fbpx
Connect with us

Cum monitorizez nivelul de poluare?

nivel poluare bucuresti

Cum să

Cum monitorizez nivelul de poluare?

De vreun an urmăresc cu îngrijorare prezidențială nivelul crescut de poluare ce se afișează în București și celelalte mari orașe din țară. La un moment dat am zis că asta e, n-am ce face. E prețul pe care îl plătim pentru progres. Am dezinstalat aplicația Airly și am mers mai departe. Până când s-a îmbolnăvit cel mic, am ajuns la spital și mi-au spus că există riscul să dezvolte astm. Acum e bine, dar riscul e acolo. Atunci am decis că trebuie să fac ceva. Până nu ți se întâmplă ție nu-ți pasă…ignorance is bliss.

Îmi aduc aminte de un episod din serialul The Crown – episodul numit “Fog” în care autoritățile au ignorat avertizările privind un nor de smog ce a persistat timp de câteva zile, iar rezultatul a fost moartea a 4000 de persoane. A fost inspirat după The Great Smog of London din 1952. Reacția Guvernului britanic a fost Clean Air Act ce a introdus o serie de măsuri pentru a stopa poluarea aerului. Și pare că le-a mers pentru că senzorii din Londra sunt pe verde cam mereu. Italienii au interzis temporar circulația pentru autovehiculele cu motoare diesel la Roma.

De curând am văzut o știre cum că în Birmingham se discută dacă să interzică mașinile private în centru orașului.  Și la noi se discută despre acea vinieta oxigen în București, dar deocamdată nu am văzut nimic  concret în afară de niște panouri de delimitare a zonei.

Generalizarea pe care pot să o fac în urma monitorizării senzorilor de poluare este că țările din vest au niveluri mult mai scăzute față de estul Europei. Se vede cel mai bine pe această hartă. Și vesticii au trecut prin asta și pare că au rezolvat problema. Prin urmare trebuie să aplicăm aceleași soluții implementate de ei.  Când cineva a rezolvat o problemă înainte e mai ușor să o replici.

harta poluarii Europei

Cum monitorizez nivelul de poluare?

Dacă acum câțiva ani statul avea monopol pe monitorizarea nivelului de poluare, acum există o democratizare a tehnologiei și a devenit foarte accesibil să-ți faci propriile măsurători. Primul pas pentru schimbarea unui comportament este identificarea și apoi măsurarea acestuia. Eu folosesc aceste resurse:

 1. Aplicația Airly (iOS/ Android) . Acesta este comunicatul oficial. Inițial au fost montați 15 senzori în București și Ploiești, dar numărul este în creștere.
 2. https://aerlive.ro Platformă lansată în decembrie 2019.
 3. Calitateaer.ro
 4. https://airindex.eea.europa.eu/ European AIr Quality Index
 5. Aqicn.org Proiect non-profit cu informații din 129 de țări.
 6. Waqi.info
 7. Airvisual.com 

Eu am cumpărat acest aparat de măsurare a calității aerului pentru a face câteva teste în exterior și interiorul casei. Pot confirma că aceste resurse online nu mint. Valorile indicate sunt corecte.

Acestea sunt două măsurători în momente diferite. Concluzia este că aerul este poluat peste limitele acceptabile.

 Ce reprezintă indicii PM10 și PM 2.5?

Poluarea atmosferică este reprezentată de prezența particulelor în suspensie și a gazele nocive din aer. Eu spun că atunci când aerul este curat se vede HD. În ultimele zile am văzut SD. Un indicator al poluării ridicate este cerul roșiatic seara.

Aceste particule au un efect important pentru sănătate. Ele pot fi naturale (polen) sau cauzate de activitățile umane ( construcții, arderea combustibililor fosili).

