Dacă și tu te-ai întrebat ce este un Design Sprint, acest articol s-ar putea să te lămurească.
Am participat în februarie la prezentarea Innovate Faster with Design Sprints, ce a avut loc la Tech Hub. Prezentatorii au fost Ana Oarga și Răzvan Burciu de la JustMad.co.
Subiectul Design Sprint părea că este foarte popular pentru că sala era plină.
Țin să precizez de la început că toate imaginile cu silde-uri din acest articol aparțin celor de la JustMad.co. Ce urmează sunt notițele mele de la acest curs pe care le împărtășesc cu tine.
Ce este Design Sprint?
Inventatorul Design Sprint este Jake Knapp. Acesta și-a petrecut 10 ani la Google și Google Ventures unde a dezvoltat procesul prin care poți accelera luarea unei decizii, genera soluții, crea prototipuri și testa idei în termen de doar 5 zile.
Jake Knapp a popularizat această metodologie prin cartea sa Sprint: How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days.
Poți accesa site-ul său aici.
Procesul de a rula un Design Sprint nu e ceva bătut în cuie și poate fi îmbunătățit. Acesta a ajuns la variata 2.0 reducând timpul necesar la doar 4 zile.
Care sunt principiile
- Principiul de bază este că toți cei implicați au un rol bine definit și trebui să facă ceva specific procesului.
- Al 2-lea principiu este ca pur și simplu să începi. Nu o să ai niciodată 100% dreptate. Să începi este mai important decât să ai dreptate.
- Al 3-lea principiu – învață în lumea reală versus cercetare la birou.
- Al 4-lea principiu – nu te baza pe creativitate ( creativitatea apare atunci când ești relaxat, într-o stare de flow). Design Sprint te împinge să iei o decizie, într-un timp limitat, toată lumea concentrându-se la același lucru. Nu e ceva confortabil.
- Al 5-lea principiu – Toată lumea trebuie să fie în aceeași încăpere, dar să lucreze separat.
- În principiu oricine poate să desfășoare un design sprint atât timp cât sunt respectați toți pașii. Cu toate acestea, vei avea nevoie de un facilitator.
Când poți face un sprint?
Nu este o soluție pentru toate problemele. Prima dată trebuie să treci problemele tale printr-un filtru și să te întrebi…Am o problemă cu miză mare? Sunt mai multe persoane implicate? Are nevoie de atenție urgentă?
Fă un sprint atunci când vrei să validezi un produs sau o idee nouă, să îmbunătățești sau să dezvolți una existentă, să primești acordul rapid pentru o inițiativă , sau să obții aliniere într-o echipă.
Design sprint este destinat atât antreprenorilor cât și organizațiilor mari.
De câte persoane ai nevoie?
Echipa ar trebui să fie formată, în mod ideal, din 4-7 persoane.
Vei avea nevoie cu siguranță de un facilitator. Aceasta va fi persoana care te va ajuta să urmezi pașii procesului. Există certificări în acest domeniu . Unul dintre cei care oferă certificări este AJSmart.com.
Ceilalți membri vor fi Decider (cel care ia deciziile), Tech, Sales , Design, Communications și Marketing.
Care este programul pe zile?
Programul este format din 3 faze. Pre-sprint, Sprint și Post-Sprint.
În faza de pre-sprint va trebui să înțelegi contextul, să construiești echipa, să organizezi sprint-ul și să încadrezi problema.
Faza de sprint pe zile:
Echipa întreagă va trebui să fie prezentă în workshop-uri doar luni și marți.
- Luni – Discuții ale facilitatorilor cu experții afacerii despre cum am putea să(HMWs how might we)…, definirea provocărilor, care este scopul pe termen lung + întrebări despre sprint, desenarea hărții, demo-uri, scheme.
- Marți – Prezentarea și votarea soluțiilor , user test flow, definește prototipul printr-un storyboard.
- Miercuri – Construiește prototipul , organizează testarea de către utilizatori.
- Joi – Testează prototipul cu utilizatori reali. Poți folosi platforma usertesting.com pentru testarea prototipului. Odată ce ai obținut feedback-ul vei stabili pașii următori.
În faza finală de post-sprint va trebui să analizezi rezultatele.
Fiind un concept relativ nou, nu foarte mulți au avut parte de această experiență. Sunt curios dacă tu ai participat vreodată la un design sprint și cum ți s-a părut.
Urmărește aici o prezentare cu ceea ce s-a schimbat odată cu versiunea 2.0 a Design Sprint.
Surse
https://ajsmart.com/design-sprints/
https://designsprint.academy/run-a-design-sprint/
https://www.thesprintbook.com/how
https://blog.uxfol.io/jake-knapp-design-portfolio/
https://www.invisionapp.com/inside-design/design-sprint-2/