Îmi place să înot. La fel ca mersul pe bicicletă, am învățat să înot pur și simplu deodată. Sau…mă rog, nu l-am perceput ca pe un proces de durată. Mai târziu am vrut să-mi dezvolt acestă abilitate și am început să urmăresc cursuri de înot pe Youtube. Mi-am cumpărat niște ochelari de înot, cască și am început să merg regulat la bazin. După ce îți crește anduranța și reușești să înoți mai mult timp, lucrurile devin un pic plictisitoare. Prin urmare am decis să caut niște căști audio care să reziste sub apă. M-am gândit că aș putea să ascult un podcast, un album sau pur și simplu muzică relaxantă, cât îmi fac antrenamentul.
În căutarea mea m-am oprit la MP3 player UTOK Explorer Waterproof. Știu, în era streamingului eu vorbesc de un mp3 player, dar să nu uităm că tehnologia nu e tocmai prietenă cu apa.
Accesorii
Cum era de așteptat, pachetul vine într-un ambalaj simplu . Ca accesorii avem un încărcător special prin USB și un set de protecții căști de diferite mărimi. Există două tipuri de protecții căști, pentru mediul umed și pentru utilizare normală.
Funcții
La categoria funcții nu avem nimic spectaculos. Pe partea exterioară a căștii drepte găsești butoanele de volum up, volume down și play/pause. Pentru a porni MP3 playerul trebuie să ții apăsat câteva secunde pe butonul de play până vezi un led verde aprins. Ledul rămâne aprins pe tot parcursul folosirii. În partea interioară a căștii ai butoanele de rewind și forward. Din păcate nu există niciun buton de shuffle, deci melodiile sunt redate doar în ordine. Dacă ții apăsat pe rewind sau forward poți „derula”. Dacă asculți un podcast sau audiobook, erai la minutul 54 și apeși din greșeală pe butonul de forward , ai încurcat-o , pentru că ai ceva de „derulat” până să te întorci unde erai. Deci, trebuie să memorezi bine poziția butoanelor. Totuși , din fericire, dacă îl stingi și aprinzi din nou, mp3 playerul reține ultima poziție.
Atunci când se termină bateria auzi un „beep beep”.
Și, cam atât…din păcate nu există voice over cum are iPod shuffle(4th generation). Deci nu poți afla ce melodie cântă, statusul bateriei sau să alegi un anumit playlist.
Specificații
Ce îmi place
- Prețul mic – cu tot cu transport a fost 93 lei + bacșiș
- Se aud destul de tare. Mă refer la volum, nu la calitatea sunetului .
- Le poți folosi atât în bazin cât și la sală sau alergare
- Sunt ușoare – în jur de 25 g
- Cei 8 GB sunt suficienți cât să-l încarci cu o selecție mare de fișiere audio
- Fiind o firmă românească au service la noi
Ce nu îmi place
- Este dificil să navighezi prin melodii. Ai doar înainte și înapoi, fără shuffle sau voice over.
- Suportă doar MP3 și WMA.
- La prima utilizare în bazin căștile au făcut „bâldâbâc” și se auzeau ca din butoi. Asta în situația în care schimbasem protecțiile cu cele pentru mediul umed. După ce s-au uscat , volumul a revenit.
- În timpul înotului , în combinație cu ochelarii și casca de înot, devin inconfortabile.
- Bass-ul lipsește
- Am auzit întreruperi de o secundă în melodii. Nu știu dacă era de la fișier sau de la player.
- La alergare, banda din spate zăngăne, și fiecare pas se aude în căști.
- Construcția nu este foarte solidă. Nu mă aștept să țină foarte mult.
- Nu are voice over, shuffle și nu indică nivelul bateriei.
- Protecțiile de căști nu stau mereu foarte fix și eram cât pe ce să pierd una dintre ele.
- Orientarea căștilor nu este reglabilă.
- Încărcarea se face printr-un accesoriu special. Dacă l-ai pierdut nu găsești înlocuitor.
Alte variante
- MP3 PLAYER NABAIJI de la Decathlon
- Mp3 Player Sport Sony Walkman NWWS413B, 4GB
- Dacă ai acces la produse din SUA, băieții ăștia pare că se pricep. Îmi place acel iPod Shuffle.
Concluzii
Recunosc, principalul motiv pentru care am cumpărat acest model de căști audio de înot este că sunt foarte ieftine. Cele de la Sony costă de 4 ori mai mult și par să aibă probleme asemănătoare privind sunetul în apă. O să încerc la un moment dat și modelul Nabaiji vândut de Decathlon, dar nu le-am găsit în stoc la magazinul la care merg eu.
Chiar dacă aceste căști au făcut „bâldâbâc” de la prima utilizare în bazin, și sunetul era la un nivel mult mai jos decât cel normal, tot a fost al naibii de plăcut să ascult niște Mozart și albumul Pink Floyd – The Endless River, în timp ce înotam. Am încercat să ascult și un podcast dar nu s-a putut. Volumul era prea scăzut și vocile nu se auzeau de la „splash, splash”.
Le-am încercat și la o alergare în coborâre de pe un traseu de munte, dar vibrațiile de la pași se transmiteau în banda căștilor și nu a fost o experiență plăcută. Dacă vrei niște muzică motivațională la sală și nu ești pretențios la calitatea sunetului, atunci pot fi o variantă bună.
Am găsit același produs pe Amazon, rebranded sub numele de Pyle. Are un rating 4 din 5, ceea ce nu e rău deloc.
Din păcate nu am găsit foarte multe modele de căști audio pentru înot la noi pe piață. La cât de mult se practică înotul în România acest produs este de super nișă.
Cu aceste căști primești exact ce plătești. Dacă nu ești pretențios la calitatea sunetului și vrei să aculți niște muzică relaxantă cât timp îți faci antrenamentul de înot, atunci pot fi o opțiune ok pentru tine.