Din seria review-urilor hai să vedem ce mai am prin casă, vă prezint aspiratorul robot Roomba 651. Toată lumea care ajunge în sufrageria mea se minunează de el și mă întreabă…merită să cumpăr un aspirator robot? Chiar este bun?..sau (în gândul lor poate) doar un moft? Se pare că oamenii încă nu sunt obișnuiți cu roboții în viața lor. Până să ajungă să ne extermine, să vedem cât de bine se pricep să curețe prin casă.
Modelul Roomba 651 l-am achiziționat în noiembrie 2016. Până mi-am făcut eu curaj să scriu acest review a dispărut din stoc. Echivalentul din zilele noastre ar fi iRobot Roomba 616.
Pregătire înainte de pornirea aspiratorului robot:
Trebuie să te asiguri că toate suprafețele din traseul său sunt eliberate de obstacole. Mi s-a întâmplat să mai prindă câte o șosetă, cârpă sau vreun carton. Fire sau cabluri nu a tras. De când am copil e cu atât mai greu să adun toate jucăriile de pe jos. Dacă se blochează de obicei țipă și îți dă o eroare. În apartament am parchet, gresie și 2 covoare. Pe toate suprafețele merge fără nicio problemă. Covoarele au grosime de vreo 3 centimetri și le urcă ușor.
Accesorii
Aspiratorul Robot Roomba 651 vine la pachet cu un filtru de rezervă, baza de încărcare cu cablu, un perete virtual și un accesoriu de curățat peria.
Funcții
Pentru o performață optimă a bateriei, atunci când nu este utilizat, Roomba trebuie să stea conectat tot timpul la dock (baza de încărcare). Se aprinde apăsând butonul Clean, pornește motorul, scoate un sunet heirupist și se apucă de treabă. Aspiratorul are un sistem inteligent cu care calculează calea optimă pentru a curăța. În funcție de cameră și obiectele din interiorul acesteia, Romba aplică traiectorii diferite.
- Room Crossing – va traversa toată camera pentru a stabili aria de acțiune. Eu am observat că de multe ori strategia sa atunci când se lovește de un obiect este să plece în zig zag.
- Wall following – când întâlnește un perete drept sau o piesă de mobilier, începe să aspire de-a lungul sau în jurul ei.
- Spiralling – atunci când detectează o zonă cu mai multă murdărie se concentrează pe ea și face mișcări circulare, în spirală
- Dirt detection – aspiratorul este dotat cu senzori de dectare a mizeriei. Dacă detectează o zonă în care, să zicem, ai scapat ceva, de exemplu niște făină, se va concentra pe aceasta până o va curăța. Îți dai seama când se activează pentru că se aprinde un mic led albastru.
- Spot mode– aspiratorul are un buton dedicat prin care aspiră în spirală într-o zonă cu diametrul de 1 metru după care se oprește.
- Dock – după ce își termină programul de aspirat, Roomba încearcă să se întoarcă singur la baza de încărcare, iar butonul Dock începe să pâlpâie. Dacă vrei să se întoarcă înainte de terminarea programului poți să apeși pe butonul Dock. La mine Roomba trece prin 5 încăperi și nu mi s-a întâmplat niciodată să nu găsească calea de întoarcere. Singura excepție a fost când a rămas blocat în obstacole pe care trebuia să le eliberez eu dinainte.
- Programare pornire – am folosit această funcție la început și îl programam să pornească atunci când nu eram acasă. Când ajungeam acasă podelele erau lună și se simțea un „miros de curățenie”, dacă știți ce zic. După ce a apărut bebe nu am mai putut să fac asta pentru că erau mult mai multe lucruri de strâns de pe jos. Așadar, acum prefer să pornesc aspiratorul robot atunci când sunt acasă, să pot să-l salvez dacă înghite vreo jucărie uitată pe undeva.
- Virtual wall – Modelul iRobot Roomba vine în pachet cu un așa zis perete virtual. Practic prin acest accesoriu poți limita accesul aspiratorului către anumite zone. Eu de exemplu am o zonă între canapea și perete unde probabil ar pierde prea mult timp pentru că s-ar orienta mai greu.
- Anti-Tangle – nu se blochează în cabluri sau ciucurii de la covor.
- Error notification – de fiecare dată când întâmpină o eroare, Roomba te anunță atât vizual cât și acustic. Rezolvarea erorilor de obicei este evidentă, dar aveți aici o listă de exemple și soluții.
Cum se curăță iRobot Roomba 651?
Aspiratorul robot trebuie curățat după fiecare utilizare. Este un dezavantaj evident față de aspiratorul clasic, dar măcar procesul de curățare durează câteva minute și nu e complicat deloc.
