Săptămâna aceasta am putut urmări conferința Made by Google 2018. Totul s-a desfășurat într-un mod foarte minimalist, departe de spectacolul celor de la Apple. Chiar și prezentatorii păreau niște amatori care ba se bâlbâiau, ba vorbeau înaintea scriptului. Dacă ești curios, poți urmări toată prezentarea aici. Eu urmăresc cu sfințenie toate evenimentele celor de la Google, dar anul acesta au părut amatori. Toate leak-urile s-au dovedit adevărate. E o strategie de marketing foarte întâlnită să lași cât mai multe informații să scape înainte de eveniment, dar cred că e prima dată când voiam ca teoria conspirației să fie adevărată.
Mi-a plăcut ce a spus unul dintre prezentatori, Rick Osterloh, despre strategia Google:
Marile descoperiri nu țin doar de hardware. Ele apar la interesecția dintre AI (inteligența artificială) + software + hardware.
Google a pornit ca o companie de software, sunt leaderi în AI și acum au ajuns să concureze cot la cot cu Apple pe partea de hardware.
Dispozitivele prezentate au în comun 3 teme:
- Respect pentru utilizatori – printr-o experiență personalizată pentru fiecare
- Securitate – prin Google Play Protect și Titan Security
- Digital wellbeing – tu controlezi dispozitivul și nu invers. În urma unui sondaj, aparent 72% din utilizatori sunt preocupați de tema aceasta.
Cu această ocazie am descoperit că cei de la Google au si ei Jony Ive-ul lor, pe care o cheamă Ivy Ross. Vorbește la fel de bine ca el….
Esthetics is about igniting our senses. What is the design language for Google? It’s optimistic, bold, human in our forms, in our colors, in our shape. As technology progresses, it needs to be closer to us. Soft circles and curves evoque something natural, and familiar. Technology will be eventually invisible. The design challenge is to make that transition smooth and beautiful. Our job is to figure out what it feels like to hold Google in your hand.
Apreciez faptul că Google merge pe un design minimalist, ușor curbat , pe care îl regăsim în toată gama produselor.
Google Home Hub
Primul gadget prezentat a fost Google Home Hub. Este vorba de un Google Home cu ecran. Puterea acestuia constă în faptul că poți vedea răspunsul Asistentului și are integrare cu Google Photos, Maps, Calendar și Youtube. Pentru că sunt preocupați de securitate , Google a ales să nu adauge o cameră pe Google Home Hub. Acesta va fi disponibil în 4 culori.
Găsim câteva funcții interesante pe acest dispozitiv:
- Ambient EQ – reglează automat luminozitatea în funcție de lumina din cameră.
- Ecranul se stinge automat seara și poți customiza programul prin downtime
- Home View- poți controla toate dispozitivele conectate la Asistent. Poți face același lucru și pe telefon
- Integrare cu Google Photos- va funcționa ca o ramă foto digitală și îți va arăta doar cele mai bune fotografii cu persoanele pe care alegi să le vezi. Am aflat că 1.2 miliarde de fotografii sunt urcate zilnic în Google Photos.
Prețul va fi 149 USD și va fi disponibil pe 26 Octombrie în SUA, UK și Australia.
În opinia mea încă este loc de creștere pentru vânzările Google Home. Nu văd de ce aș cumpăra un Google Home Hub. Din ce am văzut, acest dispozitiv s-ar potrivi într-o bucătărie sau dormitor. Am crescut cu un televizor în bucătărie și știu că nu face bine unei familii. Orice display este o distracție de la realitate.
Afirmația făcută de Diya Jolly mi s-a părut ușor forțată pentru promovarea acestui gadget:
Today all of us use display devices in our homes, like phones, laptops and event tabletes. But none of these were developed with the goal of helping you and your family in your home environment.
Google Pixel Slate
Acesta este ceva ce nu este un laptop care încearcă să fie o tabletă spun ei. Ar trebui să fie un dispozitiv puternic într-o formă nouă și mobilă. Tabletele cu Android au rămas mult în urma Ipad-urilor și Pixel Slate ar trebui să relanseze cursa. Sistemul de operare este Chrome OS, deci ești destul de limitat pe partea de productivitate și gaming.
Dacă ne uităm la specificații, nu pare atât de puternic pentru varianta de bază. Iar dacă alegem o configurație mai serioasă , împreună cu tastatura, deja intrăm în categoria laptopurilor premium.
Tastatura are un design destul de ciutat, cu tastele acelea rotunjite. Este iluminată și poate fi folosită ca protecție pentru Pixel Slate.
