Încet, încet, am mai bifat o dorință din lista mea pentru 2019. La începutul lunii mai am reușit să ajung în Copenhaga și Malmo, pentru 5 zile, împreună cu Andreea și Sebastian. Înainte să discut despre partea turistică vreau să abordez mai întâi subiectul trotinetelor electrice, așa…ca să îmbin clickbait-ul cu utilul.
În Copenhaga , cele mai multe trotinete pe care le-am văzut erau de la Tier. Ceea ce m-a frapat pe mine e modul în care danezii sau turiștii foloseau aceste trotinete. Am văzut multe cazuri în care mergeau câte doi urcați pe o trotinetă, nu avea nimeni cască, și le lăsau cam pe unde îi tăia capul. Așteptările mele erau că, danezii, având cultura mersului pe bicicletă, infrastructură potrivită, și fiind la un nivel superior de civilizație, ar trata mai bine aceste biete trotinete. Hoinaru a avut aceeași observație în Paris.
De obicei când te uiți la țările din vest e ca și cum te uiți în viitor (sper), deci mă aștept ca și în România să se întâmple la fel, deși până acum nu am văzut astfel de exemple.
Atenție! Ghidul ce urmează este destinat în special familiilor care călătoresc cu copilul mic.
Transport
Avion
Noi am zburat cu Blue Air. Mai poți găsi curse accesibile și prin Malmo cu Wizz Air.
Tren și metrou
Oriunde merg în străinătate, folosesc Google Maps ca să mă orientez în spațiu și mă simt ca un localnic. În Copenhaga, nu știu ce s-a întâmplat, dar nu-mi găseam niciun punct de referință. Eram atât de confuz încât ne-am urcat în trenul greșit. Bineînțeles că am întrebat pe cineva înainte să mă urc și mi-a confirmat că e ok. Când mi-am dat seama că mergem în direcția greșită l-am întrebat pe controlor și mi-a zis că e o greșeală destul de comună. Deci, consider că e o problemă de semnalizare. Google Maps îți spune să iei metroul, care te-ai aștepta să fie sub pământ, dar stația e undeva deasupra nivelului liniilor de tren. Pe scurt, când ajungi la aeroport la aparatele de bilete, mergi înainte pe scările rulante și nu coborî pe dreapta cum am făcut noi!
Din păcate am întâmpinat problema asta pe tot parcursul concediului. Mai ales în punctele de conexiune. Transferurile nu erau semnalizate suficient de intuitiv și a trebuit să întreb de multe ori localnicii. Sunt multe situații în care la aceeași linie vin trenuri cu destinații diferite sau câteodată nu prea știi cum să găsești linia respectivă.
Ca să fie lucrurile și mai complicate Copenhaga este împărțită pe zone și plătești diferit în funcție de prin câte zone treci. Din fericire, atunci când cumperi biletul, trebuie să introduci doar destinația finală și aparatul îți calculează automat ruta și prețul. La aeroport există personal care să te ajute să cumperi biletul. Odată ce ai cumpărat biletul poți merge cu orice mijloace de transport în comun dorești până la ora menționată pe bilet.
Ceea ce mi s-a părut foarte tare e că am putut să cumpăr bilete dus-întors până în Malmo și am mers cu autobuzul în Suedia cu același bilet. Din câte am înțeles, există acorduri între cele două țări pentru că sunt foarte mulți care fac naveta, în special suedezi care vin să lucreze în Copenhaga.
Pro tip – În gara centrală nu te duce la ghișeu să cumperi bilete de tren, pentru că trebuie să iei un număr de ordine și să aștepți destul de mult. Personalul de la gară, pentru că ne-a văzut cu cel mic, ne-a trimis la Lost & found de unde se pot cumpăra și bilete. Șmecheria era că se poate plăti doar cash. Găsești Lost & Found în latura estică a gării centrale, la un nivel inferior, după ce cobori scările. Cumva am ieșit la un preț mai bun decât îmi afișa aparatul automat. În cazul în care călătorești și tu cu copilul, înainte să ieși de la Lost & Found, ar trebui să găsești pe un raft în stânga o cărticică gratuită cu Rasmus Klump publicată de DSB. Este vorba despre ursulețul din desenele animate daneze create în 1951. Pe Sebastian l-a ținut ocupat tot drumul până în Suedia. Am interpretat povestea cum ne-am priceput și noi.
