fbpx
Connect with us

Review: mesh wifi TP-Link Deco P9

Review

Review: mesh wifi TP-Link Deco P9

De când am tot adăugat dispozitive de tip smart home în rețeaua mea locală mă plângeam că router-ul meu nu mai face față. Prizele, becurile inteligente se deconectau destul de des și trebuia să refac conexiunea. Am ajuns la peste 30 de aparate conectate în rețea.

În prezent am abonamentul de 300 Mbps de la RDS, dar ajungeam maxim la 150 Mbps. Mai am și două range extendere TP-Link prin apartament pentru a ameliora problemele de acoperire wifi, dar nu am rezolvat decât parțial.

În același timp am întâmpinat probleme de acoperire wifi într-o casă cu etaj a rudelor de la țară. Am montat range extendere, dar mi-am dat seama că nu poți să le pui în linie, adică range extender care să se conecteze la range extender. Toate range extenderele trebuie să fie în aria router-ului și îmi rămâneau multe zone fără semnal sau cu viteze de transfer foarte mici.

Cum tot auzisem de noile sisteme wifi mesh care ar rezolva problemele mele, i-am contactat pe cei de la TP-Link și i-am rugat să-mi împrumute un astfel de sistem. Așa m-am pricopsit cu Deco P9 (3-pack). E apărut relativ recent în magazine, în decembrie anul trecut.

Deco P9 beneficiază de tehnologia Powerline ce utilizează circuitul electric existent al casei pentru a conecta unitățile wi-fi Deco, reducând impactul pe care îl pot avea pereții groșii ai locuinței sau alte obstacole aflate în calea semnalului wireless.

Acest sistem mesh dispune de clasa wireless AC1200 + HomePlug AV1000 și acoperirea ajunge la până 560 metri pătrăți în cazul acestei versiuni 3-pack. Deci este destinat în principal celor care locuiesc la casă.

Ce este o rețea mesh wifi?

O rețea mesh Wi-Fi (rețea de tip plasă) este formată din dispozitive asemănătoare cu un router (numite noduri), care lucrează împreună pentru a oferi o rețea wireless într-o anumită zonă.

Tehnologia mesh TP-Link permite unităţilor Deco să lucreze împreună pentru a forma o reţea unică, cu acelaşi nume de utilizator şi parolă. Asta permite dispozitivului să aleagă automat la cea mai apropiată/rapidă unitate Deco, preferând cea mai rapidă conexiune Wi-Fi disponibilă în locaţia respectivă.

Descriere companie

TP-Link a fost fondat în 1996 de doi frați,  Zhao Jianjun și  Zhao Jiaxing, pentru a produce și vinde o placă de rețea pe care o creaseră. Numele companiei se baza pe conceptul de “twisted pair link” inventat de Alexander Graham Bell, un fel de cablaj ce reduce interferența electromagnetică.

TP-Link a început expansiunea internațională în 2005. În 2007 compania și-a mutat sediul în Shenzhen’s Hi-Tech Industry Park.

Din 2016, TP-Link a dezvăluit un nou logo și slogan, “Reliably Smart”. Noul logo este menit să promoveze compania ca un brand orientat către lifestyle pe măsură ce își exinde gama de produse smart home.

Ce conține pachetul

 • Deco P9 (3-pack) – 3 unități Deco
 • 1 cablu ethernet RJ45
 • 3 cabluri de alimentare pentru fiecare unitate
 • Ghid de instalare rapidă

Pagina oficială

Specificații
 • Interfață – 2 porturi Gigabit Ethernet (WAN/LAN auto-sensing) per unitate Deco
 • Butoane – 1 buton de reset pe spate
 • Procesor – Qualcomm CPU
 • Dimensiuni – 190 mm x 90.7 mm x 90.7 mm
 • Tip antenă – 2 antene interne dual-band per unitate Deco
 • Standarde Wireless – IEEE 802.11 ac/n/a 5 GHz, IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz
 • Frecvență  -2.4 GHz and 5 GHz (atenție nu se poate comuta manual)
 • Rată de Semnal –  300 Mbps pe 2.4 GHz și 867 Mbps pe 5 GHz
 • Putere de transmisie – FCC: <30 dBm , CE: <20 dBm (2.4 GHz), <23 dBm (5 GHz)
 • Securitate Wireless -WPA-PSK/WPA2-PSK
 • Tip WAN – Dynamic IP/Static IP/PPPoE/L2TP/PPTP

 Design

Unitățile sunt cilindrice și au un design plăcut. Îmi place că au ales albul față de tradiționalul negru ce e folosit pentru routere. Forma cilindrică încurajează o aerisire mai bună a aparatului. Pe partea de sus avem un led ce ne indică facil starea conexiunii router-ului. Alb pentru conectat, roșu pentru deconectat.

