Am participat pe data de 15 octombrie la Hyper Connect Romania organizat de Cisco. Este vorba despre un eveniment ce se desfășoară anual și este adresat specialiștilor în rețelistică și telecomunicații.
Cu această ocazie am putut să-i adresez câteva întrebări domnului Dorin Pena, directorul general Cisco România, despre wifi 6 și zero trust-security. Dacă ai răbdare poți asculta interviul postat mai jos. Din păcate nu fac asta atât de des încât să-mi dau seama că trebuia să montez microfonul mai aproape, deci va trebui să ridici volumul. Nici mediul nu era cel mai potrivit pentru o înregistrare. Altfel, vezi mai jos transcrierea întrebărilor și răspunsurilor.
Cisco a împlinit 20 de ani în România, are 254 de academii, mai mult de 2400 de instructori certificați, peste 100 de mii de studenți participanți…sunt niște cifre impresionante. Astăzi în cadrul evenimentului Connect România ați vorbit despre noile tehnologii ce vor constitui „backbone-ul” internetului. Aici mă refer la wifi 6 și 5G. Dacă 5G-ul este mai popular, despre wifi 6 încă nu se știu foarte multe și de aici vine prima mea întrebare:
1.Ce este wifi 6 și care sunt beneficiile pe care le aduce?
Wifi 6 deși poate să nu fie la fel de cunoscut ca 5G-ul , conceptul de wifi este foarte cunoscut și folosit de toată lumea….dacă nu cunoscut, cu siguranță folosit pentru că marea majoritate a oamenilor au un access point, iar acel access point folosește un standard wifi. Wifi 6 este ultima generație în această evoluție a standardelor de wifi.
A fost standardul 802.11, pe care l-am amintit și în prezentarea mea, în 1999. deci acum 20 de ani și acum s-a lansat 802.11ax. Sunt termeni tehnici ale unui nou standard de wifi care permite conectarea cu viteze de peste 5Gbps , un consum energetic mai bun și o viață a bateriei mai lungă atunci când sunt folosite serviciile de wifi și o densitate foarte mare a utilizatorilor într-un anumit spațiu.
Este tehnologia care va oferi servicii de wifi. De exemplu atunci când am un wifi și mă conectez, cel mai probabil o să mă conectez din ce în ce mai des la acest standard. Și voi putea să văd mai multe filme, într-un format mai bun, să transfer datele mai repede și să o fac și atunci când suntem foarte mulți într-un singur loc ( cum ar fi la concerte, la meciuri de fotbal sau diferite alte evenimente). Cam asta ar fi în câteva cuvinte simple wifi 6.
2. Să luăm cazul unui utilizator casnic. Eu, de exemplu, mi-am tot adăugat produse pentru smart home (becuri inteligente, prize inteligente) și am depășit peste 20-30 de dispozitive. Deja simt cum rețeaua are presiune și routerul „gâfâie”,iar unele aparate se deconectează. Asta presupune că ar trebui să mă uit după un echipament care suportă wifi 6?
Aici practic ceea ce mi-ai spus tu este experiența pe care o ai cu o rețea. Rețeaua respectivă are mai multe componente. Una dintre probleme s-ar putea să fie într-adevăr de la partea wireless. Cu cât adaugi mai multe echipamente…contează foarte mult ce acces point ai. Access point-urile în general sunt limitate . Merge într-un anumit mod când ai 2 echipamente, altfel când ai 5 , și altfel când ai 10-20. Și atunci trebuie să te uiți la anumite tipuri de echipamente.
Noi suntem recunoscuți în industrie ca fiind foarte performanți. Iarăși…pe măsură ce adaug echipamente. Viteza de transfer scade…și poate scădea într-adevăr din cauza router-ului, ce dă el în afară și capacității de procesare, și datorită densității pe care echipamentul respectiv o poate susține. Răspunsul scurt este că prin wifi 6 se asigură servicii și o experiență mai bună.
Și iată un exemplu foarte bun, acum 10 ani probabil aveai doar un laptop acum ai mult mai multe dispozitive într-o singură casă și deci e nevoie de altceva.
3. Cum își propune Cisco să promoveze acest standard și care crezi că fi rata de adopție?
Este un standard nou și contează foarte mult și de producătorii de dispozitive pentru utilizatorii finali (tablete, telefoane, laptopuri). Noi am introdus o serie nouă de access point-uri din familia Catalyst 9100 care să fie compatibile și să ofere servicii de tip wifi 6 , și infrastructura, deci tot ce înseamnă partea de management, controllerele din familia Catalyst 9800 sunt adaptate wifi 6.
În plus, în toate discuțiile pe care le avem cu clienții, le povestim de wifi 6, le povestim despre beneficii și le arătăm cum ar putea să folosească această nouă tehnologie pentru nevoile pe care le au.
4. Există compatibilitate cu generațiile anterioare sau voi vedea beneficiile doar dacă am dispozitive noi ce suportă wifi 6?
