Am făcut de curând o excursie cu trenul de la Gara de Nord până la Predeal și înapoi. Soția a insistat să mergem cu cei mici, ca să se joace și ei în zăpadă.
Eu merg foarte rar cu trenul și, câteodată, mi-e dificil să mă orientez. După ce am alergat să prindem trenul, ajunși în gară, nu găseam vagonul 33. Abia apoi am aflat că urma să fie adăugat la sfârșitul trenului.
Într-o altă ocazie, am mai făcut o excursie cu trenul până la Sinaia. Atunci nu găsisem locuri libere și am luat bilete la o companie privată, al cărei nume îmi scapă. La întoarcere a fost groaznic, pentru că stăteam în picioare, înghesuiți ca sardelele într-o cutie. De atunci am hotărât să nu mai călătoresc cu trenul fără să am loc alocat.
După ce am văzut coloana de mașini de pe Valea Prahovei, care mai mult stătea decât înainta, m-am felicitat pentru alegerea de a lăsa mașina acasă. Pe drum, am citit din biografia lui Warren Buffett, The Making of an American Capitalist.
La întoarcere, în gara din Predeal, am vrut să verific pe afișaj linia de plecare a trenului nostru. Afișajul lipsea. Singura metodă de informare era printr-un megafon care se auzea prost. Apropo, gara din Predeal arată deplorabil. De fapt, cred că așa sunt multe gări din România.
Lângă mine, o familie stătea pe niște scări. Bărbatul era extrem de supărat pentru că trenul lor avea întârziere de o oră. Când trenul a sosit în sfârșit, un grup mare a început să huiduie.
Cum am aflat când vine trenul în gară
Mi-am adus aminte că văzusem pe Facebook cum că acum poți să vezi pe unde se află trenul pe traseu. La momentul respectiv nu funcționa pentru că nu se încărca harta. Am zis hai să mai testez încă odată.
Am accesat pagina https://bilete.infofer.ro/ro-RO/Trains . Am introdus numărul trenului 01734 (fără IR) și am apăsat pe caută. Așa am aflat prin Infofer că trenul avea 9 minute întârziere. După ce am apăsat pe hartă puteam să văd cam pe unde este. Afișajul nu este chiar în timp real și trebuie să selectezi reinițializează ca să vezi poziția actualizată.
Acest site m-a ajutat și în Gara de Nord, informându-mă cu privire la timpul de staționare, suficient pentru a cobor liniștit, fără grabă. Mi-am creat un shortcut pe homescreen-ul telefonului pentru acces rapid.
Platforma include operatorii feroviari care au contracte cu statul român, precum Transferoviar Călători, ale căror trenuri sunt monitorizate prin GPS, și CFR Călători, Regio Călători, Interregional Călători, Astra Trans Carpatic și Softrans.
Pe lângă site-ul Infofer există și aplicația CFR Călători pe iOS sau Android.
Dacă intri pe Menu vei găsi și aici secțiunea Trenul meu unde vezi detalii similare.
Concluzie
Călătoria cu trenul în România, în 2025, a fost o experiență mixtă. Pe de-o parte, este mai relaxantă decât traficul de pe Valea Prahovei. Totuși, sunt multe aspecte care trebuie îmbunătățite: întârzieri constante, oameni care ocupă locuri din vagoanele greșite pentru că nu ai idee în ce vagon de afli din interior, studenți care încearcă să folosească ID-uri ale colegilor pentru bilete ca să fenteze probabil ordonanța trenuleț și toalete insalubre.
Infofer aduce un mic plus de confort, dar experiența generală încă lasă de dorit.
2 Comentarii
Exista aplicatia CFR Calatori de ceva timp care iti ofera aceleasi informatii in timp real. In plus poti sa cumperi si bilete de acolo avand posibilitatea de a-ti alege locul dorit fara sa mai treci pe la casierie.
Multumesc. Am actualizat articolul cu aceasta informatie. Aveam instalata aplicatia CFR Calatori, dar nu accesasem niciodata sectiunea de meniu. E oarecum ascunsa si butonul de Menu nu iese in evidenta.