fbpx
Connect with us

Review: TV OLED PANASONIC TX-55GZ950E

TV Oled panasonic

Review

Review: TV OLED PANASONIC TX-55GZ950E

Am amânat acest review foarte mult pentru că nu știam cum să-l scriu. Pe de-o parte voiam să mai învăț despre tehnologiile existente pe noile TV-uri, pe de altă parte nu voiam să fie nici prea tehnic și arid.

Review-ul meu este făcut din punctul de vedere al unui consumator și nu al unui specialist. Probabil cineva care se pricepe cu adevărat poate să-ți povestească o zi întreagă despre tehnologiile existente în acest TV.

Am primit la teste modelul TV OLED PANASONIC TX-55GZ950E înainte de anunțarea stării de urgență și m-am bucurat de el încă o perioadă bună, înainte să mă mut la casa de la țară. Deci putem spunem că am avut suficient timp să-l butonez. Și ce plăcere a fost!

M-a făcut să devin nostalgic pentru că primul meu TV în apartamentul de burlac a fost un CRT Panasonic luat de la magazinul Unirea împreună cu un sistem 5.1 tot de la ei.

Dar să începem cu începutul…

Descriere companie
 • Panasonic Corporation  fiind cunoscut în trecut ca și Matsushita Electric Industrial Co., Ltd este un brand internațional de aparate electronice cu sediul în Kadoma, Osaka, Japonia. Compania a fost fondată în 1918 iar în prezent Panasonic este printre cele mai mari companii de electronice din Japonia.
 • Panasonic a fost fondat în 1918 de către Konosuke Matsushita ca furnizor de soclu de lămpi duplex. În 1927 a început producția de lămpi pentru biciclete. În timpul celui de al doilea război mondial compania producea în fabrici în Japonia și alte părți ale Asiei componente electrice și aparate ca și candelabre, motoare, fiare de călcat, echipament wireless și primul său aspirator. În 1961, Konosuke Matsushita a plecat în Statele Unite ale Americii cu scopul de a întâlni diferiți furnizori americani. Compania a început să producă televizoare pentru S.U.A. sub numele de Panasonic, iar în 1979 și-a extins brandul și în Europa. Sub numele de brand Technics compania a produs în Japonia pentru prima dată un difuzor ”hi-fidelity”. Curând această linie de componente stereo de înaltă calitate a devenit un lucru favorit în întreaga lume.
 • În 3 noiembrie 2008, Panasonic și Sanyo au anunțat că Sanyo va fi cumpărat de către Panasonic.

Ce conține pachetul

Vorbim de un TV de 55″ (139cm) deci cutia e imensă și trebuie cărată de două persoane.

 • TV-ul
 • Suportul TV ce se prinde cu șuruburi
 • Capac spate ce maschează multitudinea de porturi
 • Telecomandă
 • Cablu alimentare
 • Instrucțiuni
Specificații
 • Diagonală display – 139 cm
 • Tehnologie display – OLED (10bits), HDR 10+, 4K, Dolby Vision
 • Rezoluție – 3840 x 2160
 • Tehnologii audio –  Dolby Atmos, Cinema Surround Pro, difuzoare de 50W
 • Tuner digital integrat – DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
 • Conectivitate – bluetooth și wireless
 • Eficiență energetică – clasa A, consum 117W
 • Dimensiune cu stand – 1228 x 774 x 300 mm
 • Greutate cu stand – 27,5 Kg
 • Compatibil VESA – 400×300
 • Formate acceptate – AVI/HEVC/MKV/WMV/MP4/M4v/FLV/3GPP/VRO/VOB/TS/PS, MP3/AAC/WMA Pro/FLAC/Apple Lossless/WAV, JPEG
 • Porturi – 4 HDMI (4K, 60/50p cu HDCP2.2), 2 HDMI*12, 3 USB (1xUSB 3.0, 2x USB 2.0), 1 ethernet, 2 CI, 1 RCA, 1 ieșire audio optică, 1 ieșire căști.
 • An apariție – 2019
 • Pagina oficială

 Design

PANASONIC TX-55GZ950E vine cu un design super slim. Aproape că nu-ți vine să crezi cât de subțire e panelul. în partea de jos se termină cu o “cocoașă” unde găsim toate porturile.
grosime PANASONIC TX-55GZ950E
Suportul este ca o talpă plată ce îi oferă multă stabilitate. N-am avut deloc emoții că o să-l dărmâme cumva copilul.suport PANASONIC TX-55GZ950E
Zona de porturi poate fi mascată cu un capac decupat ce ascunde această zonă ce poate fi considerată inestetică. Capac PANASONIC TX-55GZ950EDeasemenea are un sistem bun de management al cablurilor.
Cablul de alimentare are o lungime bună, de 3 m parcă.Porturi PANASONIC TX-55GZ950E
Pe partea frontală avem un led discret ce indică statusul pornit/oprit.
Pe spate găsim butoanele de volum, power și schimbat programe.

