- E capabil să aducă nivelul de PM2.5 în cameră la aproape 0 microni/pm3
- Filtrul de carbon e alcătuit din multe granule ceea ce îl face eficient pentru absorbția mirosurilor neplăcute.
- Suficient de silențios încât să poți dormi cu el în cameră.
- Aplicația Smart Things e bine făcută.
- Funcția de child lock e foarte utilă pentru cei cu copii.
- Are rotițe ceea ce îl face portabil.
- Filtrele de schimb nu sunt ușor de găsit deocamdată.
- Instrucțiunile sunt incomplete.
- Capacul frontal nu se deschide intuitiv.
Mă pregătesc pentru perioada în care va reveni inversiunea termică și va începe iar lumea să se agite că a crescut nivelul de poluarea al aerului în București. Sunt la al treilea model de purificator de aer pe care îl testez. De data aceasta am primit la teste noul purificator Samsung Cube AX9500. Mai precis e vorba de modelul AX47R9080SS.
Pentru cei care nu sunteți familiarizați cu funcțiile unui purificator de aer, vă rog să citiți mai întâi acest articol. Mai recomand și articolul despre modul în care monitorizez nivelul de poluare.
- Samsung Grup este un conglomerat multinațional, cu sediul în Samsung Town, Seul, Coreea de Sud. Samsung a fost fondat de Lee Byung-Chul în 1938 ca societate comercială. Pe parcursul următoarelor trei decenii, grupul s-a diversificat în domenii, inclusiv pentru procesarea produselor alimentare, textile, asigurări, titluri de valoare și de vânzare cu amănuntul.
- Samsung a intrat în industria electronică la sfârșitul anilor 1960 și a construcțiilor navale și industriale la mijlocul anilor 1970. Aceste domenii au stimulat creșterea ulterioară a acestuia. În urma morții lui Lee în 1987, Samsung a fost separat în patru grupuri de afaceri – Samsung Group, Shinsegae Group, CJ Grup și Hansol Grup. Din 1990, Samsung a globalizat din ce în ce mai mult activitățile sale și electronicele, în special telefoanele sale mobile și semiconductoarele au devenit cea mai importantă sursă de venit.
Ce conține pachetul
- Purificatorul de aer
- încărcător și cablu
- instrucțiunile de utilizare
- Dimensiuni: 367 x 436 x 380 mm
- Greutate: 12.2 kg
- Suprafața recomandată: 47 (㎡)
- Flux de aer: 366 m³/h
- Consum de energie: 35W
- compatibil wi-fi
- nivel zgomot: 50dB
Design
Samsung Cube AX9500 are un design ce se potrivește bine într-o casă modernă. Are un vibe ușor industrial, ca un mic robot.
Acel display aflat sub grila frontală arată genial.
Afișajul își schimbă culoarea în funcțiile de următoarele valori.
Nu are foarte multe butoane ceea ce îl face ușor de folosit pentru toți membri familiei.
Aparatul este gândit să tragă aerul prin grila din față, îl trece prin multitudinea de filtre și îl scoate curat prin spate.,
Pe lateral stânga găsim senzoeul de gaze și senzorul de particule (PM).
Samsung Cube AX9500 este modular. Asta înseamnă că dacă ai o cameră foarte mare și nu-ți ajunge puterea unui singur aparat, poți rabata acel căpăcel de deasupra și fixa un alt aparat similar peste cel existent. Ideea mi se pare tare, dar dacă ai nevoie să acoperi un spațiu mai mare atunci mai bine iei un singur aparat cu o putere mai mare.
Aparatul e destul de greu de luat în brațe și mutat în altă cameră. Are 4 rotițe pe spate dar sunt cam micuțe.
Instalare
Înainte să pornești aparatul trebuie să scoți foliile de pe filtre. Dacă omiți să faci asta aparatul nu va fi deloc eficient. Am apelat la manualul de instrucțiuni pentru a desface grila panoului frontal, dar din păcate n-am găsit o secțiune despre „înainte de prima utilizare”. Până la urmă am tras de partea de sus, ca barbarul, și s-a desprins.
Apoi m-am prins că de fapt trebuia deschisă grila din spate pentru a accesa filtrele. Aici avem niște cleme ceva mai vizibile. Am scos folia de plastic de pe filtrul HEPA și de pe filtrul de carbon apoi am asamblat la loc.
Am conectat cablul de alimentare la aparat și l-am pornit. Conectarea alimentatorului mi s-a părut cam ciudată dar eficientă.
