fbpx
Connect with us

Noutățile Android la Google I/O 2016

Conferințe/ Evenimente

Noutățile Android la Google I/O 2016

Ieri s-a încheiat prima conferinţă Google pe anul acesta, și Google , așa cum ne-a obișnuit, a venit cu o grămadă de noutăți. Totuși mi se pare că nu ne-au arătat încă nimic cu adevărat revoluționar ci mai degrabă intră în horă cu ceilalți mari jucători precum Microsoft, Facebook și Amazon pentru dezvoltarea aplicațiilor de mesagerie, boți cu inteligență artificială și realitatea virtuală (VR).

Toate prezentările au fost susținute de numere impresionante: 10 ani de când se desfășoară conferința și 10 ani de Android, 7000 de oameni prezenți, 200 milioane de useri activi pe Google Photos, mai mult de 600 de telefoane cu Android lansate anul trecut, 12 brand-uri de smarwatch-uri cu Android Wear, etc.

GOOGLE ASSISTANT

Unul dintre trendurile actuale  sunt boții de chat cu inteligență artificială cu care poți interacționa prin text sau voce. Microsoft a arătat deja la începutul anului ce va putea face Cortana și a construit o platformă unde se pot dezvolta boți, Amazon o are pe Alexa (care la ora actuală mi se pare cel mai avansat sistem), Facebook lucrează și ei la o platformă de boți pe Messenger , așa că Google nu se lasă mai prejos și lansează Google Assistant. Acesta va dezvolta la un nivel conversational, comenzile vocale care sunt accesibile acum prin Google Now. Asistentul va înțelege contextul și îți va oferi variante de răsăpuns potrivite din care să alegi. De exemplu poți afla ce filme rulează la cinema, rating-ul lor și chiar comanda biletul. Toate acestea fără să te mai trimită în Chrome.

“Google Assistant va fi prezent pe telefoane, ceasuri, mașini și chiar în sufrageria dumneavoastră”.

GOOGLE HOME

Pentru că nu poate să-i lase pe Amazon să controleze piața de smart home assistants cu Amazon Echo și Tap, Google lansează Google Home.  Acesta este un smart device cu speaker și microfon care are formă cilindrică și vine în mai multe variante de culori. Una dintre puținele diferențe față de Amazon Echo identificate de mine este că poți avea mai multe dispozitive de acest fel interconectate în camere diferite.  Adică îi poți cere uneia dintre ele să asculți muzică în toate camerele unde sunt prezente astfel de dispozitive. În plus , acesta se conectează si cu Chromecast deci îi poți cere să vezi anumite video-uri pe TV prin Youtube sau asculta muzică prin boxele proprii conectate la Chromecast. Cu timpul, sistemul va putea controla toate celelalte dispozitive smart din casa ta . Google va avea diferiți parteneri precum Uber , Ticket Master, Pandora , Spotify, TuneIn care vor servi nevoilor tale de a asculta muzică, chema un taxi , comanda o pizza sau rezerva o masă la un restaurant. La început, din păcate nu cred că vor fi foarte mulți parteneri disponibili în România. Puteți vedea mai jos lista de parteneri.

Ne îndreptăm cu adevărat către case inteligente . Am văzut deja cum îi poți cere lui Alexa să îți scoată singură mașina Tesla din garaj.

ALLO ȘI DUO

Simțind că e nevoie de încă 2 aplicații de mesagerie pe mobil (eu am deja 5 instalate) , Google lansează Allo și Duo.

Diferența față de aplicațiile de mesagerie clasice, este că Allo va avea integrat un bot de chat care folosește “machine learning” și cu cât îl folosești mai mult cu atât îți va da sugestii relevante pentru tine.

