Luna aceasta am participat la prima ediție a meetup-ului UiPath Tech Evenings – Challenges of building scalable products. A fost un eveniment dedicat în principal IT-iștilor pentru a le prezenta compania și a îi atrage să folosească softul produs de UiPath.
UiPath este o companie fondată în România în 2005 de Daniel Dineș și Marius Tîrca. Este una dintre cele mai de succes start-up-uri, ajungând anul acesta la o evaluare de 7 miliarde $. Au 32 de birouri în 23 de țări și peste 3000 de angajați. Obiectul de activitate este dezvoltarea softului pentru RPA (Robotic Process Automation).
Pe scurt, este vorba de un soft care poate rezolva anumite sarcini repetitive, unde nu există foarte multe variabile, într-un timp mult mai scurt decât o poate face o persoană. Avantajul fiind că acel angajat ar avea mai mult timp să se ocupe cu alte taskuri care necesită creativitate. Am văzut deja câteva demo-uri interesante de la Aggranda, o altă companie românească ce folosește UiPath pentru a ajuta companiile locale să-și îmbunătățească procesele.
În prezent, UiPath a preluat poziția de lider mondial în RPA, din punctul de vedere al atingerii viziunii, concurând cu Blue Prism și Automation Anywhere.
Agenda evenimentului
Pentru mine acest eveniment a fost cel mai aproape de ceea ce organizează marile companii din Silicon Valley, precum Apple sau Google, pentru a-și prezenta noile produse și servicii.
Prima prezentare a fost a CEO-ului UiPath. Daniel Dineș avea aerul unui om foarte relaxat, îmbrăcat în pantaloni scurți și tricou. Totuși, sunt sigur că „are multe pe farfuria lui”.
Ai mai jos înregistrarea prezentării sale, iar în continuare am încercat să fac o traducere adaptată.
Introducere
Daniel se caracterizează ca făcând parte din garda veche a inginerilor software, deși nu era genul de persoană care să șurubărească la calculatoare și a avut primul PC abia pe la 30 de ani. A învățat programare mai degrabă la modul teoretic, la Universitatea din București.
Pe la începutul anilor 90 nu se gândea că poate să obțină un job în programare, dar a aflat de la un amic că se pot câștiga 300$ pe lună, ceea era o sumă mare la vremea respectivă. A făcut rost de o carte de programare în C++, pe care a citit-o ca pe o carte de aventuri. A primit un job în București unde a avut primul salariu de 180$ pe lună.
După câțiva ani s-a angajat la Microsoft unde a lucrat 4 ani, iar apoi i-a venit ideea nebună să se întoarcă în București și să-și deschidă propria companie la sfârșitul lui 2005. La început a avut multe dificultăți, dar cumva stelele i s-au aliniat.
Cum definești cultura companiei UiPath?
„Timp de 10 ani am fost 5-10 oameni în companie. Eram obișnuiți să lucrăm împreună, ne cunoșteam. Nu cred că aveam o cultură a organizației. Pur și simplu eram noi, ca un grup de prieteni. Aveam un interes comun și acela era să producem software, deci totul era despre tehnologie. Chiar și azi, prima lectură a zilei este Y Combinator News. Este cea mai bună sursă de informații în domeniul tehnologiei.
Când am început să avem un pic de succes , prin 2015, ne-am gândit cum să facem să avem o companie unde oamenii se bucură să lucreze și sunt deschiși la provocări. Am explorat mai multe variante, dar când ai prea multe valori în mod natural se diluează și nimănui nu-i mai pasă. Noi am decis să avem doar una.
Inginerii software , în general, sunt mândri de meseria lor și asta e ceva ce te ajută să devii mai bun, dar poate să te facă și să nu ai o minte deschisă. Ego-ul este cel mai mare dușman al unei persoane. Am discutat cu clienții noștri care ne spuneau că au ales UiPath pentru că cei din competiție era foarte aroganți. Prin urmare ne-am gândit să setăm valoarea noastră ca fiind opusul aroganței, adică umilința. Acesta este un cuvânt pe care românii nu îl plac pentru că are conotația de a fi un servitor. Umilința este un concept foarte puternic deoarece te face să-i asculți pe ceilalți.
