Am primit la adresa redacției cardul de memorie microSD Samsung Pro Plus cu capacitatea de 512 GB. Pe cutie apar simboluri cum că este destinat pentru extinderea capacității de stocare a unui smartphone, camere foto, camere de acțiune sau drone. Aș mai adăuga aici că ar fi bun și pentru console de jocuri portabil precum Nintendo Switch sau Steam Deck.
Ce conține pachetul
- cardul microSD
- adaptorul SD
Tip memorie | MicroSD |
Capacitate | 512 GB |
Clasa de viteza | Class 10 |
Standard UHS | UHS-1 |
Rata de transfer la citire | 160 MB/s |
Rata de transfer la scriere | 120 MB/s |
Instalare
Samsung oferă softul Memory Card & UFD Authentication Utility pentru a verifica autenticitatea cardului. Din păcate e disponibil doar pentru Windows. Dacă vezi pe undeva un astfel de card mult mai ieftin decât prețul pieței poți să fii sigur că nu e original.
Pentru a fi sigur că obțin cele mai bune viteze am formatat cardul la NTFS. El vine formatat ca exFAT din fabrică. Am schimbat și storage policy la better performance.
Ce viteză de scriere și citire oferă cardul Samsung Pro Plus ?
Am folosit aplicația CristalDiskMark pentru testare. N-am stat să bibilesc setările…e totul default.
Eu am testat cardul pe un Lenovo ThinkPad T14 , pe un Surface Go 1st Gen și pe PC.
L-am testat pe mai multe dispozitive pentru că m-am frustrat că nu mă apropiam de acei 160mb/s la citire și 120MB/s la scriere.
Pe toate cele 3 dispozitive am avut rezultate similare cu cele de mai jos.
Explicația am aflat-o după ce am citit scrisul acela mic. Samsung zice așa…”performanța declarată este obținută prin utilizarea cardurilor microSD PRO Plus, cu cititoare Samsung”. Pentru a atinge acele viteze ai nevoie de Card Reader-ul micro Sd la USB 3.1 Gen 1, modelul Samsung US-TG1AM03.
Eu am primit varianta cu adaptor card SD, deci prin urmare n-am putut atinge vitezele declarate.
Cel mai important la testarea vitezelor unui card micro SD este de fapt cititorul de carduri.
Funcții
- Rezistență la apă: rezistă până la 72 de ore în apă de mare.
- Rezistență la temperatură: temperaturi de funcționare de la -25 C până la 85 C; temperaturi de nefuncționare de la -40 C până la 85 C. ³
- Rezistență la raze X: până la 100 mGy, similar cu aparatele cu raze X din aeroport.
- Rezistență magnetizare de până la 15.000 gauss sau echivalentul câmpului magnetic al unui RMN cu câmp înalt.
- Cădere: rezistă la căderi de până la 5 metri (16,4 picioare)⁶ Uzură: până la 10.000 de glisări
Preț
Cardul microSD Samsung Pro Plus mai este disponibil și în variante de 128GB și 256GB.
Dacă nu aveți deja un cititor de carduri vă recomand totuși să cumpărați varianta cu adaptor USB 3.1
Concluzie
Când vine vorba de carduri de memorie cel mai important lucru mi se pare că este fiabilitatea. Nu vrei să-ți crape cardul și să-ți pierzi fotografiile, filmările, datele , salvările jocurilor, etc. Aici Samsung și-a creat un renume indiscutabil în categoria cardurilor de memorie. Garanția de 10 ani pe care o oferă acestui card de memorie spune totul.
Nu sunt plătit să fac reclamă, pur și simplu așa stau lucrurile. Există într-adevăr carduri cu viteză de citire/scriere și mai mari, dar trebuie luat în considerare atât prețul cât și fiabilitatea.
Samsung păcălește un pic promovând vitezele de scriere la 160MB/s și citire la 120MB/s. Acestea pot fi atinse doar cu card reader-ul micro-SD Samsung.
În lipsa acelui adaptor vitezele sunt limitate la 90 MB/s citire și 80 MB/s scriere și variază cu max 7-8 MB/s la + sau – în funcție de adaptor sau de card reader.
Eu am experiența unui card Samsung Evo de 256GB cumpărat în 2018 pe care inițial l-am folosit pentru a extinde capacitatea de stocare unui Surface Go și acum a ajuns pe Nintento Switch-ul celui mic. Deci are 5 ani și nicio problemă. Cum nu am îndoieli că Samsung a păstrat aceeași calitate a producției nu pot decât să recomand și acest card de memorie Samsung Pro Plus 512 GB.
Concluzia mea este că acest card este o alegere bună pentru cei care au nevoie de mult spațiu de stocare și de performanță ridicată. Dacă vrei să salvezi ceva bani mergi totuși pe seria Evo Plus.
- Fiabilitate.
- 10 ani garanție, rezistent la apă, uz intens
- Vitezele specificate pe cutie pot fi atinse doar cu ajutorul adaptorului USB 3.1 de la Samsung.
2 Comentarii
Mi se pare vrajeala maxima asta cu peste 100 MBps la un card UHS-I. Eu stiu ca limita teoretica pentru UHS-1 e in jur de 95-100MBps, iar pentru UHS-II cca 300 MBps. UHS-I vs UHS-II: The UHS-I bus interface allows for transfer speeds up to 104 MB/s, while UHS-II boasts significantly higher speeds up to 312 MB/s.
This is due to UHS-II cards being designed with two rows of pins, rather than one like UHS-I, which allow for two lanes of data transfer.4 apr. 2023 de aici: https://www.delkindevices.com/learning_lab/whats-the-difference-uhs-i-vs-uhs-ii/
Cu adaptorul acela USB de la ei ajungi la vitezele de pe cutie. Altfel, da , ai max 100mb/s. Trebuie sa manance o paine si oamenii de la marketing.