- Sunetul are un bass foarte bun.
- Controlul tactil e foarte configurabil și intuitiv
- Autonomie foarte bună de 9 ore. Carcasa are încărcare rapidă.
- Prețul e accesibil. De obicei sunt la reducere.
- Au stabilitate bună în ureche.
- Rating-ul de IP55 te ajută să stai liniștit când intră în contact cu apa.
- Carcasă e voluminoasă și nu are încărcare wireless.
- ANC-ul nu este la nivelul lui WF1000XM3
- Nu are suport aptX
Primul contact cu o pereche de earbuds pentru mine a fost la IFA Berlin, în 2019. Acolo am testat modelul Sony WF-1000XM3 și nu mi-a venit să cred cât de bine se auzeau. Vremea a trecut și earbuds-urile au devenit ceva mainstream, iar piața e în plină expansiune. Sony ca de obicei încearcă să acopere această nevoie cu produse pentru toate buzunarele. În continuare am să-ți povestesc despre experiența mea cu modelul de earbuds Sony WF-SP800N pe care l-am primit de curând la teste.
Ce conține pachetul
- Manualul de instrucțiuni
- Cablu USB-C de 20cm
- 3 mărimi adiționale de dopuri(S.M/L) și un suport cu arc
- 360 Reality Audio music service – free trial
Interval de frecvență – Bandă de 2,4 GHz (2,4000 GHz-2,4835 GHz)
Bluetooth 5.0
Raza maximă semnal – 10m
Timp încărcare – 2.5h
Timp operare – Max. 9 ore (NC activat), max. 13 ore (NC dezactivat) – 18h cu caseta de încărcare
Diametru difuzor – 6mm
Greutate – Aprox. 9,8 g x 2
Clasificare IP55 pentru utilizare în exterior și curățare ușoară – nu poți să le iei în bazin cu tine, dar rezistă la transpirație sau un jet de apă.
Profil A2DP (profil de distribuție audio avansată), AVRCP (profil telecomandă audio-video), HFP (profil regim „mâini libere”), HSP (profil căști)
Formate audio acceptate – SBC, AAC
Design
Sony WF-SP800N vin într-o carcasă de plastic, mat. Acel plastic prinde zgârieturi fine, dar din fericire nu sunt foarte vizibile. Culorile disponibile sunt negru, alb și albastru.
Fiind obișnuit cu AirPods Pro-urile mele, carcasa mi s-a părut un pic ceva mai voluminoasă. Încap în buzunar, dar vei simți că le ai cu tine.
Balamaua e solidă și îți dă senzația de lucru bine făcut atunci când deschizi carcasa.
Pe spate ai portul de încărcare prin USB-C.
Logo-ul Sony, scris cu alb, pare că nu va rezista la multe frecări prin buzunare sau geanta de sport.
Atunci când deschizi carcasa poți observa un led roșu ce indică starea încărcării.
Căștile sunt made in Malaysia. Magnetul ce te ajută să poziționezi căștile în carcasă e foarte bun.
Prima impresie pe care mi-au lăsat-o Sony WF-SP800N a fost că sunt destinate clar pentru sportivi. Acel arc de suport face aceste earbuds-uri mai bulky, dar stabilitatea pe care o dau în ureche nu se compară cu nimic din ce am încercat până acum. Odată ce au intrat în ureche nu mai ies decât dacă vrei tu. La mine s-a potrivit la fix mărimea dopurilor M care vin pe earbuds-uri.
Pe lateralul fiecărei căști ai o suprafață tactilă cu funcții configurabile descrise mai jos. Suprafața aceasta este glossy și prinde ușor amprente. În interiorul fiecărei căști se vede un led ce se aprinde roșu atunci când sunt la încărcat și albastru atunci când se conectează la dispozitiv.
Instalare
Atunci când scoți căștile din carcasă pentru prima dată ele vor intra în pairing mode.
Se recomandă instalarea aplicației Headphones (link AppStore/ link PlayStore) pentru a beneficia de toate funcțiile disponibile pe Sony WF-SP800N.
Aplicația e în stilul Sony, adică meniurile sunt extinse. Aceste căști sunt pentru cei care doresc control granular, dar pe minimaliști o să-i deranjeze.
Le-am conectat prin bluetooth la Mac și PC prin metodele obișnuite și experiența a fost fără probleme. Din păcate nu suportă conectarea simultană a două dispozitive.
Aplicația mai aruncă din când în când câte o eroare. De exemplu, nu poți vedea nivelul bateriei pentru carcasă decât dacă ai căștile în urechi. Căștile se conectează rapid la telefon, dar în aplicație le vezi cu o mică întârziere.
