Am tot văzut postări în ultima vreme cu tot felul de țepe ale unora care și-au cumpărat iPhone nou de pe Olx. Cred că e bine să vorbim despre ele ca să știm cum să ne ferim.
Fiind o persoană care face upgrade-uri la gadget-uri mai des ca majoritatea, am căpătat un pic de experiență cu vânzarea și cumpărarea pe Olx. Există mirajul acesta al lucrurilor la un preț mult mai redus pe Olx decât în magazine și poți pica în capcane.
-
Dacă un iPhone este sigilat nu înseamnă că este nou, sau original.
*imagine preluată via zoso.ro
Privește cât de ușor se poate resigila o cutie de iPhone 13 Pro Max.
It only takes one minute to make the second-hand iPhone 13 Pro Max back into a brand new unopened state. pic.twitter.com/iJq9j8UFUF
— DuanRui (@duanrui1205) September 26, 2021
2. Chiar dacă este nou, un iPhone poate avea defecte de fabricație. De aceea este obligatoriu să deschizi cutia alături de vânzător și să inspectați produsul împreună.
So my iPhone 13 pro max has a gap between the screen and the frame and I can see a spot with no paint and I can’t unsee it. Anyone else have this issue? This is fresh out the box I haven’t damaged it at all. pic.twitter.com/EfNRx1cQ53
— Distvnt ® (@distvntco) September 24, 2021
3. Cere factura sau bonul fiscal pentru a putea beneficia de garanție fără probleme. Sper că nu mă înșel, dar dacă nu poți face dovada cumpărării produsului, nu poți beneficia de garanție. Factura te mai ajută și să verifici dacă iPhone-ul a fost cumpărat în rate pe care operatorul de telefonie mobilă s-ar putea să te oblige să le plătești.
Eu de exemplu am vândut anul acesta un iPhone SE 2020, cumpărat pe puncte de loialitate de la Vodafone, și am stabilit așa cu cumpărătorul…îmi dai banii și stau lângă tine până te asiguri că e totul în regulă. I-am spus asta pentru că el se simțea timorat și îmi spusese…ha ha și acum îmi dai o cărămidă în cutie? A aprins iPhone-ul, a făcut setările inițiale și în momentul în care s-a logat în iCloud telefonul a devenit al lui. Chiar dacă ar fi găsit ulterior o problemă cu iPhone-ul, ar fi putut să-l schimbe pe garanție pentru că i-am dat și factura originală. Dacă nu ai factura nu știu dacă poți repara iPhone-ul în service-ul autorizat Apple de la noi. Mie cel puțin atunci când am fost cu Air Pods Pro-urile mi-au cerut și factura.
4. Verificarea numărului de serie pe CheckCoverage e un pas important, dar nu ajunge să îl verifici doar pe hârtie. Trebuie să se potrivească și cu cel din sistemul de operare.
Anul acesta am cumpărat un iPad Air 2020 de pe Olx. Era tot așa, sigilat, nou-nouț și la un preț mai mic decât în magazinul Apple. Era adus dă pă Spanea. M-am întâlnit cu vânzătorul, am verificat doar codul de pe cutie pe checkcoverage să văd dacă e recunoscut și mi-am văzut de drum. După ce am ajuns acasă, l-am desigilat și mi s-a părut ceva suspect la ambalaj, nu mai știu exact ce. Am pornit iPad-ul, am ajuns la pasul de logare în iCloud și îmi dăduse o eroare…Deja mă luase panica. Norocul meu a fost că a fost probabil o eroare de server sau cauzată de conexiunea cu routerul meu. Până la urmă iPad-ul era original și totul a fost în regulă. Totuși, cu siguranță nu o să mai fac greșeala asta niciodată, adică să mă bazez pe faptul că dacă un produs e sigilat înseamnă că e automat și nou.