Am devenit cafegiu acum un an, din întâmplare. Tot ce băusem până atunci cafeinizat nu mă impresionase. Auzisem de proprietățile pozitive ale cafelei, dar nu puteam să trec peste gustul neplăcut. Soția mea se încânta cu o cafea rapidă facută la un espressor automat primit cadou , asta până într-o bună zi, așa cum obișnuiesc să facă espressoarele automate….s-a stricat. Fiind în apropierea zilei sale de naștere, am dorit să îi fac un cadou mai special și era cât pe ce să îi cumpăr un alt aparat automat. Din fericire am dat peste espressoman.ro care m-a salvat de această greșeală și m-a inițiat în arta cafelei cu adevărat de calitate. Am devorat articolele lui Liviu Frățilă și cele de pe forumul său. Am început să investec într-un aparat semiautomat, râșniță , cântar, cafea de origine proaspăt prăjită și un curs de home barista pentru începători. Ca să nu mai lungesc povestea am simțit nevoia să pot face un espresso veritabil și atunci când merg în călătorii sau la birou. Am cerut sfatul unui barista în care am încredere, iar recomandarea sa a fost espressorul portabil Cafflano Kompresso.
Acest produs este promovat ca fiind cel mai compact și ușor espressor portabil din lume.
Compania Cafflano a fost înfințată în 2012 și totul a demarat prin Kickstarter.
Specificații
- Funcționează cu un sitem hidraulic bazat pe legea lui Pascal pentru a efectua o extragere constantă la 9 bari
- Super ușor – aproximativ 200 grame
- Compact – 17cm x 10 cm
- Materiale eco-friendly
- Durabil și igienic
- Ușor de folosit și curățat
- Capacitate maximă lichid este de 80 ml
- Capacitatea maximă pentru recipientul de cafea râșnită este de 15g
- Nu are elemente consumabile
- Patentat internațional
- Ușor de curățat
Cum se folosește?
Cafflano Kompresso are câteva componente care se îmbină foarte intuitiv. Pentru a putea prepara un espresso trebuie dezasamblat înainte. Se adaugă cafeaua deja râșnită în linguriță și se răstoarnă în portafiltru. Apoi cafeaua se tampează cu fundul lunguriței. Producătorul a dat dovadă de narcisism excesiv pentru că și-a adăugat numele pe spatele linguriței acesta rămânând impregnat pe cafeaua tampată. După această operațiune se montează portafiltrul peste ceșcuța de plastic. Cilindrul se montează deaspura portafiltrului și apoi se toarnă apă fierbinte (97-98 grade). Cilindrul are o gradație , din 10 în 10 de la 30 la 60 ml în funcție de tipul de espresso pe care vrei să-l faci. Se pune pistonul peste cilindru și se apasă cu ambele mâini circa 25-30 secunde. Se poate face și o preinfuzie de câteva secunde înainte dacă se dorește. Pentru cei care au nevoie de suport vizual, aveți un clip aici.
Concluzie
În materie de gust și consistență, espresso-ul făcut de Cafflano Kompresso este pe la 80-90 % din ce obțin acasă cu aparatul meu semi-automat. Gustul este echilibrat, iar uleiurile reușesc să ajungă în ceașcă într-o mare măsură prin filtrul din dotare. Singurul inconvenient este că în procesul de preparare se pierde destul de mult din temperatura lichidului, ceea ce poate da o ușoară aciditate. Oricum este impresionant ce corp, ce aromă și chiar cremă se pot obține dintr-un gadget atât de compact și portabil.
La noi în țară l-am gasit doar la cei de la Barshaker.ro . Pentru cei care nu au râșniță sau prefera să poată râșni cafeaua imediat recomand varianta all-in one Cafflano Klassic.
Dacă ți se pare interesant acest produs, citește și review-ul lui Liviu de la Espressoman.ro