Eu sunt în căutare de un laptop care să-mi ofere o portabilitate mai mare, dar sigur nu va fi Pixel Slate. Mă uit mai degrabă la un Surface Laptop sau Dell XPS 13.
Prețuri
- $599 (4GB RAM, 32GB SSD, 8th Gen Intel® Celeron processor)
- $699 (8GB RAM, 64GB SSD, 8th Gen Intel® Celeron processor)
- $799 (8GB RAM, 64GB SSD, 8th Gen Intel® CoreTM m3 processor)
- $999 (8GB RAM, 128GB SSD, 8th Gen Intel® CoreTM i5 processor)
- $1599 (16GB RAM, 256GB SSD, 8th Gen Intel® CoreTM i7 processor)
- Pixel Slate Keyboard – $199
- Brydge Bluetooth Keyboard – $149
- Pixelbook Pen – $99
Pixel 3 și Pixel 3 XL
Mult așteptatele Pixel 3 și Pixel 3 XL arată exact ca în leak-uri. Am sperat ca Pixel 3 XL să nu adopte „bretonul” acela, dar nu am avut noroc. Vei putea totuși să îl dezactivezi din Developer Options așa cum se poate și pe One Plus 6.
Pixel 3 vine în culorile Just Black, Clearly White și Not Pink.
Pixel 3 are display de 5.5″ și Pixel 3 XL de 6.3″.
Specificații
- Camera pe spate 12.2 MP dual-pixel , f 1.8 , două camere frontale de 8MP, f 1.8 pentru cea normală și 2.2 pentru cea cu unghi larg
- Procesor Qualcomm Snapdragon 845
- 4GB RAM
- Două difuzoare frontale care ar trebui să se audă cu 40% mai tare
- Baterie 2915 mAh pentru Pixel 3 și 3430 pentru Pixel 3 XL, 18 W încărcare rapidă, încărcare wireless Qi , încărcător 18w/2A USB tip C
- bluetooth 5.0, NFC
- wifi 2.4 GHz+ 5.0Ghz 802.11a/a/b/g/n/ac
- Gorilla Glass 5 pe față și sticlă soft touch pe spate
- IP68 dust and water protection
- 148 g pentru Pixel 3 și 184g Pixel 3 XL
În afară de capacitatea bateriei și display (QHD+ pe XL versus FHD+), toate celelalte specificații sunt comune ambelor telefoane. Mi se pare foarte tare abordarea aceasta și am observat că Apple aplică același model.
Telefonul vine la pachet cu un set de căști cu conectare usb tip C. E ceva destul de rar să mai vezi căști incluse în pachet.
Având în vedere că display-ul Pixel 3 s-a mărit la 5.5″ de la 5″ , cât are Pixel 2, s-ar putea ca acesta să fie următorul meu telefon. Cred că cei mai mulți fani Pixel o să fie atrași de acest model. Rămâne de văzut dacă 4GB de ram vor fi suficienți și cât de bun este noul display.
Funcții
- HDR plus – Atunci când apeși pe buton să faci poza, camera înregistrează o serie de fotografii cu expuneri diferite. Algoritmul combină imaginile și redă un rezultat cu mai multe detalii și mai colorat. HDR plus în combinație cu Pixel Visual Core scoate niște poze foarte naturale. Este ceea ce a propulsat camera de pe Pixel 2 în topurile telefoanelor.
- Prin top shot – nu vei mai rata niciodată fotografia perfectă. Google îți va recomanda fotografia cea mai reușită dintr-o serie de burst.
- Super Rez Zooom – un zoom digital îmbunătățit
- Night Sight– Poze pe timp de noapte mult mai luminoase. Sunt și alte telefoane cu camere foto care au funcții asemănătoare. Cred că e un pic exagerată comparația asta cu Iphone XS. Am vorbit cu un deținător de Iphone XS și îmi spunea că dimpotrivă, noaptea fotografiile ies mai luminoase decât în realitate.
- Group Selfie Camera – de data aceasta avem 2 camere frontale, dintre care una cu o lentilă care îți oferă o vizibilitate cu 184% mai mult în cadru. Din exemplele pe care le-am văzut e ceva game changer, în combinație cu portrait mode.
- Playground – AR stickers noi
- Photo booth mode – Face poză automat când zâmbești sau faci o față amuzantă
- Motion Autofocus – poți bloca focusul pe un subiect în mișcare
- Google Lens – este built- in în aplicația de cameră și începe să analizeze imediat ce o deschizi. Nu mai trebuie accesat separat din slider.