Costuri transport Copenhaga
Transportul de la aeroport la cazare, pentru două persoane ne-a costat 72 Dkr (46 RON). Am trecut prin 3 zone.
Excursiile zilnice cu trenul către centru, trecând prin două zone, ne costau 48 Dkr (31 RON) doar dus.
Biletele dus-întors către Malmo din Gara Centrală Copenhaga , pentru 2 persoane, cu valabilitate de o zi au costat 292 Dkr (186 RON).
Dacă îți cumperi Copenhagen Card atunci transportul este gratuit în Copenhaga.
Poți descărca aplicația DSB pentru a vedea traseele și cumpăra bilete. Pe mine m-a speriat rating-ul de 2.0 și am ales să cumpăr bilete de la automatele roșii ce se găseau la fiecare stație.
Dacă circuli cu căruciorul de copii va trebui să folosești obligatoriu vagonul special pentru biciclete.
Nu te urca fără bilet pentru că sunt controale foarte dese.
Biciclete
Copenhaga este unul dintre orașele cele mai bike friendly. Sunt benzi speciale cam peste tot.
Gazda noastră s-a oferit să ne închirieze două biciclete, cu scaun de copil și căști la prețul de 90 Dkr/3 zile, 80Dkr/4zile sau 70Dkr pentru 5 zile.
Foarte populare erau bicicletele închiriate prin Donkey Republic.
Cazare
Știind că transportul public e bine pus la punct în Danemarca am ales un apartament prin Airbnb, în cartierul Valby, la 30 de minute de centru. Principalul motiv pentru alegere a fost că prețurile pentru cazare erau mai decente în afara centrului, era situat foarte aproape de ZOO și un parc foarte mare (Frederiksberg Gardens). Am luat în calcul să găsesc și o cafenea în zonă, restaurante și supermarketuri. La categoria supermarketuri vei găsi Netto, care e micuț și cu prețuri mai reduse, și Irma, care este mai bine aprovizionat.
Prefer să închiriez apartamente prin Airbnb în schimbul unei camere de hotel pentru că spațiul este mai mare și ai o bucătărie dotată cu tot ce-ți trebuie. Asta contează foarte mult când călătorești cu un copil . În apartamentul închiriat de mine erau chiar și jucării. Sebastian s-a acomodat atât de bine încât spunea că ăsta e apartamentul nostru din Copenhaga.
Am fost destul de inconștienți să plecăm fără un cărucior și am avut mare noroc că era disponibil unul în apartament. Din fericire nu am avut probleme atunci când am închiriat prin Airbnb, deși am auzit multe povești. În principiu, nu aleg chiar cel mai ieftin apartament și mă uit să aibă suficiente review-uri pozitive.
Singura problemă pe care am întâmpinat-o a fost că gazda m-a anunțat că nu există wifi, deși inițial era listat la dotări. Mi-am luat o cartela de la Vodafone cu 6GB în roaming și am zis că e suficient. Din fericire, când am ajuns acolo exista o rețea wifi, liberă, la care m-am conectat și mergea netul brici. În principiu nu-ți recomand să te conectezi la rețele libere pe oriunde găsești pentru că există riscul să ți se fure datele. Am investigat un pic și mi-am dat seama că wifi-ul venea de la un router care era ascuns în casă. Am reușit chiar și să mă conectez la router pentru că venea cu parola din fabrică. Într-un final am vorbit cu gazda și am ajutat-o să-și pună o parolă complexă la rețeaua wifi ca să o folosesc și eu liniștit.
Vremea
Vremea este foarte schimbătoare și în general e frig! Atâta timp cât se vede soarele pe cer ești în siguranță, dar cum a intrat în nori imediat apare vântul și-ți intră frigul în oase. Noi am fost la începutul lunii mai și erau temperaturi cam de 5-14 grade. Am experimentat 4 anotimpuri într-o zi. Într-o dimineață a nins, apoi a plouat și la sfârșitul zilei era soare. Ploile sunt dese, dar scurte. Dacă ești speriat de frig, lunile cele mai călduroase sunt iulie și august, dar prețurile vor fi și mai mari, iar atracțiile mai aglomerate. Așa că mai bine pregătește-te cu o geacă rezistentă la vânt și ploaie, mănuși și căciula. Nu strică și o pelerină de ploaie.
