu al unui specialist. Probabil cineva care se pricepe cu adevărat poate să-ți povestească o zi întreagă despre tehnologiile existente în acest TV.
Am primit la teste modelul TV OLED PANASONIC TX-55GZ950E înainte de anunțarea stării de urgență și m-am bucurat de el încă o perioadă bună, înainte să mă mut la casa de la țară. Deci putem spunem că am avut suficient timp să-l butonez. Și ce plăcere a fost!
M-a făcut să devin nostalgic pentru că primul meu TV în apartamentul de burlac a fost un CRT Panasonic luat de la magazinul Unirea împreună cu un sistem 5.1 tot de la ei.
Dar să începem cu începutul…
- Panasonic Corporation fiind cunoscut în trecut ca și Matsushita Electric Industrial Co., Ltd este un brand internațional de aparate electronice cu sediul în Kadoma, Osaka, Japonia. Compania a fost fondată în 1918 iar în prezent Panasonic este printre cele mai mari companii de electronice din Japonia.
- Panasonic a fost fondat în 1918 de către Konosuke Matsushita ca furnizor de soclu de lămpi duplex. În 1927 a început producția de lămpi pentru biciclete. În timpul celui de al doilea război mondial compania producea în fabrici în Japonia și alte părți ale Asiei componente electrice și aparate ca și candelabre, motoare, fiare de călcat, echipament wireless și primul său aspirator. În 1961, Konosuke Matsushita a plecat în Statele Unite ale Americii cu scopul de a întâlni diferiți furnizori americani. Compania a început să producă televizoare pentru S.U.A. sub numele de Panasonic, iar în 1979 și-a extins brandul și în Europa. Sub numele de brand Technics compania a produs în Japonia pentru prima dată un difuzor ”hi-fidelity”. Curând această linie de componente stereo de înaltă calitate a devenit un lucru favorit în întreaga lume.
- În 3 noiembrie 2008, Panasonic și Sanyo au anunțat că Sanyo va fi cumpărat de către Panasonic.
Ce conține pachetul
Vorbim de un TV de 55″ (139cm) deci cutia e imensă și trebuie cărată de două persoane.
- TV-ul
- Suportul TV ce se prinde cu șuruburi
- Capac spate ce maschează multitudinea de porturi
- Telecomandă
- Cablu alimentare
- Instrucțiuni
- Diagonală display – 139 cm
- Tehnologie display – OLED (10bits), HDR 10+, 4K, Dolby Vision
- Rezoluție – 3840 x 2160
- Tehnologii audio – Dolby Atmos, Cinema Surround Pro, difuzoare de 50W
- Tuner digital integrat – DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
- Conectivitate – bluetooth și wireless
- Eficiență energetică – clasa A, consum 117W
- Dimensiune cu stand – 1228 x 774 x 300 mm
- Greutate cu stand – 27,5 Kg
- Compatibil VESA – 400×300
- Formate acceptate – AVI/HEVC/MKV/WMV/MP4/M4v/FLV/3GPP/VRO/VOB/TS/PS, MP3/AAC/WMA Pro/FLAC/Apple Lossless/WAV, JPEG
- Porturi – 4 HDMI (4K, 60/50p cu HDCP2.2), 2 HDMI*12, 3 USB (1xUSB 3.0, 2x USB 2.0), 1 ethernet, 2 CI, 1 RCA, 1 ieșire audio optică, 1 ieșire căști.
- An apariție – 2019
- Pagina oficială
Design
Instalare
Nu necesită instalare specială. TV-ul se fixează pe suport și se prinde în șuruburile venite în pachet. Cardul CI de la RDS s-a conectat din prima.
Funcții Panasonic TX-55GZ950E
Eu am acasă un LED 4K care consideram că se vede bine. După ce am primit acest OLED la teste nu pot să nu mai observ acele pete de lumină(backlight) în scenele întunecate. OLED-urile (Organic-Light-Emitting-Diode) au marele avantaj față de LED-uri că oferă control la nivel de fiecare pixel și astfel display-ul poate afișa un negru foarte profund și o paletă de culori intensă.
Mulți aseamănă OLED-urile cu plasmele la calitatea imaginii, dar sunt tehnologii diferite. E adevărat că și la OLED-uri există riscul de Burn-in, dar televizorul are funcții integrate care să prevină asta, afișând un screen saver mișcător după o perioadă în care imaginea nu se schimbă. Durata de viață în prezent se apropie de 100 de mii de ore de funcționare. În plus, un OLED consumă mai puțin curent ca o plasmă.
Dacă ar fi să iau un TV nou astăzi aș urmări să fie OLED, 4K, cu Display Vision, Dolby Atmos și HDR 10. Iar PANASONIC TX-55GZ950E le are pe toate.
OLED-urile Panasonic sunt preferate de mulți calibratori de imagine pentru ușurința cu care pot obține o imagine aproape perfectă. De multe ori un director de film gândește un film să fie văzut în anumite condiții, iar acest TV poate îndeplini cele mai strice cerințe. Pot spune că într-adevăr cinematica acestui OLED nu dezamăgește și îți creează o imersiune profundă în conținutul pe care îl urmărești. Panelul este de proveniență LG Display, dar este tratat special de cei de la Panasonic și vine cu multe funcții suplimentare. Are chiar un strat suplimentar anti-reflexii.