Prima noastră mare lecție a fost să-i ascultăm pe clienți. Atunci când construiești ceva care chiar este folosit, ai un alt nivel de satisfacție. Am vorbit cu oameni din top-ul 100 al celor mai mari companii din lume și mi-am dat seama că ei sunt mai deștepți decât noi în a folosi propriul nostru produs. Suntem foarte norocoși să putem construi un produs doar ascultând clienții noștri.
Umilința mai deblochează un alt vector important în viață, și anume dorința de a învăța. Cea mai mare lecție pe care am primit-o în viață este că trebuie să învăț. Cum știi că înveți? Atunci când te uiți în trecut trebuie să-ți fi schimbat opiniile. Dacă ai aceleași opinii înseamnă că nu ai învățat nimic. Eu de exemplu eram un programator C++ și nu-mi păsa de alți developeri. Dar apoi am descoperit Node.JS, Javascript , limbaje funcționale, Python…toate acestea te îmbogățesc. Iar eu ani de zile am fost blocat. Poți să găsești în tine curajul, e ceva ce se dezvoltă similar cu un mușchi.”
De ce avem nevoie de cultură?
„Eu nu sunt un manager. Dacă mă pui să conduc echipa de vânzări ar fi un dezastru, de fapt chiar am făcut asta o perioadă. Dar am învățat din lecturile mele că a avea o cultură organizațională este mai important decât strategia, operaționalul sau orice alt ceva.
Dacă angajezi oameni care au aceleași valori ca tine, adică umilință, și îi lași să-și facă treaba, te vor surprinde. Nu trebuie să controlezi totul, să te gândești că poți să faci tu totul mai bine. Trebuie să împuternicești oamenii și să poată lua decizii la cel mai jos nivel din companie.
Avem tema aceasta de a construi produse scalabile. Primul pas este să ai o echipă scalabilă, ceea ce mi se pare cel mai dificil lucru de făcut într-o echipă de software engineers.”
Ce mari probleme o să rezolve UiPath ?
„În România, majoritatea inginerilor software pe care îi cunoaștem folosesc mai degrabă tehnologie mainstream. Sunt mândri că folosesc C++, Java, C# , dar asta nu este suficient pentru a construi produse scalabile. Limbajul este o componentă, dar nu este atât de importantă.
Trebuie să înțelegi cum să construiești sisteme distribuite, cloud systems. Foarte puțini oameni în România au construit aplicații cloud la scară largă. Este vorba despre arhitectură, despre telemetrie, despre înțelegerea a cum să administrezi un serviciu mare. Asta oferim noi…construcția serviciilor la scară largă și este un obiectiv foarte provocator. Suntem o companie care investim masiv în machine learning. Suntem pasionați de construirea aplicațiilor distributed, să facem ceva real…asta suntem noi.
O altă mare provocare este faptul că avem 5 mari centre de dezvoltare (Bangalore, București, Cluj, Brooklin, Bellevue). Avem multe oportunități de a călători și a vedea alte persoane de la care poți să înveți. Noi încercăm să angajăm pe cei mai buni din lume. Suntem o companie customer oriented și producem software care rezolvă probleme reale.”
Ce sfaturi ai da celor care fac parte dintr-o companie mică , de 5-10 oameni, pentru a scala mai rapid?
„În primul rând trebuie să obții finanțare. Găsește investitori buni și nu-ți fie frică de ei. Oamenii în general se gândesc că nu vor să cedeze controlul companiei lor, dar nu poți scala fără a primi investiții. Asta a făcut unul dintre competitorii noștri ceea ce ne-a ajutat să-i depășim. Banii sunt combustibilul pentru creștere.