Pe durata testării și-au făcut un update de firmware la versiunea 1.1.0 ce ar trebui să îmbunătățească stabilitatea conexiunii bluetooth. E deranjant când deschizi aplicația și vezi tot felul de mesaje destinate altor tipuri de căști Sony.
Funcții SONY WF-SP800N
- Ambient sound control – e similar cu Transparency mode de la AirPods Pro . Cu ajutorul microfoanelor încorporate vei auzi mai clar sunetele din jur. Sunetele se aud totuși parcă mai înfundat ca pe AirPods Pro-uri. Ai un control în aplicație de până la 20 de niveluri. Alegeri…alegeri
- Egalizator – Ai disponibile modurile bright, excited, mellow, relaxed, vocal, treble boost, bass boost, speech, manual, custom 1, custom 2
- 360 reality audio setup – la instalarea inițială aplicația te va ruga să-ți faci poze la urechi pentru a le analiza și a-ți oferi o experiență cât mai personalizată. Am testat funcția de 360 reality audio prin Tidal, dar mi s-a părut gimmicky. Cam cum era 3D-ul pentru televizoare.
- Sound quality mode – poți alege prioritate pe calitatea sunetului sau conexiune.
- Poți schimba ce fac butoanele tactile – pentru ambele căști ai disponibile Ambient Sound control, playback control, volume control, Google Assistant, Amazon Alexa ce pot fi schimbate printr-o apăsare scurtă sau continuă. Default vin cu activare/dezactivare în Noise cancellation, ambient mode printr-un tap pe casca stângă, iar pe cea dreaptă ai play/pause prin tap, next song double tap, previous song triple tap, apăsare lungă lansează asistentul de pe telefon. Simplu, nu?
- Automatic power off – Căștile se sting automat atunci când nu sunt purtate pentru a conserva bateria.
- Se pun pe pauză automat atunci când scoți o cască din ureche.
- Adaptive sound control – Aplicația detectează atunci când te miști și în funcție de locul în care ești va modifica sunetul. În teorie sună bine, adică dacă alergi vei avea niște setări speciale și dacă ești la metrou altele, de exemplu pentru a activa noise cancellation. În practică am găsit această funcție atât de enervantă încât am dezactivat-o pentru că de fiecare dată când mă ridicam de pe scaun auzeam un beep ce îmi strica experiența de ascultare. Există un tick pentru a dezactiva acel sunet de notificare, dar e inaccesibil. Cred că se va rezolva printr-un update de soft dar deocamdată e foarte frustrant.
Sunet
Primul sunet pe care l-am remarcat atunci când am dat drumul la o melodie a fost bass-ul. E foarte bun. Cumva din fabrică EQ-ul e setat să te impresioneze.
Nu mi-au ridicat părul de pe mâini așa cum au făcut-o Sony WF-1000XM3, dar se aud satisfăcător. Ce vreau să spune e că nu sunt pentru audiofili, dar cu setările potrivite de egalizator vei fi foarte mulțumit.
Le-am testat în conferințe și interlocutorul mă auzea foarte bine. Cineva spunea însă că ar fi probleme atunci când ești în mașină și conduci…
Un compromis la nivel de sunet e că nu are suport pentru aptX.
Cât ține bateria
Carcasa nu se poate încărca wireless, dar are încărcare rapidă. Sony spune că bateria ține 9 ore, plus încă alte 9 ore disponibile prin încărcarea în carcasă. Din testele mele, autonomia chiar ajunge la 9 ore. Din păcate, trebuie să încarci carcasa destul de des pentru că permite doar o încărcare a căștilor.
Clip prezentare oficial
Preț
Cel mai mic preț la care am văzut aceste căști este de 579 lei. Prețul recomandat de Sony este 949 lei.
Concluzie
Dacă nu ești dispus să dai peste 1000 de lei pe o pereche de căști atunci earbuds-urile SONY WF-SP800N pot fi o alegere bună pentru tine. Forma lor le dă o stabilitate foarte bună în ureche și nu vei avea probleme cu ele. Sunetul este mulțumitor dacă nu ești un audiofil pretențios.
Nu le-am găsit confortabile pe timp îndelungat. Dopurile izolează bine, dar ambient sound-ul e un pic înfundat. Funcția de anulare a zgomotelor e ok, dar parcă nu la nivelul modelelor premium.
Aplicația oferă posibilitatea de personalizare a funcțiilor. Mi-a plăcut că poți modifica volumul direct prin control tactil pe căști.
Prețul mi se pare bun și n-am o problemă să recomand SONY WF-SP800N unei persoane care iese la alergat sau merge la sală de câteva ori pe săptămână. Pentru restul de persoane mai sedentare, există opțiuni mai bune.