Dacă te simți vinovat la un moment dat că desktop-ul pc-ului tău este foarte dezorganizat, am o soluție pentru tine. În ghidul următor îți voi arăta cum să faci curat pe desktop. Soluția vine de la cei de la Stardock și se numește Fences. Stardock tocmai a împlinit 25 de ani și oferă reduceri de 25% în această perioadă. Îmi aduc aminte că foloseam softul lor încă de pe vremea Windows XP pentru a customiza aspectul desktop-ului.
Folosește codul SOFTWARE-25 pentru a achiziționa Fences la prețul de 7.49$ ( în loc de 10$), adică aproximativ 30 de lei. Pentru o licență pe viață, mi se pare un preț foarte bun. Mai ales că am descoperit că poți instala soft-ul pe mai multe calculatoare. Poți testa varianta de trial timp de 30 de zile.
Eu cred că modul în care e construit Windows-ul te ajută să arunci pe desktop tot ce prinzi, pentru ca mai apoi să te întrebi cum de s-a umplut și de ce a început să meargă calculatorul greu.
Așa arăta desktop-ul meu înainte să instalez Fences.
Prin Fences poți crea practic câteva spații, organizate pe categorii, pentru iconițele și fișierele tale. Trebuie doar să ții apăsat click dreapta , să tragi și să formezi un dreptunghi. Apoi selecteaza „Create fence here” și dă un nume categoriei respective.
După ce ai creat mai multe Fences și ai făcut drag and drop la fiecare categorie, aspectul desktop-ului tău deja e mai curat. Ia-ți un moment să fii mândru te tine, apoti treci la următorul pas, și anume configurarea Fences.
Cum să configurezi Fences
Fences are o sumedenie de funcții foarte utile care te vor ajuta să recapeți controlul în desktop-ul tău.
După instalare, prin click dreapta pe desktop, vei observa că ai opțiunea „Configure Fences”.
- Primele configurări sunt la nivel de aspect. Poți seta diferite culori și niveluri de transparență care să se aplice la toate categoriile de Fences sau individual.
- Prin Desktop Pages ai o simulare de virtual desktop. Dacă ții apăsat pe mouse stănga , aflat într-o margine a ecranului și tragi înspre margine, poți accesa un alt ecran unde poți avea alte categorii de Fences. Poți seta astfel mai multe categorii de iconițe pe desktop în funcție de situație. De exemplu , jocuri, productivitate, serviciu sau familie.
- Folder portals e ceva ce îmi place foarte mult. Știm cu toții că nu e bine să ținem fișierele pe desktop, dar tot o facem. Prin folder portal, poți crea practic o scurtătură către conținutul folder-ului tău, care stă bine mersi la locul lui rezervat pe disc. Uite un exemplu cu Dropbox. Fișerele sunt salvate pe alt disc decât cel de sistem, dar pot vizualiza direct de pe desktop tot conținutul Dropbox. Am mai creat un Folder Portal similar și pentru Downloads.
- Dacă prin crearea mai multor Fences ți se pare că desktop-ul tău tot arată aglomerat și dezorganizat, poți face dublu click pe bara categoriei respective și se va restânge ca un roll-up.
- Pentru un aspect super curat al desktop-ului poți face dublu click pe ecran și vor dispărea toate iconițele.
- Următoarele setări se referă la format și spațieri între Fences. O funcție interesantă este cea de salvare automată, printr-un print screen, a inconițelor tale din ultimele 3 zile.
- Pentru a nu piede timpul să tragi fiecare folder sau iconiță în fereastra cu categoria sa, Fences are o funcție de auto-organizare. De exemplu, eu am setat ca shortcut-urile programelor să meargă în Apps, Documentele în Notes și Folderele, bineînțeles în Folders.
Aceste setări trebuie să le faci doar odată și după aia poți să uiți de ele. Toate iconițele sau fișierele care ajung pe deskop vor fi trase automat în categoria pe care ai stabilit-o. Știu ca MacOS deja a implementat un sistem asemănător, dar până o să ajungă și pe Windows, îți recomand să folosești Fences pentru un desktop curat și organizat.
Wallpaper-ul l-am luat de la Dragoș Asaftei.