În mod normal trebuie să existe compatibilitate, dar ca să beneficiez de adevăratul potențial al noii tehnologii, trebuie să am și într-o parte și alta.
5. Un alt concept despre care s-a vorbit astăzi este zero trust security. Cum se traduce asta pentru un utilizator care administrează un NAS în rețeaua de acasă?
Foarte simplu, să nu am încredere într-un dispozitiv care se contează la rețeaua mea, până nu verific foarte, foarte bine, identitatea acestuia. Deci trebuie să avem modalități care să ne autentifice un utilizator sau un device pe care îl introducem în rețeaua noastră.
Vă dau exemplu cum facem noi Cisco, din punctul de vedere al corporației și al IT. Dacă eu vreau să accesez un site intern, sau dacă accesez emailul corporației prin VPN, pot să-mi introduc într-adevăr parola, dar îmi mai cere o metodă suplimentară de verificare. Este ceea ce se cheamă metodă multiplă de verificare, sau two factor authentication în engleză. Acesta este doar un exemplu. Parte al acestui concept de zero-trust. Bineînțeles el merge mult mai departe, dar în mare, 1.. în spațiul cibernetic de astăzi , nu trebuie să avem încredere până nu verificăm, 2..trebuie să avem aceste mecanisme implementate în toată infrastructura.
6. Care sunt provocările companiilor pentru implementarea unui astfel de model și ce ar trebui să facă pentru a se pregăti? Bănuiesc că devine ceva mai complicat…
În primul rând există componenta tehnologică, și aici trebuie să ai o abordare holistică. Nu te poți uita doar într-o singură bucată. Trebuie să înțelegi ce înseamnă o infrastructură și trebuie să înțelegi cum funcționează fiecare componentă. Dacă ai o componentă slabă, atunci tot sistemul este slab. Deci din punct de vedere al tehnologiei, trebuie adoptată tehnologia, și trebuie o abordare holistică.
Al doilea ar fi partea de educație și procese…Nu este suficient să am tehnologia, este foarte important ca utilizatorul să înțeleagă cum se folosește, să înțeleagă importanța acesteia, și mai mult decât atât, să existe procesele care să-ți permită să o folosești. Cumva să nu te oblice ci să te îndemne să o folosești. De exemplu, să nu pot să accesez emailul sau serviciile web ale corporației dacă nu m-am autentificat din două surse diferite. Acestea sunt cele două componente ale unei companii pe care credem noi că trebuie să el facă.
7. Am aflat de curând că România este campioana europeană în securitate cibernetică. Există o nevoie de specialiști de securitate cibernetică în România, și cum face Cisco să rețină în țară acești specialiști?
Există o nevoie mare de specialiști în foarte multe zone din tehnologie pe care o resimțim din ce în ce mai mult. Într-adevăr în cybersecurity nevoia este și mai mare pentru că este un subiect complicat, complex, volatil, deci da avem nevoie de așa ceva. Ce facem noi? Ne gândim în primul rând că bineînțeles partea de educație este foarte importantă. În curricula Networking Academy am introdus cursuri specializate, pentru zona de security: CCNA Cyber Security, CCNA Cyber security operations, deci sunt mai multe cursuri disponibile.
Al doilea lucru pe care îl facem e că ne implicăm în inițiative publice de educare și de conștientizare a acestor atacuri pe care le avem, astfel încât să atragem oameni buni. De exemplu ne-am bucurat foarte mult că am avut ocazia să participăm la acest eveniment , care a fost până la urmă un eveniment în România, a reprezentat România, la Campionatul European de Cyver Security și ne-am bucurat foarte mult că România a câștigat.
Mai sunt multe arii de care ne ocupăm dar sprijinim în general educația, prin demo-uri și tutoriale.
8. O ultimă întrebare puțin mai tehnică, de la un amic specialist în rețelistică….ce abordare are Cisco referitor la hybrid cloud?
Noi credem într-o lume multi-cloud, deci cloud public și privat, și hybrid (ce este între ele). Abordarea noastră este că noi vrem să furnizăm servicii de cloud, servicii de data center, acolo unde este nevoie, de acolo de unde este nevoie. Acesta este motto-ul nostru. Ceea ce înseamnă automatizare de aplicații, segmentarea traficului, în data center sau în rețea, pentru că până la urmă din rețea pleci cu traficul, dezvoltarea de aplicații cu micro-servicii în containere. Deci, noi vrem să fim liantul între cloud și utilizator, oriunde ar fi cloud-ul , oriunde ar fi utilizatorul, și acest liant să fie sigur, de încredere și eficient.
P.S.
Reamintesc că te poți înscrie gratuit la cursurile online Introduction to Cyber Security și Cybersecurity Essentials. Le găsești pe amândouă pe site-ul Netcad.com .
Încearcă să găsești o academie Cisco aproape de unde locuiești accesând Academy Locator dacă ești student, vrei să capeți skill-uri noi, sau să schimbi job-ul.