fbpx
Connect with us

De ce verific de fiecare dată dacă s-a închis ușa de la mașină

Articole

De ce verific de fiecare dată dacă s-a închis ușa de la mașină

Ascultam în podcastul lui Micutzu, episodul în care i-a avut invitați pe Giurgea și Bratu de la SuperSpeed, cum că e bine să verifici de fiecare dată ușa mașinii, atunci când o închizi. Sau cel puțin să activezi ( dacă ai opțiunea la mașină) funcția de avertizare sonoră la închidere/deschidere. Eu verificam asta de fiecare dată, cumva instinctual și acum am aflat de ce. Aparent există pe piață niște dispozitive prin care poți bruia semnalul telecomenzii auto. Știrea nu e nicidecum nouă, dar eu abia acum am aflat de această posibilitate. Tu crezi că ai închis mașina și după aceea te trezești fără bunurile din ea. În povestea celor de la SuperSpeed, îi furaseră cuiva laptopul și portofelul din mașină. Totul fără nici o urmă de efracție.

Îmi aduc aminte că eram într-un concediu prin Croația și când am parcat mașina la un restaurant, am închis-o din butonul de pe telecomandă, am verificat dacă s-a închis ușa….și nu se închidea oricât apăsam. Inițial am crezut că e de la baterie și am închis-o manual cu cheia. După ce am părăsit zona respectivă, telecomanda a început să funcționeze din nou. Prin urmare presupun că am reușit să evit un furt.

La o căutare pe Google am găsit acest dispozitiv ce poate bloca telecomanda auto pe o rază de 100m. Bănuiesc că nu e legal să vinzi așa ceva. Urmează să fac reclamație către Poliție.

O altă metodă folosită de hoți este un generator de semnal identic cu cel al cheii. E ceva ce se folosește de obicei în reprezentanțele auto, dar câteodată ajung unde nu trebuie. Deschiderea mașinii se face prin încercarea a diferite frecvențe folosite de producătorul autovehiculului până se nimerește cea potrivită.
generator de semnal identic cu cel al cheii

Aceste aparate nu sunt o noutate, dar totuși nu mi se pare că toată lumea știe despre ele. Așadar, sfaturile mele ar fi următoarele:

  • Verifică întotdeauna dacă s-a închis ușa de la mașină.
  • Nu lăsa lucruri de valoare în mașină.
  • Instalează o alarmă inteligentă. Producătorii au adus îmbunătățiri ce pot combate noile metode folosite de hoți. De exemplu, se folosește comunicație în două sensuri între mașină și telecomandă schimbând aleator frecvența de lucru.
  • În cazul în care observi un suspect folosind un aparat de bruiaj, sună la Poliție. Acestea sunt de obicei din plastic sau sub formă de cutii metalice, aproximativ de mărimea si forma unei staţii de emisie recepţie, cu una sau mai multe antene. Pot avea şi un comutator de putere pentru emisie. Vezi un exemplu mai jos. Poliția ar trebui să ia legătura cu personalul abilitat de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atunci când găsesc un aparat de bruiaj semnal telecomandă auto.

exemplu dispozitiv bruiaj telecomanda auto

Surse

http://www.b365.ro/care-sunt-metodele-moderne-folosite-de-hotii-de-masini-si-cum-te-feresti-de-ele_208547.html

https://www.politisti.ro/forums/topic/9860-furtul-de-si-din-auto-cu-bruiajul-radio-frecventelor-si-programatoarele-de-cheie/

https://www.auto-bild.ro/stiri/cu-aceste-dispozitive-hotii-iti-sparg-masina-cum-poti-sa-te-pazesti-140678.html

Citește în continuare
S-ar putea să-ți mai placă și...
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Articole

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Categorii

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Sus