- Netflix Calibrated Mode – Pe lângă faptul că telecomanda are un buton dedicat pentru Netflix, TV-ul acesta are un mod special de calibrare a imaginii pentru acest tip de conținut. Din câte îmi aduc aminte se activa automat atunci când accesam Netflix. Amazon Prime însă va avea ca default viewing mode True Cinema.
- Procesor inteligent HCX PRO – acesta este responsabil pentru acuratețea imaginii. Meniul se mișcă rapid, fără lag, iar Netflix-ul pornește imediat.
- Dolby Vision și HDR 10+ – pot spune că se vede clar prezența Dolby Vision. Conținutul parcă primește un extra de luminozitate.
- Dolby Atmos – sunetul este redat din toate direcțiile, inclusiv din partea de sus și îți dă o senzație de 3D. Difuzoarele se aud bine, chiar cu bass, dar am preferat să-l țin conectat la sistemul meu 5.1
- Control Vocal cu Amazon Alexa sau Google Assistant – Dacă ai un Google Home sau Amazon Alexa îi poți cere să pornească/stingă TV-ul, să schimbe volumul sau canalul. Cel mai des am folosit pentru pornirea TV-ului înainte să găsesc telecomanda în cameră.
- Panasonic TV Anywhere – Acest serviciu îți va permite să vezi programele TV direct pe telefonul tău mobil atunci când nu ești acasă. Va trebui să instalezi aplicația Panasonic Media Center și să urmezi pașii din ghid. Nu toate programele TV vor fi disponibile. Mie mi se pare util atunci când vrei să urmărești un eveniment sportiv și să nu ratezi vreun gol. Pentru a-l accesa de la distanță va trebui să deschizi pe router câteva porturi. Calitatea imaginii e doar la 360P, dar e okish pe un ecran mic. Cel puțin nu avea întreruperi.
- Smart TV My Home Screen 4.0 -aplicațiile sunt foarte limitate iar meniul este rudimentar. Cu toate acestea se mișcă rapid și sincer vorbind eu folosesc doar Netflix, Youtube, Prime Video, Plex și HBO GO. Acesta din urmă însă lipsește cu desăvârșire din listă. Am putut folosi HBO GO prin casting. Cu player-ul intern am avut ceva probleme, în sensul că nu mi-a putut reda câteva fișiere MKV. Apple TV+ și Disney+ nu se pot instala, iar acest model nu va primi update la noul My Home Screen 5.
- Game Mode – nu are variable refresh rate dar are auto low-latency mode. Input lag 22ms, deci e foarte bun și dacă ești gamer înfocat.
- Telecomanda – aici au păstrat formatul clasic. E foarte asemănătoare ca design cu cea de la vechiul meu CRT Panasonic. Cu toate acestea, butonul de Netflix e binevenit. Un motiv pentru care cred că au păstrat acest format este ca și cei mai în vârstă să se descurce.
- Mi-a plăcut că butonul My App e configurabil. Eu am setat Plex pe el pentru a putea vedea filmele de pe NAS-ul meu. Cu toate acestea am găsit destul de dificil să cauți ceva pe Youtube cu această telecomandă sau să introduci orice fel de text.
- Panasonic TV Remote 3 – TV-ul poate fi controlat cu telefonul folosind aplicația TV Remote 3 ( Google play / iOS). Am folosit-o cu succes pentru a reda rapid fotografiile sau clipurile de pe telefonul meu.
Clip prezentare oficial
Meniu Panasonic TX-55GZ950E
Un clip cu detalii tehnice de la HDTVTest care i-au dat premiul de Highly Recommented, Best value pentru 2019.
Preț
În general am văzut acest TV la prețul de 6500 de lei.
Comparație cu alte OLED-uri Panasonic
Am observat că până m-am mișcat eu cu acest review, a cam dispărut din stocuri modelul TX-55GZ950E. Asta înseamnă că ori s-a vândut ca pâinea caldă, ori urmează să fie înlocuit cu noua gamă din 2020.
O alternativă mai scumpă, dar de top este modelul . Acesta va fi înlocuit de modelul HZ2000 și de aceea deja vedem reduceri consistente.
Am mai găsit ca alternativă și modelul TX-55FZ800E ce cred că intră la categoria mid-range.
Concluzie
Modelul Panasonic TX-55GZ950E este cel entry-level din gama OLED din 2019 a Panasonic, dar mie nu mi se pare că vine cu vreun compromis. Acuratețea culorilor este de top, iar calitatea imaginii este ireproșabilă, fără aberații cromatice. Acest lucru a fost confirmat de calibratori profesioniști și TV-ul a primit în general review-uri pozitive.
Ce am găsit mai puțin satisfăcător la acest TV a fost OS-ul destul de primitiv și telecomanda într-un format prea clasic pentru gusturile mele.