Sâptâmâna aceasta s-a încheiat o nouă ediție a conferinței Google I/O. Aproape toate inovațiile se învârt în jurul acronimului AI (inteligența artificială). CEO-ul Google, Sundar Pichai a deschis prezentarea într-un mod amuzant, cerându-și scuze pentru un bug major care însă a fost remediat. Pictogramele pentru burger si halba de bere au fost corectate…
Prima îmbunătățire notabilă menționată este funcția de Smart Compose. Prin aceasta Gmail îți va propune fraze și cuvinte bazate pe context. Poți alege ca fraza propusă se auto-completeze apăsând tasta Tab. Funcția se poate activa deja mergând în setările din Gmail și activând „enable experimental access” după care salvează. Deocamdată Smart Compose este disponibil doar în limba engleză.
Google Photos va fi și el actualizat și vei primi sugestii pentru a corecta expunerea unei fotografii, va recunoaște fețele celor din poză și dacă au cont Google îți va sugera să le trimiți poza, vei putea converti poza unui document în PDF . Cel mai interesant mi s-a părut faptul că vei putea alege să colorezi automat pozele vechi alb negru prin funcția colorize. O altă funcție nouă, numită color pop, care separă subiectul și transformă fundalul în alb negru .
Google Assistant se află deja pe 500 de milioane de dispozitive, fie telefoane, tablele, TV-uri, și poate controla peste 5000 de dispozitive smart. Până la sfârșitul anului Google Assistant va fi disponibil în 30 de limbi și 80 de țări. Din păcate România încă nu apărea pe hartă.
Au fost introduse 6 noi voci pentru Google Assistant urmând ca mai târziu să ai posibilitatea să selectezi și vocea lui John Legend. Vocile sunt deja disponibile și pot fi schimbate din aplicația Google ->Settings->Google Assistant Settings->Preferences->Assistant Voice
Conversațiile cu Google Assistant vor deveni mai naturale acesta începând să înțeleagă mai bine dinamica socială a conversației. Un mare plus va fi ca nu va mai trebui sa spui Hei Google! pentru fiecare cerință. Google Home-ul meu deja poate interpreta multiple cerințe. De exemplu îi spun „Hei Google! Turn off the lights and play my sleep playlist” și el le acționează pe rând.
O nouă îmbunătățire foarte benefică pentru întărirea comportamentului pozitiv al copiilor este funcția de preety please. Prin aceasta Google Assistant îi va mulțumi de fiecare dată când o cerere este exprimată folosind „please”.
Începând cu iulie, vor fi lansate primele smart displays dotate cu Google Assistant, intrând în competiție directă cu Amazon Echo Show.
Tot în această vară Google Assistant va fi integrat mult mai bine în Google Maps unde, printre altele, vei putea trimite ETA-ul către contactele tale.
De departe ceea ce a dat pe toată lumea pe spate la Google I/O-ul din acest an este Google Duplex. Sundar a oferit 2 exemple în care asistentul a sunat în 2 locații pentru a face o programare în numele său. Aceste exemple au reușit să treacă cu succes testul Turing, interlocutorul nerealizând că vorbește cu un robot dotat cu inteligență artificială. Tehnologia adună eforturile Google de ani de zile în înțelegerea naturală a limbajului, deep learning și text to speech. Este impresionant cât de natural sună asistentul și cum reușește să înțeleagă contextul. De aici se vor ridica bineînțeles o grămadă de întrebări legate de etică și cu siguranță vor trebui să apară reglementări privind limitele folosirii unei astfel de tehnologii. Google a revenit după conferință și a precizat că totuși asistenul te va anunța de la început că vorbești cu un robot și nu cu o persoană reală.
O altă facilitate care va fi implementată în Google Maps este că Google Assistant va putea să modifice programul firmelor care este disponibil în Google Maps pentru zilele de sărbatoare, pentru ca tu să nu fi nevoit să faci asta, iar firmele să nu primească multiple solicitări. Modul în care va face asta este prin Google Assistant care va suna pentru a întreba acest lucru în locul tău. Momentan totul este la nivel experimental.
Google News se relansează în 127 țări pe Android, iOS si Web . Ar trebui să fie disponibil pentru toată lumea de săptămâna viitoare. Interfața va deveni mult mai atractivă folosing Google material theme. Sloganul lor a fost…va oferi o viziune nefiltrată a evenimentelor dintr-o serie de surse de știri de încredere. În principiu, ar trebui cu cât îl folosești mai mult cu atât să îți ofere rezultate relevante pentru tine.
Google a dezvăluit noua versiune Android P. Încă de la lansarea primului telefon cu Android, G1 de acum 10 ani, intenția Google a fost să construiască o platformă gratuită și deschisă către toți.
Android P se bazează pe 3 concepte: inteligență, simplitate și bunăstare digitală. Prin urmare voi enumera noile îmbunătățiri ale acestei versiuni
- Dispozitivele pot învăța tiparele tale și astfel îți pot oferi mai mult timp liber. Telefonul tău va observa ce aplicații folosești, când anume și poate optimiza sistemul de operare folosind aceste informații. Este de așteptat o reducere de 30% a wake-urilor procesorului și odată cu aceasta poți spera că nu vei mai rămâne fără baterie la sfarșitul zilei. Această funcție se numește adaptive battery.