Instalare

Nu necesită instalare specială. TV-ul se fixează pe suport și se prinde în șuruburile venite în pachet. Cardul CI de la RDS s-a conectat din prima.suport spate PANASONIC TX-55GZ950E

Funcții Panasonic TX-55GZ950E

Eu am acasă un LED 4K care consideram că se vede bine. După ce am primit acest OLED la teste nu pot să nu mai observ acele pete de lumină(backlight) în scenele întunecate. OLED-urile (Organic-Light-Emitting-Diode) au marele avantaj față de LED-uri că oferă control la nivel de fiecare pixel și astfel display-ul poate afișa un negru foarte profund și o paletă de culori intensă.

logo Panasonic

Mulți aseamănă OLED-urile cu plasmele la calitatea imaginii, dar sunt tehnologii diferite.  E adevărat că și la OLED-uri există riscul de Burn-in, dar  televizorul are funcții integrate care să prevină asta, afișând un screen saver mișcător după o perioadă în care imaginea nu se schimbă. Durata de viață în prezent se apropie de 100 de mii de ore de funcționare. În plus, un OLED consumă mai puțin curent ca o plasmă.

Dacă ar fi să iau un TV nou astăzi aș urmări să fie OLED, 4K, cu Display Vision, Dolby Atmos și HDR 10. Iar PANASONIC TX-55GZ950E le are pe toate.PANASONIC TX-55GZ950E calitate TV

OLED-urile Panasonic sunt preferate de mulți calibratori de imagine pentru ușurința cu care pot obține o imagine aproape perfectă. De multe ori un director de film gândește un film să fie văzut în anumite condiții, iar acest TV poate îndeplini cele mai strice cerințe. Pot spune că într-adevăr cinematica acestui OLED nu dezamăgește și îți creează o imersiune profundă în conținutul pe care îl urmărești. Panelul este de proveniență LG Display, dar este tratat special de cei de la Panasonic și vine cu multe funcții suplimentare. Are chiar un strat suplimentar anti-reflexii.