Pașii sunt următorii:
După 2 ani de utilizare accesoriile arată ca în pozele de mai jos. Atenție urmează imagini cu conținut explicit:
iRobot recomandă schimbarea filtrelor odată la 2 luni și a periilor la 6-12 luni.
Găsiți manualul în limba română aici.
Ce îmi place:
- Bateria ține în jur de două ore, suficient cât să umble de 2-3 ori în toate camerele dintr-un apartament de până la 100m pătrați. La mine trece prin 5 încăperi.
- Chiar aspiră bine! Se văd dungile pe covor pe unde a trecut, adună firele de păr, se bagă pe sub mobilă, ajunge chiar și în colțuri. Nu am pisică sau cățel, deci nu pot să mă pronunț în acest aspect.
- Coșul colector este suficient de mare
- În 2 ani am schimbat filtrul doar o dată și perile încă sunt întregi. Nu am considerat necesar să dau banii pe alte accesorii.
- Faptul că este programabil este un plus dacă nu ai foarte multe lucruri întinse pe jos de obicei.
- Înainte să cumpăr aspiratorul robot, făceam curat în toată casa o dată la 2 săptămâni. După ce am cumpărat aspiratorul robot simt nevoia să fac curat la 3 săptămâni.
- Pare să fie un aparat fiabil care să țină mulți ani. Sigur, apar modele și tehnologii noi , dar cel mai ieftin model actual de la iRobot sunt sigur că o să-și facă treaba bine și peste mulți ani dacă este întreținut bine.
- iRobot este o companie americană de încredere. A fost fondată în 1990 de 3 absolvenți MIT care dezvoltau roboți pentru explorarea spațiului și pentru armată.
- Au service în România.
Ce nu îmi place:
- Nu este tocmai silențios. Copilului meu de aproape 2 ani, încă îi e frică de el. Acum a prins curaj și pune mâna pe el când stă în dock.
- Trebuie curățat după fiecare utilizare. Nu durează mult, dar nu e ceva plăcut. Din cauza asta am ajuns să îl folosesc doar o dată pe săptămână.
- Prețul este destul de restrictiv. Eu m-am gândit de mai multe ori până să mă decid să îl cumpăr, dar nu am regretat.
- Telecomanda se cumpără separat. Nu am simțit nevoia de ea însă.
- Deși am auzit păreri cum că cei care au cumpărat un aspirator robot nu mai au nevoie să aspire, eu nu sunt de acord. Mi se pare mai degrabă un device complementar care să prelungească momentul când va trebui să pun mâna pe aspiratorul clasic. Eu totuși nu sunt cel mai bun exemplu, pentru că prietenii mă știu destul de cleaning freak. Mă uit zilele acestea și la un aspirator verical cu acumulator. Pare foarte manevrabil și prețul este mai accesibil.
Alte variante
Aveți un comparator al modelelor iRobot aici care vă poate ajuta să luați o decizie. În afară de aparatele iRobot pe care le găsiți aici mai recomand:
1. Roborock 2, 14.4 V, Mop, Autonomie 2h, WiFi, Alb – Recomand review-urile lui Radu Dumitru și Mădălin Liviu pentru aspiratoarele robot de la Xiaomi.
Concluzie
Eu am pândit un asiprator robot Roomba cred că vreun an așteptând o scădere de preț și pot să vă spun că prețul nu a fluctuat foarte mult. După 2 ani prețurile încep tot de la 1200 RON pentru modelul de bază. De-a lungul anului Roomba 651 era în jur de 1950 RON, iar eu l-am luat la 1500 RON de Black Friday. Puteți prinde o reducere de Black Friday așa cum am făcut și eu, dar nu e garantat că o să fie inclus în ofertă. Dacă nu aveți nevoie să folosiți funcția de programare cred că cel mai ieftin model, Roomba 605 este suficient.
Pentru mine este mai degrabă un device complementar aspiratorului clasic. Câștig o săptămână în plus de curățenie pe lună. De aspirat, aspiră bine, nu e îndoială. Singurul inconvenient care mă face să evit să-l pornesc mai des este faptul că trebuie să-l curăț după fiecare utilizare.
2 Comentarii
Salut, Am vazut ca apare S7 de la Roborock, are vreun rival?
Din punctul meu de vedere bătălia se dă între Xiaomi și iRobot. Roborock știu că e foarte cumpărat la noi pentru că vine cu multe funcții avansate și e mai ieftin ca Roomba.Dacă aș lua un aspirator robot acum probabil aș lua un Roborock. Trebuie avut în vedere că Xiaomi intrase pe lista neagră în SUA și putea să ajungă să aibă probleme cu integrarea cu Google Home.