Eu apuc să mă joc pe consolă sau PC foarte rar, dar câteodată mi se face poftă. Pornesc consola și…trebuie să aștept. Stai că Xbox-ul are un update de făcut, apoi intru în joc, apare alt update. După vreo jumătate de oră poate reușesc să pornesc și eu jocul. De curând am descoperit cloud gaming și pare că mi se potrivește mai bine.
Prin 2019 scriam despre ce este Stadia iar la sfârșitul lui 2020 iată că a ajuns și în România…oarecum pentru că nu ai chiar toate beneficiile. Promisiunea e așa…te poți conecta la Stadia în browser de pe laptop, tabletă sau telefon și poți juca unele dintre cele mai tari jocuri fără să ai nevoie de un calculator performant. Ai nevoie doar de o conexiune la internet suficient de bună.
Acum există abonamente de telefonie mobilă cu internet nelimitat la prețuri accesibile. Asta deschide niște oportunități. Îmi aduc aminte că un amic care căra consola după el oriunde se ducea. Acum nu mai trebuie să cari hardware-ul greoi după tine pentru că e deja în cloud.
Ce ai nevoie pentru a te juca pe Stadia
Primul pas este să îți faci un cont. Pentru o experiență de joc mai plăcută ar trebui să faci rost de un controller. Eu am cumpărat un controller DualShock 4 v2.
Ar mai fi compatibil și controllerul de la Xbox One sau Switch Pro.
Apoi poți să joci pe aproape orice laptop, telefon sau tabletă.
Pentru experiența cea mai bună de joc, la rezoluție 4K, vei mai avea nevoie de un Chromecast Ultra și controller-ul original Stadia, pentru că funcționează numai împreună. Problema e că acest controller nu se poate cumpăra pe căi oficiale pentru că nu există un Google Store în România. Pe OLX pachetul Stadia e pe la 350-400 lei.
Cât costă un abonament Stadia?
Prețul unui abonament Pro e de 45 de lei pe lună. Acesta îți oferă posibilitatea de a juca jocuri la rezoluție 4K la 60 fps pe TV. În plus primești acces la jocuri gratuite pe care poți să le adaugi în librăria ta și ai parte de reduceri exclusive. Prima lună de abonament Pro e gratuită.
Abonamentul de bază e gratuit. Acesta îți permite să joci la rezoluție Full HD și ai acces doar la jocurile pe care le cumperi.
Puncte tari pentru Stadia
- Poți juca pe dispozitive care nu sunt neapărat construite pentru gaming – eu acasă folosesc iMac-ul și iPad-ul când sunt în deplasare.
- Experiența de joc e foarte bună – M-am jucat F1 2020, Hitman și Rise of the Tomb Raider. Grafica nu m-a dat peste cap, pentru că am jucat la 1080P, dar jocurile au fost fluide pe orice dispozitiv am jucat.
- Este foarte accesibil – Poți să te joci aproape de oriunde…în mașină când aștepți în parcare, pe șezlong la plajă, etc. Oportunitățile sunt nelimitate.
- Au oferte bune pentru jocuri premium – am luat Rise of the Tomb Raider gratuit. Era redus la 27 de lei și am aplicat un voucher suplimentar pe care mi l-au dat când am deschis contul de trial Pro.
- Timpul de încărcare al jocului este foarte mic – nu mai trebuie să aștepți să instalezi jocul sau să faci vreun update. În două minute ai intrat deja în joc.
În clipul următor am făcut un mic demo cu jocul Rise of the Tomb Raider pe iPad Air 4. Timpul de încărcare și grafica sunt foarte bune.
Puncte slabe pentru Stadia
- Nu există funcție de căutare în Store. Serios, un serviciu făcut de Google nu are search. Vreau să cred că nu e o scăpare și cineva malefic s-a gândit că probabil așa vei petrece mai mult timp în Store și poate cumperi mai multe jocuri. Dacă vrei să găsești un anumit joc trebuie să dai scroll până la categoria All games – See All și apoi faci scroll în lista ordonată alfabetic.