Atracții turistice
În cazul în care nu călătorești cu copilul mic atunci îți recomand Copenhagen Card pentru că ai acces la o sumedenie de atracții și ai transport gratuit. Noi ne-am făcut calculele pentru programul nostru și ieșeam mai bine dacă plăteam separat.
Ziua 1
Plimbare pe canale cu vaporașul care pornește de la Nyahvn. Acest port este cel mai Instagram ready obiectiv. Vei vedea clădiri vechi, colorate, din secolul 17 și multe vapoare ancorate. De-a lungul traseului treci pe lângă clădiri moderne precum Teatrul, Opera sau Bilioteca națională. Poți vedea și Mica Sirenă, Vaporul Regal, centrala electrică transformată în pistă de ski, cartierul Christianshavn și palatul Christiansborg (sediul Parlamentului).
Distracția asta ne-a costat 190 Dkr (123 RON) pentru 2 persoane. Copiii până în 5 ani au acces gratuit. Dacă intri pe Stromma.com găsești pachet pentru Grand Tour cu barcă și Tivoli.
După turul cu vaporaș am făcut o plimbare pe Strøget, care este cea mai lungă stradă pietonală din Europa, plină cu magazine. Aveam mari așteptări de la magazinul Lego unde credeam că o să găsesc piese mai speciale, dar m-a dezamăgit.
Am intrat și la magazinul de porțelanuri Royal Copenhagen, după care am ieșit super rapid de frică să nu spargem ceva. Am văzut un set de farfurii peste 10.000 de Eur.
Seara am făcut o plimbare în Frederiksberg Gardens care este un parc superb. Undeva sub o fântână arteziană se poate vizita Cisterna.
Ziua 2
Am fost la ZOO. Pe toate afișele am văzut ursul Panda, dar când am ajuns acolo toată lumea se aglomera în jurul țarcului, dar Panda nu era de văzut. În schimb am văzut doi urși polari foarte frumoși. Am putut să-i văd pentru prima dată înotând și a fost foarte spectaculos. Sebastian a fost super încântat, dar la final a picat lat.
Prețul unui bilet de adult este 195 Dkr (124 RON). Copiii sub 3 ani au acces gratuit. Noi am avut un carnețel cu reduceri de la biletul luat în Nyahvn și un bilet a costat 175 Dkr (111 Ron) .
Ziua 3
Am mers la gara centrală din Copenhaga și am plecat spre Malmo pentru a ne întâlni cu prietenii noștri care locuiesc acolo. Orașul nu e foarte mare și poate fi văzut într-o zi. În zona centrală găsești un mall unde prețurile sunt mai accesibile față de ce găsești în Copenhaga.
Noi am coborât la stația Hyllie, unde iar am avut probleme cu transportul, pentru că stația de autobuz se mutase și nu era niciun semn. Era undeva pe aici.
Am fost la un loc de joacă numit Leo’s Lekland după care am petrecut niște timp de calitate la casa de vacanță a părinților prietenului nostru suedez. Cartierul de case are un concept foarte interesant și mi-ar plăcea să văd așa ceva și la noi. Practic e o mare zonă verde în preajma blocurilor unde fiecare proprietar are dreptul să construiască o casă de vacanță cu anumite limite de dimensiuni. Proprietarul nu are voie să locuiască permanent acolo. Fiecare are grădina lui și poți să faci un grătar, să uzi o floare și să te relaxezi. Cam așa se vede din satelit cartierul.
Din cartierul acesta am luat-o la pas spre Parcul Pildammsparken. De aici se vede în depărtare turnul Turning Torso cu o arhitectură impresionantă.
Apoi am continuat pe dreapta în zona Station Triangeln și de aici deja te afli în centrul vechi. Tot în această zonă găsești centrul comercial Triangeln. Undeva pe aici am găsit un magazin cu cărți pentru copii foarte ieftine. Am luat niște bomboane de ciocolată delicioase de la Ahlgrens Konfektyr, am continuat spre nord către piața unde se află Primăria, iar apoi am ajuns la Central Station de unde ne-am întors în Copenhaga. Am încheiat ziua cu o plimbare în King’s Garden unde am văzut exteriorul castelului Rosenborg.
Ziua 4
Am vrut să văd mica sirenă îndeaproape așa că am mers până la stația Østerport, după care am intrat prin parcul de lângă Kastellet. Aceasta este o veche fortăreață din anul 1664 păstrată în condiții foarte bune. Este foarte plăcut să te plimbi în zona canalului ce-l împrejmuiește. Când am ajuns la Mica Sirenă mă așteptam să fie valuri de turiști, dar am putut să fac poze liniștit.
