Folosesc Apple Watch Series 5 de când a fost lansat și sunt foarte mulțumit de el. Problema e că sănătatea bateriei a scăzut sub 80% și trebuie să-l încarc dimineața și seara. Am vrut să îi schimb bateria, dar odată ce ai umblat în el își pierde impermeabilitatea. Deci până la urmă e un consumabil, nu e ca ceasul bunicului de se transmite din generație în generație.
Ca să scap de problema cu încărcatul bateriei atât de des am început să mă uit la un Apple Watch Ultra. Nu-mi plac ceasurile mari așa că am vrut să testez să văd cum îmi vine la mână. M-am dus la iStyle în AFI, dar acolo am fost dezamăgit să aflu că sistemul de siguranță nu permite să testezi un Apple Watch. M-au trimis în Mall Vitan.
Mi-am făcut curaj și am comandat un resigilat de pe eMAG.
Design și construcție
Fiind un produs premium mă așteptam să fie ceva mai remarcabil, dar adevărul e că nu m-a întrebat nimeni…”hei acela e cumva Apple Watch Ultra?” A trebuit cumva eu să-l introduc în conversație. Reacția tuturor a fost…”wow chiar e mare”. Adevărul e că eu am încheietura mică. Cureaua pe care o purtam la Apple Watch 5 era S/M.
Am trecut peste acest aspect odată ce am pornit display-ul care este…superb. Toate datele se văd clar, iar culorile sunt vii. Ecranul este suficient de luminos (2000Nits) cât să se vadă bine și în bătaia Soarelui.
Ecranul mare ajută și la tastarea mai facilă.
Un lucru care m-a impresionat este calitatea speaker-ului și a celor 3 microfoane. Toți cei cu care am vorbit au crezut că vorbesc direct de pe iPhone. E de menționat că toate Apple Watch Ultra au funcția de cellular disponibilă. Am încercat și eu să activez Number Share de la Vodafone din aplicație…nu s-a putut. Sau mă rog, n-am avut răbdare să pierd timpul alături de un operator.
Al doilea lucru ce mi-a plăcut este rezistența ecranului din safir și a materialului din titaniu. Dacă la Series 5 mi s-au tot adunat zgârieturi pe ecran și pe laterale, Apple Watch Ultra arată ca nou și nu l-am menajat deloc. L-am lovit de tocul ușii, l-am scăpat pe gresie, am alergat cu el la semi-maraton montan, înot la piscină și arată ca nou.
Butonul lateral (action button) e bine că e acolo, portocaliul acela însă vine ca nuca în perete. Nu prea merge purtat la costum.
Marea mea problemă cu acest smartwatch sunt brățările. Eu l-am ales pe cel cu brățara Midnight Ocean Band pentru că îl folosesc și la înot. Nu m-am împăcat deloc cu această brățară. Ba îmi este prea largă, ba mă strânge de-mi lasă urme pe mână. Este și cea mai grea dintre toate. Până la urma i-am pus brățara de la Series 5 care din fericire e compatibilă și mi se pare mult mai confortabilă și versatilă.
Cel mai des am folosit ceasul pentru alergări. Eh aici mi-a dat bătăi de cap pentru că îmi tot joacă la mână în timpul alergării oricât al încerca să-l fixez tot alunecă la vale.
Probabil cu brățara de trail nu aș avea aceeași problemă pentru că are un reglaj mai personalizabil, dar cred că materialul acela se usucă mai greu atunci când intru cu el în apă. Prin urmare, ajungi să cumperi cel puțin 2 brățări și să le tot schimbi în funcție de tipul de activitate.
Unele brățări au o componentă care poate zgâria laptop-ul de aluminiu atunci când rezemi mâna pe el. E neplăcut.
Autonomie
La capitolul autonomie am avut aceeași experiență ca și restul, adică ajunge la 2 zile și jumătate. Problema e că dacă vrei să păstrezi sănătatea bateriei cât mai mult timp ar trebui să-l încarci min 20%- max 80% și asta te duce undeva la 2 zile. De exemplu eu l-am încărcat vineri seara, l-am purtat toată noaptea pentru a măsura calitatea somnului, a doua zi am fost la munte unde am făcut un traseu măsurat în workouts, am rămas la hotel unde l-am folosit la piscină a doua zi și l-am încărcat abia când am ajuns duminică seara acasă și probabil mai ținea încă o noapte. Deci poți să pleci un weekend fără să-ți iei încărcătorul cu tine.
Nu scapi total de anxietatea că rămâi fără baterie, dar e ceva mai bine față de încărcarea zilnică necesară pe celelalte Apple Watch-uri. Apple nu a ajuns la nivelul celor de la Garmin la care bateria de pe Fenix 7 ține până la 173 de zile. Acolo problema e că nu mai știi pe unde ai lăsat încărcătorul.
Am făcut niște sondaje pe OLX și observ că după un an de utilizare sunt foarte multe care încă au sănătatea bateriei la 100%. Ori nu le-au folosit, ori e o baterie foarte bună.
Funcții
La capitolul funcții trebuie să spun că sunt destul de dezamăgit. Nu are mare lucru care să-l diferențieze.