Tehnologia nu se vinde de la sine deci trebui să te obișnuiești cu gândul de a fi un om de afaceri și nu doar un software engineer. Să construiești o afacere înseamnă să devii un om de afaceri. Eu am pivotat. Am fost ingier, apoi product manager, sales manager dar la sfârșitul zilei sunt un om de afaceri. Asta înseamnă să iei decizii rapid și să înțelegi multe dintre aspectele companiei.
Mulți dintre cei care încep o afacere nu știu ce presupune și ajung să-și piardă timpul și banii. Companiile care nu primesc fonduri au șanse mici de reușită. Să construiești o companie este cel mai greu job din lumea aceasta, din punct de vedere mental. Mereu te întrebi, oare e bine ce fac?, ce o să fac dacă nu reușesc? Iar, în România, din punct de vedere cultural, nereușita nu este privită cu ochi buni.
Atunci când construiești o companiei îți dezvolți un skill care nu mai este la fel de valoros după aceea. O să fi un inginer mai slab. La sfârșitul acestor 10 ani eu am devenit de neangajat. E dificil, foarte dificil și riscant.
Trebuie să obții finanțare. Mergi la un Accelerator, încearcă să ajungi la Y Combinator, etc. Dacă nu faci asta, nu o să reușești.
Am oportunitatea să mă întâlnesc cu multe peroane pe care le întreb ce le motivează . Unii dintre ei spun banii. Când cineva spune că banii, poți închide direct acea companie.
Singurul lucru care te ajută este să ai pasiunea pentru ceva.”
Unde vezi compania în viitor?
„Un pas normal pentru UiPath ar fi să facem un IPO. UiPath va fi o platformă automation first. Noi credem că software-ul nostru va rula pe toate aplicațiile software din lume. Când cineva vrea să construiască o companie nouă, de exemplu noul Uber, ar trebui să folosească platforma noastră pentru a automatiza totul.”
Ce procese/rutine te-au ajutat să ajungi unde ești acum?
„Nu sunt o persoană matinală. Nu mă trezesc dimineața să mă duc la sală și nu-mi plac rutinele. Cărțile de self-help mi se par o pierdere de vreme. Dacă e să am o rutină aceea e de a citi. Citesc cât pot de mult din domenii cât mai variate. Ceea ce m-a făcut o persoană mai bună este tenisul. Acest joc m-a pedepsit de fiecare dată când am fost arogant.”
-Sfârșitul prezentării-
Concluzie
M-am întâlnit la acest eveniment cu un fost coleg de școală, care s-a angajat la UiPath, și mi-a confirmat că e un loc bun de muncă. Au flex office și multe oportunități de a călători. Eu credeam că toți angajații UiPath au obținut acreditarea în această platformă, dar se pare că nu e cazul. Dacă ești bun pe domeniul de care au ei nevoie, e suficient. În prezent se pare că au nevoie de oameni care se pricep la tehnologia cloud.
M-am jucat și eu un pic cu platforma UiPath și am început training-ul Foundation Level 1. Cursul e foarte bine făcut și relativ ușor de urmărit. Toate cursurile UiPath sunt gratuite și le găsești aici (Atenție! UiPath nu rulează pe Mac OS). Am fost surprins să văd că deși erau mulți programatori în sală, nu au ridicat foarte mulți mâna când au fost întrebați dacă au încercat softul.
Eu cred că RPA are potențialul de a deveni la fel de utilizat ca pachetul Office de la Microsoft. În prezent sunt axați pe B2B, dar mi-aș dori să intre și în consumer market. De exemplu am nevoie de un soft care să-mi filtreze și să-mi editeze automat sutele de poze după fiecare vacanță. Sau ceva care să-mi redimensioneze automat fotografiile pentru a le urca pe site în funcție de anumite limite și rezoluții. Sigur și tu te poți gândi la niște acțiuni repetitive pe care le face pe PC pe care un robot le-ar face mai rapid decât tine.