Pe spate avem doar două porturi, dar cel puțin sunt Gigabit amândouă. Dacă ai nevoie de mai multe porturi poți rezolva foarte ușor cu un switch de tip-ul plug and play tot de la TP-Link. Eu l-am ales pe acesta. Portul 1 a fost folosit de cablul de internet, iar prin portul 2 am conectat switch-ul pentru a extinde porturile existente. Încă mai folosesc PC-ul și TV-ul prin cablu pentru o conexiune mai stabilă.

Pe spate vei găsi 4 piciorușe de cauciuc, intrarea pentru cablul de alimentare și butonul de reset.

Instalare

 1. Prima dată trebuie să instalezi aplicația TP-Link Deco. (link iOS / link Android). Funcționează pe iOS 9.0 sau mai recent și Android 4.4 sau mai recent. Apoi va trebui să-ți setezi un cont online TP-Link dacă nu ai deja unul.
 2. Următorul pas este să selectezi P9 din lista de routere Deco.
 3. Vei avea nevoie acum să introduci cablul de internet în portul 1 al unității Deco și să conectezi cablul de alimentare la priză.
 4. Unitatea Deco va emite la început o lumină galbenă și trebuie să aștepți până se schimbă în albastru ce pâlpâie. Durează câteva minute bune până se schimbă culoarea, deci trebuie să ai răbdare.
 5. Apoi  urmează să conectezi telefonul la rețeaua wifi Deco.
 6. Va trebui să atribui o cameră pentru unitatea principală.
 7. Deco va detecta automat tipul de conexiune. Eu am RDS, deci a detectat PPPoE. Am introdus contul și userul de rețea primit de la RDS.
 8. Apoi a trebuit să creez rețeaua wifi nouă. Deși unitatea are 2 canale (atât 2.4 Ghz cât și 5GhZ) nu poți configura 2 rețele wifi pentru fiecare canal. Eu am păstrat același nume și parolă pentru rețeaua wifi, ca să nu trebuiască să reconectez iar zecile de dispozitive.
 9. Deco își va face testele de rețea și apoi va confirma că unitatea poate fi folosită.
 10. Următorul pas este să conectezi a doua unitate Deco la wifi. Pentru a face asta trebuie doar să o conectezi la priză și să fie în raza primei unități. Nu ai nevoie să legi cablul RJ45 la unitatea principală care a fost deja setată.
 11. Trebuie să alegi configurarea apartamentului sau casei, în funcție de câte etaje are. Apoi similar cu pașii pentru conectarea unității principale, trebuie să aștepți să apară lumina albastră care pâlpâie pentru a putea da next. Deco va conecta automat la wifi-ul existent a doua unitate și va optimiza rețeaua. Repetă aceeași pași pentru a conecta a treia unitate în altă zonă a casei.

Rezolvare erori

 • Dacă apare lumina roșie înseamnă că unitatea Deco a întâmpinat o problemă. Va trebui să apeși cu ceva subțire, precum un creion , butonul de reset de pe spate pentru o secundă. Eu am întâmpinat această problemă de fiecare dată când am resetat conexiunea unităților și mi s-a părut destul de dificil de resetat. Apăsam o secundă și becul rămânea tot roșu. Apăsam 10 secunde…nimic. De fiecare dată a trebuit să insist și să încerc de mai multe ori până s-a resetat și lumina roșie s-a făcut iar galbenă.
 • În momentul în care router-ul se conectează la rețea, te întreabă dacă vrei permiți conectarea unității Deco. De fiecare dată când am dat Join mi-a spus că nu se poate conecta la noul wifi…deși rețeaua wifi era creată și funcționa ok.
 • Când am conectat unitățile Deco la casa de la țară am vrut să fac conexiunea direct din camerele unde urmau să fie plasate. Din păcate nu am reușit conexiunea și a trebuit să vin mai aproape de unitatea centrală. După ce am stabilit conexiunea am putut să le scot din priză și să mut cele două unități la o distanță mai mare față de unitatea Deco principală.

Cum poți obține suport de la TP-Link în cazul unor probleme cu acest sistem mesh wifi?