Mi s-a părut drăguț că scoate un sunet cumva inspirat din jocurile Nintendo.
Pentru a beneficia de control prin telefon trebuie să instalezi aplicația Smart Things ( link iOS/ link Android). Aceasta îți va cere să creezi un cont Samsung. După aceea vei putea adăuga purificatorul de aer în lista de dispozitive smart.
Funcții
- Are trei niveluri pentru nivelul ventilatorului – Low, Medium și High. Apoi îl mai poți seta pe Auto, Wind Free sau Sleep. Deși nu sunt fanul modurilor auto pentru purificatoarele de aer, acesta își face treaba destul de bine. Un motiv ar fi că senzorul de PM este destul de pesimist și indică valori mai mari decât cele măsurate de mine.
- Indicator pentru schimbarea filtrului – se aprinde un led pe aparat, dar poți vedea progresul mai granular într-o secțiune din aplicația Smart Things.
- Buton de blocare – Pentru ce-i cu copii e foarte util.
- Afișarea intuitivă a nivelului de PM 10, PM 2.5 și PM 1.0 dar și a gazelor
- Programare de pornire și oprire automată
- Self check – verificare automată a defecțiunilor
Test curățare aer
Am folosit un spray pentru a crește nivelul în cameră de PM 2.5/PM 10. Acestea au fost condițiile de testare:
- cameră de 35m2 cu geamuri închise
- setare pe treapta maximă de curățare
- am dus nivelul de PM 2.5/PM10 la peste 100 microni/m3.
- rezultat: aparatul a ajuns la valori de 0 pentru PM 2.5PM în 43 de minute. Încă se mai simțea mirosul de spray, dar nu foarte puternic. Mi-a plăcut faptul că a detectat gazul din cameră și până n-am deschis geamul pentru aerisire acel semn nu a dispărut. Semn că un purificator de aer nu ajută la eliminarea gazelor precum dioxidul de carbon și trebuie aerisit din când în când. Senzorul intern de PM este un pic mai pesimist decât aparatul meu de măsurat calitatea aerului. Acest lucru e un lucru bun pentru că pe modul auto va lucra mai bine.
Nivel zgomot
- Modul low – 39dB
- Modul medium – 47 dB
- Modul High – 56 dB
- Modul wind free – 39 db
- Modul sleep – 35 dB
Aparatul este suficient de silențios pe modul low sau wind free cât să nu deranjeze. Modul sleep e un fel de stand by.
Mentenanță
- Secțiunea pentru senzori trebuie aspirată din când în când.
- Panoul frontal se poate demonta și curăța. Prefiltrul poate fi spălat.
- Filtrul HEPA și cel de carbon se schimbă periodic. În instrucțiuni scrie așa…”Frecvența de curățare și înlocuire a filtrelor poate varia în funcție de mediu. Acest serviciu este contra cost.”
- N-am găsit informații privind prețul filtrelor. Urmează să-i întreb pe cei de la Samsung.
Clip prezentare oficial
Preț
Pe site-ul Samsung prețul recomandat e de 3599 lei. Cel mai ieftin l-am văzut la 3000 de lei.
Concluzie
Putem încadra purificatorul de aer Samsung Cube AX9500 la nivelul premium. Spuneam la un moment dat că un purificator de aer este doar un ventilator de aer cu un filtru HEPA+carbon atașate. Asta în principiu nu ar trebui să coste foarte mult. Ce face diferența este puterea ventilatorului, grosimea filtrelor, design-ul, construcția, silențiozitatea, consumul redus și o aplicație bună. Samsung Cube AX9500 le are pe toate.
La un moment dat cineva m-a rugat să-i recomand un purificator de aer. Mi-a zis că are buget de 1000 de euro pentru el. I-am explicat că nu trebuie să plătească atât de mult. El a insistat că vrea ceva bun și că prețul nu contează…Acum am ce să îi recomand.
4 Comentarii
Salut!
Multumesc frumos pentru review-ul detaliat legat de purificator.
Urmaresc si eu acest purificator pentru achizitie, dar nu sunt 100% hotarat din cauza lipsei de informatii legata de filtre.
Ai reusit sa gasesti filtre pentru acest purificator ? Si daca da, imi poti oferi mai multe detalii de unde se pot cumpara / comanda, te rog frumos ?
Multumesc!
Am uitat sa-i intreb pe cei de la Samsung. Le-am trimis un mail acum. Impresia mea e ca filtrele se schimba in service…ceea ce ar fi un pic ciudat.