Am continuat plimbarea pe lângă spectaculoasa fântână Gefion, și apoi am mers pe faleză până la palatul Amalienborg, unde locuiește Regina. Dacă nu am precizat până acum, află că Danemarca este un regat și forma sa de guvernământ este monarhie constituțională. Monarhul actual este Margareta a II-a a Danemarcei. La Amalienborg am văzut garda regală daneză cu o uniformă similară cu a celor care păzesc palatul Buckingham. Schimbarea gărzii se face la ora 12:00.
În a doua parte a zile am ajuns la Tivoli. Acest parc de distracții este al doilea ca vechime în lume, după Dyrehavsbakken, care se află tot în Danemarca. Parcul a fost deschis în 1843 și l-a inspirat pe Walt Disney să deschidă Disneyland. Un bilet pentru adult costă 130 Dkr ( 82 RON), dar nu include niciun ride. Copiii până în 3 ani intră gratuit. Toate ride-urile se plătesc separat și costă destul de mult (aproximativ 30Dkr) așa că mai bine cumperi un bilet cu ride-uri unlimited care costă 240 DKK ( 153 RON).
E bine de știut că nu sunt multe ride-uri pentru copiii sub 3 ani.
Tivoli arată foarte bine, dar nu este foarte mare. Dacă nu te dai în nimic, într-o oră sau mai puțin ai terminat de văzut tot. Merită să mergi în a doua parte a zilei ca să prinzi seara luminile ce creează o atmosferă specială.
Am ales să nu vizităm Acvariul, pentru că vizitasem deja pe cel din Malta și Lisabona.
Unde și ce am mâncat în Copenhaga
Să o spun pe aia dreaptă, mâncarea e destul de scumpă în Copenhaga, iar cantitățile lasă de dorit. Aș fi încercat și eu la Noma, dar nu prea merge să intri cu căruciorul și toddleru după tine.
Din câte am observat la danezi nu prea se lasă bacșiș. Majoritatea plăților se fac cu cardul și chiar nu ai nevoie de cash.
Așa că am ales opțiunile care erau cel mai aproape de locul unde ne aflam:
- Thaikok Valby – mâncare thailandeză foarte gustoasă. Am plătit 285 Dkr (182 Ron) pentru două supe, o porție mare de orez și două băuturi.
-
Dællekatessen Sandwich – au salate și sandwich-uri foarte bune – O salată, un sandwich și apă au fost 143 DKR ( 92 RON)
- Cafea de la Impact Roasters – un latte costă 35 Dkr(22 Ron).
- Dacă mergi la Zoo au câteva restaurante foarte bune. Noi am ales Restaurant Folk. Aici am încercat prima dată Smørrebrød, care apare în toate ghidurile ca fiind mâncarea lor tradițională. În realitate sunt două felii de pâine de secară cu unt, acoperite de bucăți de carne, brânză și garnituri. Acesta a costat 125 Dkr (80 RON). Vezi aici harta Zoo.
- Am încercat și food court-uri precum Boltens sau cel de la Tivoli. La cel de la Boltens am găsit niște italieni la ultimul nivel care făceau paste în casă. 2 porții de paste și o 2 băuturi au costat 245 Dkr (156 RON).
- Am vrut să încercăm și un restaurant cu mâncare tradițională daneză și am ajuns la Amalie, lângă Amalienborg. Aici am mâncat niște chifteluțe de pește cu mărar și o porție de spanac. Eu am luat un Fadøl, o bere locală, iar Andreea una fără alcool. Preț final 284 Dkr (181 Ron).
Auzisem lucruri bune despre gastronomia daneză, dar din păcate nu am găsit nimic să mă dea peste cap. Se concentrează mai mult pe gust, dar cantitatea lasă de dorit. Nu prea găsești chestii „good value for money”.
Concluzie
Copenhaga e un oraș care merită vizitat măcar o dată. În general orașele cu multe biciclete au un farmec aparte. Danezii au reușit să îmbine foarte bine clădirile moderne cu cele vechi astfel încât să nu sesizezi mari contraste. Ceea ce îți taie avântul este frigul și prețurile de multe ori prohibitive. Românii, în general, caută locuri unde să mănânci mult și bine, la prețuri mici. În Copenhaga e fix invers.