Unul dintre motivele pentru care port un Apple Watch este că mă ajută să monitorizez starea de sănătate. De data aceasta am vrut să văd cum evoluează o răceală pe graficul de resting heart rate.
Ce ritm cardiac am în repaus și cât e normal să fie?
Eu am ritmul cardiac în repaus în medie pe la 50-55 bpm. Pentru adulții cu vârsta de peste 18 ani, ritmul cardiac măsurat în stare de repaus este în mod normal între 60-100 de bătăi pe minut. Persoanele care au o bună condiție fizică și atleții pot avea un ritm cardiac de 40 de bătăi pe minut. Eu să zicem că nu am o condiție fizică chiar ieșită din comun, dar totuși fac mișcare în mod regulat.
Cum a evoluat răceala măsurată în bătăi pe minut cu Apple Watch?
Într-o vineri seara mi s-a instalat durerea de gât și a doua zi aveam toate simptomele clasice pentru o răceală. Până duminică ritmul cardiac în repaus crescuse la 61 bpm ceea ce e o valoare ridicată pentru mine. Mi-au spus oameni pe Twitter că în faza acută de Covid ajungeau la 80 bpm sau chiar 95bpm.
Știi cum se zice că o răceală trece în 7 zile cu medicamente și într-o săptămână fără? Pentru confortul meu am luat Paracetamol și după 7-8 zile pulsul în repaus revenise la 54 bpm. Apoi am mai avut 3 zile când răceala a dat parcă să revină și crescuse iar la 59bpm pentru ca în final să scadă la 51 bpm.
Cum arată evoluția mea a ritmului cardiac în repaus pe un an?
Așa arată graficul pentru tot anul.
Pe final de an am început să ies la alergare în parc aproape zilnic și s-a văzut, dar despre asta o să povestesc cu altă ocazie.
De ce este relevantă măsurarea ritmului cardiac în repaus?
Ritmul cardiac în repaus este relevant deoarece poate oferi informații despre sănătatea inimii si funcționarea acesteia. Un ritm cardiac lent în repaus, de exemplu, poate indica un sistem cardiovascular sănătos și eficient, în timp ce un ritm cardiac rapid poate sugera o problema de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau o afecțiune cardiacă. Bine, nici prea lent nu e bine să fie pentru că dai în bradicardie. De asemenea, ritmul cardiac în repaus poate fi utilizat ca un indicator al riscului de a dezvolta boli cardiovasculare în viitor.
Cum interepretez informația oferită de Apple Watch?
Eu nu interpretez valorile de pe Apple Watch ca fiind super precise, dar trendurile înregistrate pe o perioadă mai lungă cred că sunt corecte și pot oferi informații despre starea de sănătate a celui care îl poartă. Te poate impulsiona să faci niște schimbări în stilul de viață înainte să fie prea târziu și să te treacă doctorul pe medicamente.
Apple Watch nu cred că avea cum să mă avertizeze că mă paște o răceala pentru că pulsul în repaus a crescut destul de subit de la o zi la alta. Și chiar dacă mă avertiza nu prea aveam ce face decât poate să nu-mi fac vreun plan.
Concluzie
Apple Watch nu este un dispozitiv medical. Pentru mine e mai degrabă un simbol purtat la mână ce-mi aduce aminte să fac mișcare și să încerc să am un stil de viață sănătos. De ce să mint!?…e și un simbol de status în jungla urbană în care trăim.
În prezent, din câte știu, singurul dispozitiv folosit de cardiologi pentru a putea da un diagnostic este un holter. Acesta se poartă 24 de ore după care revii la cardiolog.
Am făcut de curând un control cardiologic de rutină și în afară de luat tensiunea și EKG cam aia a fost. Mi-ar plăcea ca pe viitor să avem dispozitive care să ne monitorizeze constant starea de sănătate, și atunci când ajung la doctor să pot să îi trimit instant datele pe care să le interpreteze. Apple Watch deja are un EKG integrat care cred că merge suficient de bine. Dacă ar putea să măsoare și tensiunea ar fi wow. Acum cred că poate trimite notificări doar dacă detectează AFib. Îmbunătățirile pentru iterațiile de Apple Watch de la an la an sunt minore, dar pe termen mai lung de câțiva ani apar diferențe majore. Noile modele pot măsura saturația și temperatura. Sunt sigur că vor adăuga și posibilitatea de a măsura tensiunea. Samsung Galaxt Watch știu că face deja asta, dar nu știu cât de precis e.
Hai sănătate!
Photo by Raagesh C on Unsplash