Am remarcat fotografiile lui Vlad Eftenie prima dată pe Facebook. Testase Huawei P10 și rezultatele erau fantastice . I-am dat follow și de atunci nu a încetat să mă surprindă. La un moment dat nu-mi venea să cred că acele poze sunt făcute cu un telefon. Între timp am făcut și eu upgrade la Pixel 2 XL și am nimerit niște poze încât să-mi schimbe părerea.
Vlad este lector doctor arhitect la Universitatea de Arhitectura și Urbanism „Ion Mincu” București și unul dintre cei mai buni fotografi români. Vă recomand să îl urmăriți și voi pe pagina sa de Facebook sau Instagram.
View this post on Instagram
Se pot face poze foarte bune cu un telefon. Totuși, îmi doream ceva mai mult decât să nimeresc pozele. Când am văzut că F64 organizează un curs susținut de Vlad Eftenie, m-am înscris fără dubii că o să fie ceva special. Eram deja inițiat în teoriile lui pentru că urmărisem prezentarea sa la F64 a aparatului Panasonic LX 100 Mark 2.
Am să împărtășesc cu voi în continuare experiența mea la cursul lui Vlad Eftenie. Sper că nu se supără dacă scap aici câteva din secretele pe care le-a prezentat participanților.
Structura cursului a fost aceasta:
- Observarea cadrului cotidian
- Lumina naturală, culoarea în fotografie, absența luminii
- Principii de compoziție, profunzimea de câmp
- Trucuri în fotografia urbană
- Noțiuni de editare – prelucrearea imaginii
Așteptarea unor participanți poate fi că acest curs este unul tehnic, în care să iei notițe, să înveți despre ISO, diafragmă, mega pixeli, etc. Materialul conține aceste elemente, dar Vlad trece repede peste ele. Vei avea ocazia să le ronțăi mai bine după curs. În plus, vei primi acces la un grup privat administrat de Vlad, unde vei face parte dintr-o comunitate de oameni pasionați de fotografie.
Mai importantă este filozofia sa. El apreciază simplitatea. Așa a ajuns să fotografieze din ce în ce mai mult cu telefonul mobil.
Vlad se pricepe la cuvinte și 3 ore trec repede cu el. Dacă nu ești atent, poți spune..dar eu nu am învățat nimic la cursul ăsta, tot nu știu să fac poze așa frumoase ca el. De aici pornește și primul secret…observarea. Eu am tras următoarele învățăminte de la el:
- De obicei avem o rutină și dacă nu ieșim din ea, nu reușim să vedem frumusețea din jurul nostru. Dacă privești pozele lui Vlad, Bucureștiul pare un loc idilic. Pentru a face poze bune trebuie să te afli în locuri bune la momentul potrivit ( „momentul de grație” cum îl numește el). Dacă începi să vezi cu ochii lui Vlad, îți dai seama că și București sau țara noastră intră în această categorie.
- „O fotografie bună înseamnă armonizare”. Pentru a putea face o poză bună trebuie să reușești să te conectezi conștient cu subiectul, sau tu cu tine. Vorbește de știința privirii…Observarea devine o experiență personală, care presupune implicare.
- Antrenează-te cu pisici sau doamnele din Cișmigiu pentru a fi „invizibil” 🙂
- „Ingredientul principal al unei fotografii este lumina„. Dacă lumina este insuficientă, caută zone de interes iluminate artificial. Deci observă și urmărește lumina!…ah și nu folosi niciodată flash-ul de pe telefon!
- Pe lângă lumină urmărește culoarea, patternuri. Vlad iubește culoarea galben, de exemplu.
- Un alt truc este fotografierea din același loc în momente diferite. „Trecerea timpului validează fotografia”. Poți folosi un colaj pentru a prezenta rezultatul.
În timpul cursului i-am adresat lui Vlad câteva întrebări al căror răspuns sper să vă ajute în realizarea unor fotografii mai plăcute ochiului.
Ce setări folosești de obicei pentru a face o poză?