Dintre funcțiile sale am observat următoarele:

 • Poate fi folosit atât pentru discuții în grup cât și one on one cu bot-ul
 • Chat botul are acces la Google Assistant sau este Google Assistant? Cert este că vei putea accesa aceleași funcții enumerate mai sus
 • Poate recunoaște subiectul din poza primită și oferi sugestii de răspuns relevante. Avem deja ceva asemănător în aplicația Inbox
 • Filmele primite de pe youtube vor putea fi rulate în interiorul aplicației
 • Vei avea joculețe disponibile în chat. A fost oferit un exemplu de emoji game în care trebuia să ghicești numele filmului în funcție de emoji
 • Emoji vor fi mai variate
 • Vei putea modifica mărimea textului pentru a exprima intensitatea mesajului
 • Se poate desena și scrie pe poze
 • Va avea o funcție incognito , notificări private și mesaje care expiră
 • Toate mesajele sunt criptate end to end

Te poți pre-înregistra pentru a primi aplicația aici.

A doua aplicație se numește Duo și după cum arată este un competitor direct pentru Facetime. Din câte am înțeles va fi disponibil și pe IOS.

Funcția cheie se numește Knock-Knock și presupune ca înainte să accepți apelul video vei putea deja vedea cealaltă persoană. Aceasta are avantajul că îți crează un context înainte să începi conversația. Rămâne de văzut cum se ve descurca în zonele cu acoperire scazută și dacă merită să o folosești în locul lui Skype sau Facetime. Aplicația a fost prezentată ca fiind“reliable” , pentru că îți monitorizează proactiv calitatea rețelei de mai multe ori pe secundă și face trecerea fără întrerupere de la W-Fi la date mobile.

Google a anunțat că o să actualizeze în continuare Hangouts. Având în vedere că toate acesta fac parte din Google Apps este posibil sa vină pre-instalate pe toate telefoanele cu Android. Asta înseamnă că o sa fie cam înghesuială între scurtăturile de mesagerie.

În acest moment am instalate: What’s Up, Messenger, Facebook Messenger , Hangouts și Skype. Sigur câteva dintre acestea vor deveni redundante. Abia ce s-au obișnuit părinții mei cu Whats’Up-ul. Acum că o sa audă de boți de chat…

Aplicațiile vor fi disponibile din vara aceasta.

Vă puteți pre-înregistra mai jos pentru a primi aplicațiile când vor fi disponibile:

Duo și Allo

ANDROID N

Anul acesta Google a avut o strategie nouă pentru update-ul de Android și a lansat încă din Martie versiunea de developer preview. S-a dorit un feedback mult mai anticipat.

Este nevoie de feedback până și pentru numele noii versiuni de Android. Se pare că de data această este o alegere mult mai grea. Vă puteți da cu părerea privind numele numele versiunii noi de Android aici .

S-a vorbit de 3 puncte cheie în dezvoltarea update-ului : performanță, securitate și productivitate.

La capitolul performanță , experiența de gaming va fi îmbunătățită serios datorită noului API de grafică numit Vulkan care va lăsa dezvoltatorii să aibă control direct la GPU-ul telefonului .

Instalările de aplicații vor fi de asemenea cu 75% mai rapide,  mulțumită noului compiler JIT .

Una dintre cele mai apreciate schimbări a fost faptul că update-urile se vor descărca automat în background și  se vor instala silențios după restart. Aaa și va dispărea mesajul acela de optimizare a aplicațiilor!

Schimbarile în Android N pentru îmbunătățirea productivității și a interfeței sunt:

 • În peste 99% din cazuri utilizatorii folosesc doar ultimele 7 aplicații din lista de aplicații recente, așa că le-au pus pe cele mai vechi separat. Au adăugat în sfârșit un buton de “clear all”. Acesta era de mult prezent pe custom rom-urile Cyanogen Mod
 • Multi-Window, Split screen și Picture-in-Picture. Split screen vine pentru telefoane și tablete, iar picture-in-picture doar pentru Android TV.
 • Vei putea răspunde la mesaje direct din secțiunea de notificări fără a mai deschide aplicația de mesaje
 • Dacă apeși pe o notificare vei putea selecta dacă să fie blocată sau ascunsă
 • Android N suportă Unicode 9 emoji
 • Teme pentru Google Keyboard
 • Expunere manuală în camera foto
 • Night mode pentru aplicații
 • Power notifications control prin care se pot seta diferite niveluri de permisiuni pentru notificări

Versiunea Beta este disponbilă de azi iar release-ul final va apărea undeva la sfârșitul verii.

https://developer.android.com/preview/download.html

VR CU DAYDREAM

Google va dezvolta propria platforma pentru Realitatea Virtuală și se va numi Daydream. Au arătat doar o schiță pentru casca propriu-zisă și un controller cu 2 butoane și un trackpad . Telefoanele vor trebui sa aibă niște specificații speciale pentru a fi Daydream ready.  Samsung, HTC, LG, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus și Alcatel vor produce astfel de telefoane compatibile.