 • Netflix Calibrated Mode – Pe lângă faptul că telecomanda are un buton dedicat pentru Netflix, TV-ul acesta are un mod special de calibrare a imaginii pentru acest tip de conținut. Din câte îmi aduc aminte se activa automat atunci când accesam Netflix. Amazon Prime însă va avea ca default viewing mode True Cinema.Netflix calibrated mode
 • Procesor inteligent HCX PRO – acesta este responsabil pentru acuratețea imaginii. Meniul se mișcă rapid, fără lag, iar Netflix-ul pornește imediat.devices ANASONIC TX-55GZ950E
 • Dolby Vision și HDR 10+ – pot spune că se vede clar prezența Dolby Vision. Conținutul parcă primește un extra de luminozitate.dolby atmos dolby vision activat
 • Dolby Atmos – sunetul este redat din toate direcțiile, inclusiv din partea de sus și îți dă o senzație de 3D. Difuzoarele se aud bine, chiar cu bass, dar am preferat să-l țin conectat la sistemul meu 5.1
 • Control Vocal cu Amazon Alexa sau Google Assistant – Dacă ai un Google Home sau Amazon Alexa îi poți cere să pornească/stingă TV-ul, să schimbe volumul sau canalul. Cel mai des am folosit pentru pornirea TV-ului înainte să găsesc telecomanda în cameră.
 • Panasonic TV Anywhere – Acest serviciu îți va permite să vezi programele TV direct pe telefonul tău mobil atunci când nu ești acasă. Va trebui să instalezi aplicația Panasonic Media Center și să urmezi pașii din ghid. Nu toate programele TV vor fi disponibile. Mie mi se pare util atunci când vrei să urmărești un eveniment sportiv și să nu ratezi vreun gol. Pentru a-l accesa de la distanță va trebui să deschizi pe router câteva porturi. Calitatea imaginii e doar la 360P, dar e okish pe un ecran mic. Cel puțin nu avea întreruperi.
 • Smart TV My Home Screen 4.0 -aplicațiile sunt foarte limitate iar meniul este rudimentar. Cu toate acestea se mișcă rapid și sincer vorbind eu folosesc doar Netflix, Youtube, Prime Video, Plex și HBO GO. Acesta din urmă însă lipsește cu desăvârșire din listă. Am putut folosi HBO GO prin casting. Cu player-ul intern am avut ceva probleme, în sensul că nu mi-a putut reda câteva fișiere MKV. Apple TV+ și Disney+ nu se pot instala, iar acest model nu va primi update la noul My Home Screen 5.Aplicații PANASONIC TX-55GZ950E
 • Game Mode – nu are variable refresh rate dar are auto low-latency mode. Input lag 22ms, deci e foarte bun și dacă ești gamer înfocat.mod dynamic PANASONIC TX-55GZ950E
 • Telecomanda – aici au păstrat formatul clasic. E foarte asemănătoare ca design cu  cea de la vechiul meu CRT Panasonic. Cu toate acestea, butonul de Netflix e binevenit. Un motiv pentru care cred că au păstrat acest format este ca și cei mai în vârstă să se descurce.Telecomanda PANASONIC TX-55GZ950E
 • Mi-a plăcut că butonul My App e configurabil. Eu am setat Plex pe el pentru a putea vedea filmele de pe NAS-ul meu. Cu toate acestea am găsit destul de dificil să cauți ceva pe Youtube cu această telecomandă sau să introduci orice fel de text.căutare Youtube PANASONIC TX-55GZ950E
 • Panasonic TV Remote 3 – TV-ul poate fi controlat cu telefonul folosind aplicația TV Remote 3 ( Google play / iOS). Am folosit-o cu succes pentru a reda rapid fotografiile sau clipurile de pe telefonul meu.

Clip prezentare oficial 

Meniu Panasonic TX-55GZ950E

Un clip cu detalii tehnice de la HDTVTest care i-au dat premiul de Highly Recommented, Best value pentru 2019.

 Preț

În general am văzut acest TV la prețul de 6500 de lei.

Vezi prețul la eMAG

Vezi prețul la PC Garage

Vezi prețul la Altex

Comparație cu alte OLED-uri Panasonic

Am observat că până m-am mișcat eu cu acest review, a cam dispărut din stocuri  modelul TX-55GZ950E.  Asta înseamnă că ori s-a vândut ca pâinea caldă, ori urmează să fie înlocuit cu noua gamă din 2020.

O alternativă mai scumpă, dar de top este modelul TX-55GZ2000E. Acesta va fi înlocuit de modelul HZ2000 și de aceea deja vedem reduceri consistente.

Am mai găsit ca alternativă și modelul TX-55FZ800E ce cred că intră la categoria mid-range.PANASONIC TX-55GZ950E

Concluzie

Modelul Panasonic TX-55GZ950E este cel entry-level din gama OLED din 2019 a Panasonic, dar mie nu mi se pare că vine cu vreun compromis. Acuratețea culorilor este de top, iar calitatea imaginii este ireproșabilă, fără aberații cromatice. Acest lucru a fost confirmat de calibratori profesioniști și TV-ul a primit în general review-uri pozitive.

Ce am găsit mai puțin satisfăcător la acest TV a fost OS-ul destul de primitiv și telecomanda într-un format prea clasic pentru gusturile mele.

Review 0
9 Reviewer
Users 0 (0 Voturi)
CE ÎMI PLACE
 1. Calitatea imaginii este ireproșabilă. Negru e negru...
 2. Are funcții integrate de prevenire a burn-in-ului
 3. TV Anywhere e o funcție interesantă dacă ai nevoie să urmărești un post TV pe mobil
 4. Dolby Vision, HDR10+ și Dolby Atmos sunt must have pe un TV nou
CE NU ÎMI PLACE
 1. HBO GO lipsește din lista de aplicații disponibile
 2. Telecomanda are un design clasic. E dificil de căutat pe Youtube.
 3. Meniul My Home Screen 4 e rapid dar grafica pare din alt deceniu
 4. Am întâmpinat probleme la citirea unor fișiere mkv.
 5. Difuzoarele sunt ok, dar nu știe DTS.
Design10
Funcționalitate8
Preț6
Ce spun alții... Login to rate
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Review

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Categorii

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Sus