Backtracking – poți adăuga puncte pe traseul tău pentru a te putea întoarce la ele. Asta e utilă în jungla urbană dacă ai uitat unde ți-ai lăsat mașina.
Din păcate nu ai nicio aplicație prin care să gestionezi fișierele GPX. Am găsit însă acest workaround pentru a face export la trail workouts :
Anul acesta am participat pentru prima dată la semi-maratonul Ciucaș X3. Nu cunoșteam traseul și îmi era un pic teamă să nu cumva să mă rătăcesc. Soluția pe care am găsit-o a fost să descarc fișierul GPX al traseului și să-l accesez prin aplicația RunGo. În timpul cursei m-a anunțat că eram ușor ieșit de pe traseu, deci chiar a funcționat. La un moment dat m-am întâlnit cu niște băieți care făcuseră o greșeală și reintrau pe traseu. O astfel de funcție mi se pare foarte utilă pentru toți cei care fac trasee sau curse montane.
Prin aplicațiile Apple nici nu poți să configurezi trasee montane. Soluția a fost să folosesc AllTrails. Am testat aplicația pe un scurt traseu alături de Sebastian de la Babele până la Vârful Baba Mare. O astfel de aplicație îți dă curaj să faci și alte trasee necunoscute chiar și fără un expert montan alături de tine.
O altă aplicație pentru hărți offline despre care am auzit lucruri bune este WorkOutDoors.
Apple a anunțat că prin iOS17 și WatchOS 10 poți descărca hărțile offline și le poți accesa pe Apple Watch, dar parcă nu e chiar ce trebuie. Componenta topografică e disponibilă deocamdată doar în SUA.
Night mode – Dacă folosești watchface-ul Wayfinder, disponibil doar pe Apple Watch Ultra, și rotești de rotiță se va activa ecranul night mode ce e mult mai confortabil pe timp de noapte pentru ochi. Odată cu WatchOS 10 a fost activată funcția automatic night mode ce e foarte utilă, ecranul fiind foarte luminos.
Scufundări – Aici Apple și-a găsit o nișă bună, dar cred că sunt puțini oameni care să practice acest sport și eu nu mă aflu printre ei. E interesant că îți spune adâncimea și temperatura apei din momentul în care ai scufundat mâna. Prevăd un picaj pe piața termometrelor de cădiță pentru bebeluși.
Dual GPS – poziționarea pe hartă va fi mult mai precisă cât și datele privind kilometrajul parcurs.
Fețele Wayfinder și Modular Ultra ce îți oferă mai multe secțiuni sunt disponibile doar pe Apple Watch Ultra.
Preț
Cel mai mic preț la care am văzut Apple Watch Ultra a fost de 3800 lei. Prețurile diferă câteodată în funcție de culori și brățara aleasă. Apple Watch Ultra 2 a fost scos la vânzare la prețul de 4350 lei.
Concluzie
Am opinii mixte despre Apple Watch Ultra. Într-un fel mi-am dorit mult să-mi placă, fiind un mare fan al produselor Apple, pe de altă parte în loc să-mi faciliteze anumite lucruri câteodată se pune în calea lor.
Da…îmi place că bateria ține acum două zile și jumătate, că ecranul e mult mai mare, că e foarte rezistent la șocuri și zgârieturi, că se aude în convorbiri foarte bine.
Nu-mi place că prețul e atât de mare față de următorul Apple Watch din gamă. Nu mi se pare că e de două ori mai bun.
Atenție însă că pe OLX sunt multe fake-uri.
Mă incomodează că îl simt greu la mână atunci când alerg. Nu-mi permite să intru în zona de flow, dar îmi dă o anumită siguranță când mă aflu pe trasee montane.
Mi se pare și că are foarte puține optimizări care să-l facă atractiv pentru sportivii cu adevărat Ultra. La semi-maratonul la care am participat am văzut o singură persoană cu Apple Watch Ultra. Majoritatea purtau ceasuri Garmin.
Cred că partea de Ultra vine de fapt de la rezistența crescută a materialelor din care este făcut.
Deci cui i se adresează acest Apple Watch Ultra? Eu aș zice că celor ca mine. Adică să zicem că obișnuiesc să folosească produse Apple, fac plăți contactless, călătoresc, preiau apeluri de pe ceas și sunt sportivi ocazionali de weekend.
Recent lansatul Apple Watch Ultra 2 e un update ultra-minor. Adică primești în plus doar un ecran puțin mai luminos (3000 nits vs 2000) și un procesor mai rapid. Deci nu merită upgrade-ul. Eu visez la un Apple Watch Ultra ușor cu autonomie de cel puțin 7 zile.
- Ecranul mare e superb
- E foarte rezistent la șocuri și zgârieturi.
- Bateria ține două zile și jumătate.
- Calitatea auditivă în convorbiri e foarte bună.
- Brățările disponibile sunt incomode și utile doar pentru un anumit tip de antrenament. Trebuie să cumperi cel puțin 2 brățări.
- Este prea greu. Îmi joacă la mână când alerg.
- Sunt prea puține optimizări și aplicații disponibile care să-l facă atractiv pentru sportivii profesioniști.
1 Comentariu
Mie mi se pare ca l-au facut mult prea mare…