- Auto brightness va ajusta automat luminozitatea ecranului în funcție de mediu și activități. Acesta va învăța din modificarile pe care le faci manual și se pare că jumătate din testeri au făcut în timp mult mai puține ajustări manuale.
- Dacă anul trecut au fost introduse predictive apps, aplicații pe care le folosești cel mai des în anumite momente, anul acesta sunt introduse app actions. Sistemul îți poate sugera un contact pentru a apela o persoană apropiată iar conectarea căștilor îți va sugera să deschizi aplicația favorită de muzică.
- Interfața îți va afișa context dinamic prin Slices , de exemplu dacă o să cauți o anumită locație pe care ai vizitat-o sistemul îți va sugera să vizualizezi pozele din acea vacanță sau dacă o să cauți direcții către casă îți va oferi posibilitatea să comanzi un Uber.
- Android se adaptează noilor telefoane și va avea un aspect mai „curat”. Astfel se introduc noi gesturi pentru accesarea aplicațiilor ( glisează sus pentru aplicații recente, 5 aplicații sugerate în josul ecranului, un singur buton de home, clear all râmăne activ). Simbolul pentru reglarea volumului este mutat lângă butoanele de volum în dreapta și volumul media devine default pentru că pe acela vrei să îl schimbi cel mai des.
- Vei putea alege dacă vrei să rotești ecranul printr-o nouă iconiță.
- Pentru partea de bunăstare, în Android P vei putea seta limite de folosire a anumitor aplicații și te va atenționa când te apropii de acea limită. Pentru resul zilei acea aplicație va deveni gri pentru a-ți reaminti de scopurile tale. Am început de curând să folosesc o aplicație cu funcții asemănătoare numită SPACE care, cel puțin pentru mine ,deja a început să dea rezultate. Te face să fii mult mai conștient de timpul tău și astel poți fi mai prezent.
- Youtube te va ruga să iei o pauză dacă abuzezi de timpul tău liber. Notificările din Youtube vor putea fi grupate într-un daily digest.
- Este introdus Android Dashboard unde o sa poți vedea cu precizie cum și cât timp petreci pe telefon, ce aplicații folosești, nr de notificări deschise, unlock-uri.
- Funcția de Do not disturb este actualizată prin silenționarea notificărilor vizuale. Dacă întorci telefonul cu fața în jos va fi setata automat pe modul Do not disturb. Vei putea seta o lista de contacte care te vor putea contacta chiar și în acest mod.
- Wind down mode- vei putea să-i spui lui Google Assistant când intenționezi să mergi la culcare și, pentru a nu mai fi distras, va putea seta telefonul pe modul do not disturb iar ecranul va deveni alb negru.
Android P beta este deja disponibil, dar funcționează doar pe câteva din cele mai noi terminale.
Google Maps este disponibil în 220 de țări și folosit de 1 miliard de persoane. Interfața se va schimba și pentru această aplicație prin introducerea nou tab, numit „for you”, unde vei primi sugestii personalizate pentru locuri noi de vizitat. Pe baza rating-urilor tale precedente Google îți va calcula un scor de potrivire cu gusturile tale pentru toate locațiile. De asemenea, vei putea face o listă cu anumite locații pe care o poți împărtăși cu prietenii tăi. Aceste schimbări sunt așteptate până la sfârșitul verii.
GPS devine VPS (visual positioning system). Majoritatea dintre noi am fost în situația în care căutam un loc folosind navigația din Google Maps și nu ne dădeam seama în ce direcție să pornim. Pentru a veni în ajutorul tău vei putea folosi camera telefonului unde vei primi direcții exacte, sistemul folosind reperele vizuale din jurul tău.
Google Lens
Odată cu Android P vei putea folosi Google Lens direct din camera telefonului. Lens poate înțelege acum cuvintele dintr-o poză, îți va permite să faci o selecție și să copiezi sau editezi acel text. În principiu, sistemul este atât de inteligent încât poți primi rezultate în timp real privind ceea ce vezi prin cameră. Vei putea primi rezultate cu sugestii similiare cu ceea ce ai căutat. Desigur la început va fi mai mult hit or miss, dar cu siguranță , cu timpul, vei avea din ce în ce mai multe rezultate relevante pentru căutari.
Google a încheiat conferința prin câteva exemple ale companiei Waymo cu îmbunătățiri ale mașinilor autonome.
Concluzii
Google nu a dezamăgit nici anul acesta și a demonstrat încă odată că este liderul mondial în dezvoltarea inteligenței artificiale la scară largă. Google Duplex setează un nou standard pentru asistenții personali ale celorlalte companii și deschide cu adevărat dezbaterea privind ceea ce ar trebui permis sau nu în folosirea unei astfel de tehnologii.