Aveam de gând de anul trecut să apelez la o firmă de igienizare aer condiționat. Unul dintre aparate începuse să scoată un miros dubios. Am sunat să cer o ofertă, mi-a răspuns un domn cam neprietenos și am renunțat la idee.
Am început să caut pe YouTube filmulețe cum să igienizezi aerul condiționat. Cei mai mulți am văzut că lipesc o folie de plastic sub aparat, dau un jet de apă și folosesc o soluție de igienizare. Eu până la urmă am scos doar filtrele, le-am spălat și am mers așa înainte.
Anul acesta am zis totuși să nu mă mai zgârcesc și să apelez totuși la o firmă. I-am contactat pe primii pe care i-am găsit pe Google. Aveau review-uri recente ok pe Google Maps. De data aceasta mi-a răspuns o doamnă amabilă care m-a ajutat cu programarea. Surpriza mea a fost că doamna aceea mi-a realizat și igienizarea.
Cât m-a costat igienizarea aparatului de aer condiționat?
Anul trecut m-ar fi costat 200 de lei igienizarea pe aparat, anul acesta prețul a fost de 250 de lei…inflație.
Cum s-a realizat igienizarea aparatului de aer condiționat?
A lipit o folie de plastic sub aparat pentru scurgerea apei și a pus două cârpe deasupra aparatului. Filtrele le-a scos și le-a spălat în cadă. La aparatul ce scotea un miros neplăcut mi-a arătat că era depus mucegai pe tamburul acela care se rotește.
A folosit un aparat de spălat cu presiune pe acumulatori de la Karcher. Apa murdară s-a acumulat în folie. Apoi a folosit un pulverizator manual Solo 260 pentru a răspândi o soluție cu un miros plăcut, dar destul de pregnant. La sfârșit a pornit aparatul de aer condiționat, l-a dat pe 18 grade și mi-a spus să-l las așa cel puțin 20-30 de minute să se ducă condensul. Unitatea exterioară era mai greu de accesat așa că i-a dat doar cu un jet de apă. N-am insistat cu acestea pentru că am înțeles că aparatele de aer condiționat nu preiau aer proaspăt din exterior, ci recirculă aerul din interiorul încăperii.
Cred că a durat 30 de minute să curețe 2 aparate. Am întrebat-o dacă au clienți în perioada asta și mi-a arătat o listă full, doar pe câteva zile. Sunt solicitați de obicei în lunile mai-august, dar pare o afacere profitabilă.
Cum să igienizez singur aparatul de aer condiționat?
Bun, acum nu prea am chef să apelez de fiecare dată la o firmă specializată. Pare că e o muncă ce o pot face și singur. Intenția mea chiar a fost să fur meserie când i-am chemat. Mi-am cumpărat următoarele:
Problema mea e că acel spray cu aer comprimat cred că doar împrăștie sporii de mucegai ce apoi reintră la loc în aparat. Mă gândesc să iau acest aparat de spălat cu presiune pe acumulatori ce are un preț accesibil.
Eu am impresia că mucegaiul a apărut pentru că mi s-a înfundat canalul de condens la un moment dat. Se blocase o viespe pe traseu și începuse să curgă apă din aparat. Am înțeles că există niște pastile speciale pentru igienizare a canalului de condens, dar trebuie desfăcută fața unității interioare pentru a avea acces la tăvița de colectare.
Concluzie
Nu spun că această firmă la care am apelat n-a făcut treabă bună, dar nu cred că au făcut și o verificare tehnică amănunțită. Aceasta ar fi implicat demontarea tăvii de colectare a condensului, verificarea stării de presiune cu agent frigorific, a izolației legăturilor traseului frigorific și a legăturilor electrice.
Igienizarea nu face decât să mențină randamentul tehnic o perioadă mai îndelungată și ține la depărtare bacteriile ce pot fi răspândite în aer.
Tu ce metodă folosești să cureți aparatul de aer condiționat?