- Nu ai posibilitatea de a adăuga un joc în wishlist – Poate vrei să pândești un joc la reducere sau să-l adaugi într-o listă ca să-l cumperi mai târziu. Nu poți face asta pe Stadia.
- Selecția de jocuri e încă mică – Nu zic că nu ai ce juca, dar toți copiii cool vor jocuri exclusive și Playstation conduce detașat aici. Abonamentul Pro îți oferă acces la F1 2020, Destiny 2, PUBG ce sunt destul de cool, dar totuși sunt prea puține. Google a promis că vor introduce peste 100 de jocuri noi anul acesta. Contează și ce fel de jocuri vor introduce.
- Lipsește promovarea – Stadia nu are încă un joc hit de care să vorbească toată lumea și probabil nici nu va avea prea curând. Casa lor proprie unde dezvoltau jocuri a fost închisă luna aceasta. Jocul Journey to the Savage Planet e stricat de săptămâni și nu are cine să-l repare.
- Nu are suport pentru monitor ultra wide – Eu am un monitor de 34 de inch de la LG. În principiu nu e făcut pentru gaming, dar ar fi experiență mult mai plăcută să se vadă jocul pe tot ecranul în loc să-mi apară barele acelea negre.
- Ești dependent de o conexiune la internet bună – Am făcut anul trecut upgrade la Gigabit și îmi merge brici. Am vrut să-i arăt Stadia unui amic la el acasă. El are o conexiune de 500mbps, dar îi făcea figuri router-ul și îi funcționa doar rețeaua pe 2.4 GHz. Jocurile sacadau în ultimul hal. Google recomandă o viteză de internet de minimum 10 Mbps pentru o rezoluție de 720p pe Stadia și de minimum 35 Mbps pentru redarea la rezoluție 4K.
- Nu ai posibilitatea de a conecta librăria de jocuri Steam sau Epic Games la serviciul Google – Dacă deja ai investit într-o colecție de jocuri pe Steam sau Epic Games, nu te vei putea bucura de ea așa cum permite serviciul GeForce Now.
- Nu știi la ce rezoluție rulează jocul – cum spuneam experiența de joc pe Stadia depinde foarte mult de rețeaua ta. Dacă viteza internetului scade vei observa că și imaginea pierde din detalii și rezoluția e redusă. Nu ai cum să vezi aceste detalii. Nu știi câte FPS-uri ai.
- Pentru a putea juca la rezoluție 4K ai nevoie de controllerul Stadia – acesta nu prea se găsește în magazinele noastre.
- Google poate să îngroape serviciul peste noapte – bine nu chiar peste noapte, dar lista serviciilor închise de Google e lungă. Îmi aduc aminte și acum când Microsoft a închis Xbox Fitness și a tăiat accesul la programele plătite de utilizatori. Asta se poate întâmpla și la Google. Cumperi jocurile și dacă se închide Stadia ai rămas cu buza umflată. Dacă nu ai o copie fizică atunci acel joc nu e de fapt al tău.
Concluzie
Am încercat să înșir aici punctele tari și punctele slabe pentru Stadia. Deocamdată mi-au ieșit mai multe puncte slabe. Google are o oportunitate foarte mare pentru a intra serios în business-ul de gaming și pare că o ratează. Modelul de business e confuz și trebuie explicat. Cloud gaming-ul are mult potențial, dar din păcate nu pare că primește suportul necesar din partea Google. Avantajul pe care îl are e interfața simplă și ușor de accesat și timpii foarte mici de acces în jocuri. Pe GeForce Now de exemplu trebuie să aștepți câteodată zeci de minute bune până prinzi un rig disponibil.
Stadia pare un proiect cool, dar fără o țintă anume. Ca să răspund la întrebarea din titlu eu cred că merită să-ți faci un cont pe Stadia. E gratuit și n-ai nimic de pierdut. Am de când să speculez ofertele de jocuri prezente pe Stadia, dar să nu investesc foarte mult. Abonamentul pro e altã poveste. Acolo îmi dã cu rest. Consolele fizice rămân încă baza.