Principalii poluanți sunt monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot(NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM 2.5), Sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Dintre toate acestea pare că s-a convenit că cei mai relevanți indici ar fi PM10 și PM 2.5. PM vine de la particle matter, iar acel număr reprezintă mărimea  în microni (micrometri). Pentru a pune lucrurile în perspectivă diametrul firului de păr uman are 50-70 microni. Fiind atât de mici aceste particule trec de nas și gât și pot ajunge chiar în sânge. Restul poți să-ți imaginezi.

E important să măsurăm atât PM10 cât și PM 2.5 pentru că pot reprezenta lucruri diferite. De exemplu polenul, praful, mucegaiul este până în 10 microni, bacteriile sunt sub 10 microni, iar particulele de combustie, metalele sunt sub 2.5. Virușii sunt sub 1 micron.

marime particule

Care sunt nivelurile de poluare acceptabile?

În România

LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
Particule în suspensie – PM10
Valori limită 50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane
40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane

 

LEGEA nr. 104 din 15 iunie 2011
Particule în suspensie – PM2,5
Valoare tintă 25 ug/m3 – valoarea-tintă anuală
Valori limită 25 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2015
20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020

Valorile propuse de Organizația Mondială a Sănătății

 PM2.5

10 μg/m3 valoare anuală
25 μg/m3 valoare la 24 de ore

PM10

20 μg/m3 valoare anuală
50 μg/m3 valoare la 24 de ore

Care sunt riscurile de sănătate în urma poluării?

Peste un milion de români suferă de afecțiuni ale sistemului respirator, iar 28.000 mor prematur, în fiecare an din cauze asociate aerului poluat, conform Agenției Europene de Mediu. Cu toate acestea încă luăm în glumă poluarea pentru că poate ne simțim legați la mâini sau e ceva care poate nu ne afectează pe termen scurt.

Bătrânii și copii se îmbolnăvesc cel mai repede atunci când nivelul de poluare este crescut. La ei se văd schimbările cel mai repede. La copii organele sunt în dezvoltare iar aceste particule pot cauza boli cronice precum bronșitele acute, astm , boli cardiovasculare, alergii, cancere pulmonare și ale căilor respiratorii și ca să-i pună capac…afecțiuni ale sistemului reproducător.

În plus, poluarea afectează foarte mult capacitatea de învățare pentru copii. După ce au instalat filtre de aer într-o școală din Los Angeles, elevii au început să aibă note mult mai mari. Vezi acest articol pentru detalii.

efecte particule pentru sanatate

Ce poți face să te ferești de poluare?

 1. Să folosești o mască contra particulelor. Și aici e o poveste de spus pentru că trebuie să se potrivească bine pe față altfel îi scade din eficiență. La o primă căutare nu am găsit pentru copii.
 2. Să folosești un purificator de aer. Urmează un articol despre cum să-l alegi.
 3. Să ții geamurile închise și să aerisești când indicii de poluare sunt scăzuți.
 4. Atunci când ești în mașină să folosești funcția de recirculare a aerului la pornire sau în trafic intens. Filtrele mașinii chiar sunt suficiente pentru a curăța particulele dăunătoare.
 5. Să părăsești orașul. Mulțumesc pentru pont duamna Firea.

Din păcate plantele de apartament nu pot curăța aerul. E doar un mit. 

Concluzie

Vorbeam cu un coleg indian despre cum e vremea în Mumbai și apoi m-am gândit să-l întreb cum e poluarea. Mi-a spus că e ok, pentru că s-a obișnuit. În Mumbai PM 2.5 e peste 100 în mod constant. Asta e și riscul nostrul, să ne obișnuim cu ideea că nu putem schimba nimic. Dați mai departe să curgă bulgărele conștientizării astfel încât să ajungă la cine trebuie. Poate că e o conspirație globală care să ne convingă să cumpărăm toți măști și purificatoare de aer, sau poate e vorba de sănătatea noastră și a copiilor noștri.