- Modifică DOF-ul (depth of field) în portrait mode, schimbă focusul sau color pop
- Se păstrează spațiul nelimitat în Google Photos. Avantajul unui telefon Pixel este că pozele și video-urile se salvează la rezoluție maximă.
- Flip to shush – Dacă pui telefonul cu fața în jos nu vei mai fi deranjat în cazul unui apel. Nu știu de ce, credeam că deja aveau această funcție.
- Live albums – Creezi albume cu persoanele dragi și noile poze sunt adăugate automat. Nu știu ce o să se întâmple cu pozele compromițătoare dacă acel album este shared cu altcineva.
- Google assistant primește Duplex luna viitoare. Este vorba de posibilitatea de a ruga Google Assistant să facă o programare pentru tine sunând în locul tău. Abia aștept să-l văd în realitate. Cred că o să apară multe situații amuzante. Apare și pe telefoanele Pixel mai vechi.
- Call screen feature – Google assistant va răspunde în locul tău, va întreba cine sună și de ce. Tu vei putea urmări conversația printr-un text afișat și poți decide dacă să intervii. Nu va mai trebui să vorbești niciodată cu un telemarketer. Pentru început această funcție va fi disponibilă doar în câteva orașe din SUA , urmând să fie disponibilă chiar și pe generațiile anterioare de telefoane Pixel.
Noile telefoane Pixel sunt deja disponibile în SUA iar din 1 Noiembrie și în 12 alte țări.
Prețurile încep de la 799$ pentru Pixel 3 și 899$ pentru Pixel 3XL, în variantele de 64GB.
Chiar dacă toată lumea consideră neatrăgător design-ul pentru Pixel, nu mi se pare un factor decisiv. Mai ales că după ce i-ai pus o husă nu mai vezi spatele ăla în două tonuri. Anul acesta au îmbunătățit design-ul , spatele fiind din sticlă mată. Astfel urmează turma celorlalte flagship-uri care au renunțat la aluminiu pe spate.
Punctul forte al telefonului este camera foto + spațiu nelimitat în Google Photos + Google Assistant + cea mai nouă versiune de Android+fără bloatware. Mi-ar plăcea să văd mai multe telefoane Pixel și la noi, într-o piață dominată de Samsung, Huawei și Apple.
Iată căteva imagini făcute cu Pixel 3.
— Marques Brownlee (@MKBHD) October 10, 2018
Pixel Stand
Pixel Stand este un încărcător wireless pentru telefon ,care este compatibil Qi. Le-au luat fața celor de la Apple care nu au putut să livreze acel charging pad promis. Să nu mai vorbim de faptul că nu au oferit un încărcător rapid în pachet.
- Bineînțeles că are încărcare rapidă cu până la 10W.
- Odată ce pui telefonul l-a încărcat , ai opțiunea să îți arate un slideshow cu pozele tale din Google Photos, similar cu ce va face Google Home Hub.
- Funcția numită morning sunshine îți dă o lumină ambientală, care imită răsăritul , înainte de a suna alarma
Din câte am înțeles nu vei mai putea folosi plăcuță dintr-aceea magnetică pentru fixarea telefonului la bordul mașinii, pentru că va bloca încărcarea prin Pixel Stand. Eu am renunțat la acea plăcuță după ce am instalat Android Auto, dar înainte îmi era foarte utilă.
Prețul pentru Pixel Stand va fi de 79$.
Concluzie
Îmi place faptul că cei de la Google promovează un design minimalist pe care îl regăsim în toată seria noilor dispozitive. Deși îmbunătățirile de la an la an sunt minore, dacă e să comparăm cu modelele de acum 3 ani se simte progresul. Telefoanele Pixel deja se maturizează și vor atrage din ce în ce mai mulți cumpărători dacă ajung la o calitate a construcției, similară cu ce oferă Apple. Eu am cumpărat Pixel 2 XL pentru că voiam să am cea mai bună cameră foto de pe un telefon pentru a salva amintirile familiei. Sunt deja foarte integrat în ecosistemul Google și era alegera logică pentru mine.
Din păcate, deprecierea telefoanelor Pixel, deocamdată este mai mare decât cea a Iphone-urilor. Pixel 2 XL se vinde SH pe la 2000 RON, dar Iphone X se vinde peste 3000 RON.
Se simte faptul că Google a investit mult în AI și machine learning și din cauza asta e posibil să devanseze Apple la un moment dat. Siri a rămas mult în urmă.
Voi avea un trip în SUA peste o lună și probabil am să văd live la Best Buy toate aceste noi produse. Îți mai povestesc atunci…
Photo credits to:
- Owen Williams and MKBHD for samples
- Made by Google print screens event