Acum câteva luni a fost montat un panou publicitar LED în zona în care locuiesc.
Exista un panou publicitar mai vechi montat în aceeași locație, dar folosea o altă tehnologie ce nu emitea atât de multă lumină. Display-ul acestui nou panou publicitar e atât de luminos încât am zis că s-a mutat Times Square-ul la mine în cartier. Noaptea e lumină în cameră aproape ca ziua și pâlpâie tot felul de culori pe tavan. Eu cel puțin mi-am montat rulouri pe care le trag în fiecare seară, dar zeci de alți locatari observ că nu-și permit luxul acesta. Mă uit la blocul alăturat și zici că asist la proiecții pe Casa Poporului. În plus, panoul e montat într-o intersecție mare și participanții la trafic pot fi orbiți de lumina prea puternică.
Toată situația mi-a adus aminte de acest episod din Seinfeld.
În țările cu apă caldă permanent acest fenomen se numește poluare luminoasă. Sigur există o lege pe undeva care să reglementeze asta și în România, numai că aici legile nu se aplică sau sunt opționale.
Poluarea luminoasă afectează calitatea somnului și de aici pot apărea tot felul de boli de la depresie la cancer.
Mă tot măcina problema asta și aveam următoarele opțiuni:
- Să vorbesc cu un băiețaș să spargă display-ul. Din păcate asta ar crește de fapt criminalitatea în zonă și sar din lac în puț. Vezi teoria geamurilor sparte.
- Să merg să vorbesc cu proprietarii panoului publicitar. Introvert fiind asta este peste măsură.
- Să vorbesc cu asociațiile de proprietari din zonă și să facem o petiție comună. idem
- Să trimit un mail la contact@politialocalasector1.ro
Varianta 4 a fost cea mai comodă pentru un nativ digital. Am citat legea nr 185, din 25 iunie 2013, republicata in Monitorul oficial nr 147 din 15 februarie 2018 și am cerut verificarea conformității acestui panou LED. Am trimis mailul pe 24 mai și am primit primul răspuns pe 11 august.
Poliția locală a dat forward către Primăria Municipiului București.
Primăria Municipiului București – Direcția Control Serviciul Lucrări Edilitare și Afișaj Stradal a răspuns pe 16 septembrie, deci cam la 4 luni distanță de când am făcut prima solicitare.
Concluzie
În urma acestei inițiative consider că am câștigat o luptă, dar nu și războiul. Deținătorul panoului publicitar chiar s-a conformat și în ziua 2 de când am primit emailul de la Primărie, am observat că panoul și-a redus considerabil luminozitatea începând cu ora 21. Procesul pare că e automatizat, ceea ce e tare.
Nu mi-am făcut un scop în viață să scap de acel panou publicitar din zonă, dar nu pot să nu observ că Primăria Municipiului București a acceptat montarea acestuia într-o zonă rezidențială, de interes istoric. L-am votat pe Nicușor tocmai pentru că susținea protejarea zonelor istorice, dar se pare că doarme liniștit acum. Dacă mai mulți s-ar plânge autorităților de astfel de situații, dacă n-am mai accepta că așa s-a făcut din totdeauna, dacă am vota și am sancționa la alegeri, atunci am avea un oraș modern și civilizat. Dacă vedeți că ceva nu e în regulă nu dați din umeri și mergeți mai departe. Puneți instituțiile Statului la treabă trimițând petiții pe mail. Cei din administrația publică sunt obligați de lege să răspundă în 30 de zile, altfel se poate merge la instanța de contencios administrativ.