Mă bucur că au apărut thread-uri pe această temă în bula mea și sper să continuăm discuția pentru că sănătatea ar trebui să fie o prioritate.

Surse

https://www.philips.ro/a-w/about/news/archive/standard/news/press/2018/20181106-philips-airly-poluare.html

https://pressone.ro/aerlive-sau-cum-pot-bucurestenii-sa-vada-ce-respira

https://aerlive.ro/cum-masuram-poluarea/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ambient-(outdoor)-air-quality-and-health

http://www.calitateaer.ro/public/assessment-page/pollutants-page/pulbere-suspensie-page/?__locale=ro

https://www.aeroqual.com/particulate-matters-why-monitor-pm10-and-pm2-5

https://www.gasre.com/fit-iso-16890-new-test-standard-air-filters-more-informative-and-closer-application-reality

https://help.atmotube.com/faq/3-pms/

https://www.vox.com/2020/1/8/21051869/indoor-air-pollution-student-achievement

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/aerul-care-ne-ucide-ce-afectiuni-risca-locuitorii-oraselor-879156

https://www.vox.com/2020/1/8/21051869/indoor-air-pollution-student-achievement

 

4 Comments

4 Comments

 1. David

  16/01/2020 at 8:12 pm

  Chiar s-a înrăutățit situația cu poluarea în ultimele săptămâni! Urmăresc de ceva timp indicele calității aerului pe aerlive.ro, pentru că au senzor chiar pe 13 Septembrie și îmi vine mai la îndemână decât să descarc aplicația Airly(obișnuința, deh).

  Nici în Decembrie când a fost cu târgul de Crăciun și sutele de masini care veneau în zonă nu era așa ridicat, se învârtea pe la 35-40 de cele mai multe ori. Nu îmi pot explica de ce a crescut acum, văd că e constant pe la 80-100…

  Am un purificator de la Xiaomi în casă care arată valoarea PM2.5 ca fiind 17 μg/m3 în momentul de față, cu geamul închis. Din Iunie de când îl am și până de curând valoarea constantă era între 8 și 10 μg/m3. 🙁

 2. David

  17/01/2020 at 9:24 am

  Pe acesta îl am eu: bit.ly/purificatorxiaomi

  Sincer să fiu, nu știu dacă revine în modul auto după 3 ore, foarte rar l-am ținut pe manual. E deranjant și la viteze mici(de exemplu 5-9 m2 acoperire), pe auto îl auzi, dar e mai silențios. Da, nu e la fel de eficient ca pe manual, dar tot e ceva în plus. Chiar vreau să fac testul ăsta, eventual revin pe mail cu rezultatele. 🙂

  Din aplicație poți doar să îi faci program, când să pornească/oprească, dar nu pe ce nivel să o facă. Poți seta și treapta, manual, din aplicație.

  Aseară aveam 17μg/m3, acum e pe la 9μg/m3. Rar a scăzut sub 5, de câteva ori era la 0 după ce toată noaptea a fost ușa închisă la cameră(11 m2). Acum am 9 cu geamurile închise, în vară înregistram aceleași valori cu toate geamurile deschise. 🙂

  E posibil să nu îmi indice bine, deși nu cred . Îți ajunge la 0 fără purificator?

 3. thegadgetist

  17/01/2020 at 9:46 am

  Nu ajunge niciodată la 0 fără purificator. Chiar și cu purificator pornit este foarte greu să ajungă la 0 pentru că nu există apartament/casă complet etanș. Eu l-am luat pe acesta http://bit.ly/2NApPGC. Îl am de două zile și urmează să-i fac un review. Până acum sunt foarte mulțumit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Cum să

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Îți place blogul meu?

Susține acest blog cumpărând de la următorii retaileri prin aceste linkuri: eMAGPC Garage, Evomag, Elefant, Cărturești, LibrisFashion Days, Lensa.

 

 

 

Filme si seriale pentru 2019
carti

Categorii

Citesc și

Sus