Vlad folosește de obicei meniul pro al telefonului său. Acum cred că are un Huawei P20 Pro. ISO minim la 50 ziua, pentru a evita poze grainy, expunere centrală, compensare -0.3 (pentru a păstra alburile nearse). Secretul este să faci pozele neutre pentru a scoate untul din ele apoi în Snapseed.
Sugestia sa este să nu alegi Iphone dacă vrei control asupra pozelor tale. I-am spus că eu am Pixel 2 XL și a fost impresionat :)…nu am discutat mai mult. Dacă ești interesat de subiect, îți recomand să accesezi aici comparația realizată de mine a camerelor foto de pe Huawei P20 Pro și Pixel 2 XL.
De ce aplici o ramă albă cu colțuri rotunjite pozelor tale?
Primul motiv ar fi faptul că devine un trademark personal. Ce-i drept așa am început și eu să remarc pozele sale când dădeam scroll în feed. Problema e că au început mai mulți să aplice această ramă, fără să știe de ce….Recunsc că și eu mă aflu printre ei.
Al doilea motiv este că așa distinge între pozele pe care le-a făcut cu telefonul , de cele făcute cu aparatul foto.
Ultimul motiv ține de prelucrarea fotografiei în Snapseed. Rama este folosită ca alb reper pentru expunere.
Ce trepied folosești?
În situații în care lumina este insufucientă, Vlad folosește un trepied Joby Micro Hybrid. Din păcate nu l-am găsit în magazinele de la noi.
Ce setări aplici pentru prelucrarea fotografiilor cu telefonul?
Vlad folosește exclusiv Snapseed pentru editarea fotografiilor din telefon. Editarea trebuie făcută temperat, până la nivelul în care să nu îți dai seama că poza a fost ușor modificată.
Acestea sunt setările de bază de la care să pornești. Eu le-am salvat ca preset în Snapseed pe telefonul meu.
- Tune image: Ambiance(20), Highlights (5), Brightness (10-15), Saturation (10,15)
- Drama: filter strength maximum 20, Saturation +15
- Vintage: de încercat preponderent modurile 8, 10, 7, 3. Setări mod: vignettte strength maximum 10, Style strength maximum 15, saturation +10, saturation +10, brightness +10
- Grainy film: de încercat modurile L03, X02, B04. Setări mod: grainy 0, style strength maximum 50-55
- Vignette: Outer Brightness -20, Inner Brightness + 20 (maximum)
- Details: Structure 12, Sharpening 12
- Selective: se ajustează local detalii – brightness, contrast, saturation, structure
- Perspective: se corectează dominanțe verticale, orizontale, proporții, diverse nereguli geometrice.
- Crop, Rama, Optimizare finală.
Este importat ca ordinea pașilor să se respecte. Vlad cunoaște atât de bine setările încât știe de la început cum o să arate imaginea finală și cum să obțină asta rapid.
Care este procesul prin care treci când faci o fotografie cu telefonul?
A schițat cum scoate telefonul di buzunar, îl deblochează prin cititorul de amprentă. Mare grijă ca telefonul să fie ținut drept și încearcă să stai nemișcat. Accesează camera, modifică setările pro(ISO, shutter speed în funcție de situație), focalizare pe centru și face poza. Totul se întâmplă foarte rapid pentru că poza e deja în minte.
Concluzii
Influența vorbelor lui Vlad Eftenie rămâne cu tine, dar trebuie exercițiu pentru a o păstra. De cum am ieșit de la curs am început să vă lumea cu alți ochi, am început să observ oamenii, clădirile, mediul din jurul meu, s-au întâmplat sincronicități și am început să fac poze mai bune…zic eu. Ce am scris aici nu e decât o părticică din ce conține cursul. Așa că dacă ai ocazia să participi la următorul curs organizat de Vlad Eftenie, îți recomand cu căldură.
Acesează profilul meu de Instagram pentru a vedea câteva fotografii inspirate de cursul „Secretele fotografiei realizate cu telefonul mobil cu Vlad Eftenie”.
View this post on Instagram
1 Comentariu
[…] Review curs: Secretele fotografiei realizate cu telefonul mobil cu Vlad Eftenie […]