Înainte să fiu părinte obișnuiam să joc deseori board games cu prietenii. Îmi cumpărasem Catan, 7 Wonders, Carcassonne, Saboteur, etc. Am cerut-o de soție pe Andreea chiar înaintea unui joc de Puerto Rico.
De când a apărut cel mic nu s-a mai putut. Așa că vreo 3 ani am pus la naftalină jocurile….până când am descoperit că există variante junior ale câtorva board games.
Sunt o grămadă de jocuri pentru copii, bazate în principal pe șansă, din care copiii nu învață nimic. Board games-urile sunt altfel…
Monopoly Junior
Este primul board game pe care i l-am cumpărat lui Sebastian. Menționez că nu are încă 4 ani, dar a prins imediat regulile jocului. Ce mi-a plăcut e că a învățat adunarea și scăderea cu ajutorul acestui joc. Fiecare jucător primește 20 de bani. Toate bancnotele sunt de 1 ban. Cum tot plăteam și dădeam rest unul altuia, atunci când picam pe proprietăți, la un moment dat m-a surprins că i-am dat 5 bancnote și a știut să-mi dea restul corect fără să-i spun cât trebuia. Cumva instinctiv, a prins din mers. Pe parcurs am introdus bancnote de 2 ,3 ,5 de la alt joc, astfel încât să complic un pic lucrurile.
Acum știe care sunt proprietățile cele mai valoroase și a ajuns să se roage de zar să pice un anumit număr ca să îi cadă ce-i trebuie.
Monopoly Junior e foarte asemănător cu versiunea pentru adulți.
Numar jucatori: 2-4
Durata estimata de joc: 30 minute
Varsta recomandată: +5 ani
Carcasonne Junior
După ce am văzut că e capabil să urmărească regulile unui joc, am adăugat Carcasonne Junior la colecție. Și aici regulile sunt foarte simple și trebuie doar să construiești drumuri. Câștigătorul e cel care termină primul de plasat toți pionii pe drumurile închise. Toate piesele se potrivesc între ele, în orice poziție. Jocul durează 5-10 minute, deci nu apucă să se plictisească. Aici mi-a plăcut că și-a dat seama singur că o strategie bună e să pui mai mulți pioni pe același drum. Îl ajută foarte mult și la orientarea în spațiu. Bineînțeles că a devenit superstițios și acum e sigur că dacă trage cartonașele de la mijloc o să-i pice ceva bun.
Numar jucatori: 2-4
Durata estimata de joc: 10-15 minute
Varsta recomandată: +4 ani
Catan Junior
Sincer să fiu am uitat cum se joacă versiunea de adulți, dar Catan Junior e foarte distractiv. De data aceasta jocul are o temă despre pirați pentru a fi mai atrăgător pentru copii. Fiecare primește la început aceleași 2 resurse, 2 corăbii și 2 ascunzători. Hoțul se numește căpitanul Klau. Primul care reușește să construiască 7 ascunzători câștigă jocul. Aici Sebastian are nevoie de mai multă îndrumare, dar a căpătat o strategie de risk taker. În loc să-și construiască ascunzători preferă de cele mai multe ori să tragă cartonașe cu papagalul Coco. Acestea îți oferă șansa să construiești o ascunzătoare cu mai puține resurse. Mai ai și o ascunzătoare în plus dacă ai cele mai multe cărți Coco, deci capeți un avantaj.
Numar jucători: 2-4
Durata estimata de joc: 30 minute
Varsta recomandată: +6 ani
Verifică prețiul la Red Goblin
Ticket to Ride : First Journey (Europe)
N-am jucat varianta pentru adulți, dar și cea pentru copii e foarte tare. Ticket to Ride mi s-a părut un pic mai complicat pentru un copil de aproape 4 ani și la acest joc are nevoie de cel mai mult ajutor. Scopul jocului e să construiești căi ferate între capitalele europene. Fiecare primește la început 2 rute și 4 trenuri. Primul care termină de unit 6 rute a câștigat.
Acest joc îmi place că îl ajută să descopere capitalele europene și poziția acestora pe hartă. E dificil pentru el câteodată să stabilească ruta cea mai scurtă sau să dezvolte strategii de blocare a oponentului și atunci cere ajutorul nostru.
Numar jucători: 2-4
Durata estimata de joc: 15-30 minute
Varsta recomandată: +6 ani
Concluzie
Board games sunt o variantă bună de petrecut timpul cu copilul tău. Marele avantaj e că sunt foarte distractive și pentru adulți. E un moment în care toată lumea uită de telefoane și tabletă și se așază în jurul tablei de joc cu un obiectiv comun. Sunt mai educative decât ai crede și îi dezvoltă copilului un simț de competiție, dar și abilitatea de a acepta înfrângerea. Michael Jordan spunea în documentarul The Last Dance că n-ar fi ajuns niciodată numărul 1 dacă nu se întrecea când era mic cu fratele său.
Dacă ai să-mi faci o recomandare de board game pentru copii te rog să-mi lași un comentariu mai jos.
2 Comentarii
mi se pare genial ca cel mic, la 4 ani, joaca board games
si al meu are tot 4 ani, dar nu am incercat boardgames pana acum cu el.
dar in urma acestui articol, cred ca o voi face.
Încearcă cu Carcassonne sau Monopoly. Mi s-au părut mai simple pentru început.