Nu se știe încă ce producător va construi casca propriu-zisă și controller-ul.

Pentru a suține acest proiect se va dezvolta un magazin Google Play special pentru aplicații VR. Vei avea acces la Google Movies, Street View, Google Photos, Youtube, HBO, Netflix și multe altele.

Este de așteptat ca VR cu Daydream să fie disponibil din toamnă.

ANDROID WEAR

Android Wear a apărut în 2014 iar anul acesta vom primi update-ul 2.0 . Există deja 12 brand-uri de smartwatch-uri cu Android.

Focusul aici este pus pe Informație, Persoane si Sănătate.  Au fost anuțate câteva schimbări privind watch faces, mesagerie și fitness:

 • Watchfaces cu aplicații customizabile
 • Google îmbunătățește experiența de mesagerie pe smarwatch. Vei putea răspunde la mesaje prin scris de mână sau smart reply prin Allo.
 • Vei putea tasta pe o tastatură minusculă.
 • Aplicațiile vor putea schimba date între ele
 • Android Wear 2.0 va detecta automat când începi să faci mișcare.
 • Aplicațiile vor funcționa și offline. Nu mai au nevoie de telefon și pot accesa singure wi-fi sau chiar datele mobile pentru ceasuri cu SIM

Generația a 2-a de LG Watch Urbane , Huawei Watch și Moto 360 vor primi sigur update-ul undeva în toamnă. Sunt curios dacă va primi acest update și prima generație de smarwatch-uri.

Încă îmi este greu să explic utilitatea unui smarwatch, dar ceea ce știu e că atunci când nu îl am la mână îmi lipsește.

Devoltatorii pot descărca preview-ul de azi.

https://developer.android.com/wear/preview/downloads.html

ANDROID INSTANT APPS

Această nouă funcționalitate va permite să încarci doar anumite părți ale unei anumite aplicații mobile chiar dacă nu o ai instalată. Aceasta te va salva de la instalarea a zeci de aplicații pe care probabil le vei folosi doar odată. A fost dat exemplul aplicației Buzzfeed care a rulat un video și al unei aplicații de plată pentru parcare. Android Instant Apps va fi disponibilă și pe versiunile mai vechi de Android până la JellyBean.

Chrome pe mobil este folosit de peste 1 miliard de oameni pe mobil în fiecare lună , deci Google se concentrează pe crearea de aplicații mobile mai bune, în special pe conexiuni slabe.

Pentru că până la urmă Google I/O este o conferință pentru developeri , la sfârșitul prezentarii au fost anunțate câteva aplicații noi:

 • Android Studio 2.2 este o nouă versiune a softului pe care developerii îl folosesc pentru a crea aplicațiile. Va fi mult mai rapid, se pot testa diverse dimensiuni de display iar interfața va fi adaptabilă, responsive.
 • Firebase a primit update-uri importante. Aceasta este o unealtă care îți permite să constuiești aplicații , să crești baza de utilizatori și la final să monetizezi.

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella a spus că trecerea la aplicații bot-powered va fi la fel de “profundă” ca trecerea de la desktop la mobil. Iar Google a pus un pariu la fel de riscant prin adăugarea a încă 2 aplicații de mesagerie. Asta arată că nu are experiența celor de la Facebook  care s-au concentrat doar pe What’s up și Facebook Messenger. Cu toate acestea abia aștept să le testez.

Citește în continuare
S-ar putea să-ți mai placă și...
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Conferințe/ Evenimente

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Îți place blogul meu?

Susține acest blog cumpărând de la următorii retaileri prin aceste linkuri: eMAGPC Garage, Evomag, Elefant, Cărturești, LibrisFashion Days, Lensa.

 

 

 

Filme si seriale pentru 2019
carti

Categorii

Citesc și

Sus