Am testat și sistemul de suport al celor de la TP-link și am primit răspuns de la support.ro@tp-link.com, în limba română, în a doua zi de când am trimis cererea. Îi poți contacta și la 0311 011 290 (tarif normal), de luni până vineri în intervalul orar 10:00 – 19:30 (cu excepția sărbătorilor legale),

Funcții

 • Unitățile Deco pot fi folosite atât ca router cât și ca Acces Point ( adică să se conecteze la un router existent).
 • Ethernet Backhaul – adică poți conecta unitățile Deco între ele prin cablu pentru a comunica mai rapid și mai stabil între ele.
 • Guest Network – dacă nu vrei să-ți acceseze vizitatorii rețeaua principală poți crea o rețea secundară. Îmi place că poți face shake to share pentru a trimite rapid detaliile rețelei.
 • Blacklist – poți interzice accesul unui dispozitiv la rețea adăugând mac-ul acesteia
 • Control Parental – poți filtra conținutul în funcție de vârstă ( child, pre-teen, teen, adult) , timpul petrecut pe rețea și istoricul unui dispozitiv. Vei putea crea un profil pentru copil și îi poți crea un program la care să aibă acces la wifi cât și să blochezi anumite site-uri.
 • Quality of service sau QoS – poți prioritiza rețeaua pentru anumite dispozitive. De exemplu eu am setat NAS-ul și telefonul pentru a avea acces la viteza maximă.
 • Monthly Report – Vei primi lunar un raport cu numărul de dispozitive conectate la rețea
 • Managers – Poți adăuga alte profile pentru a putea gestiona rețeaua.
 • Are suport pentru Amazon Alexa – nu am testat
 • WPS e trecut ca fiind în curs de implementare.

Funcții avansate

 • VLAN – pentru separarea traficului . N-am folosit.
 • Address Reservation – pentru fixarea unui IP. Eu am fixat IP-ul pentru NAS pentru că altfel s-ar schimba constant la fiecare restart sau cădere de curent și ar trebui să o iau de la capăt cu configurările.
 • Port Forwarding – Aici am adăugat câteva porturi pentru a putea accesa NAS-ul de oriunde din lume cât și serverul Plex. Îmi place că poți selecta orice dispozitiv din lista celor conectate fără să trebuiască să introduci de fiecare dată IP-ul manual. Port-forwarding-ul e limitat la 16 ip-uri intrări.
 • TP-Link DDNS – în locul unui număr de IP poți seta un nume mai ușor de reținut pentru a accesa resursele Deco de pe interent.
 • Fast roaming – permite dispozitivelor să schimbe rapid conexiunea către o altă unitate Deco. Eu nu am activat-o și tot mi s-a părut că se conecta rapid. De exemplu atunci când am folosit un range extender TP-link, telefonul se deconecta de la router-ul principal, trecea pe 4G apoi se conecta la range extender. Cu Deco P9 n-am observat nicio deconectare, oriunde în casă.
 • LED control – această funcție mi s-a părut foarte utilă. Am setat că unitățile să stingă led-ul la ora 9 când se apropie ora de culcare și să-l aprindă la 7.
 • Notificări – de fiecare dată când se conectează un dispozitiv nou la rețea primesc o notificare. Mi se pare super util pentru securitate astfel încât sunt notificat atunci când am “musafiri” neașteptați. Notificările sunt trimise aproape instant.

Test viteză

Am fost foarte mulțumit de viteza de download și upload a sistemului mesh TP-Link Deco P9. Cum spuneam, am un abonament de 300Mbps și pe Speedtest am obținut 280Mbps download și 189Mbps upload prin wifi. Ceea ce am observat este că atunci când nu sunt conectat la unitatea principală Deco, am obținut viteze mai reduse precum 93 Mbps download și 89.3 Mbps upload.
Partea mai interesantă a fost când am făcut testele la casa de la țară ce are un etaj și o cameră alăturată clădirii principale. Internetul e de la Akta cu o viteză de 100Mbps. Problemele pe care le aveam cu wifi-ul erau bineînțeles la etaj și în acea cameră îndepărtată. Instalasem un router vechi la etaj care să acționeze ca repeater și un range extender. Din păcate, vitezele de transfer erau dezamăgitoare.
Aceasta este o comparație între sistemul cu repeater și extender față de momentul în care am instalat cele trei unități Deco P9:
 • sus la etaj, 10.8 Mbps download, 11,8 Mbps Versus  41.7 Mbps Download, 17,9 Mbps  cu Deco P9
 • camera îndepărtată de clădirea principală 5,07 Mbps download, 4,84 Mbps upload  Versus 37,3 Mbps download, 15 Mbps upload cu Deco P9

În urma acestor teste, proprietarii au decis că trebuie să-și cumpere un astfel de sistem.

Meniu

Toate funcțiile și setările pot fi accesate doar prin aplicația de telefon. E un avantaj dacă ești utilizator normal, dar un dezavantaj dacă ești utilizator avansat. Eu nu mă consider utilizator avansat, dar îmi place să-mi bag nasul câteodată. De exemplu, într-o zi am vrut să-mi instalez un pi-hole pe NAS pentru a bloca reclamele de pe site-urile accesate prin rețeaua mea locală. Toate bune și frumoase până când am setat adresa de DNS a pi-hole-ului din aplicație la nivel de router. Mi-a picat toată rețeaua și n-am mai putut să accesez router-ul. A trebuit să refac toată conexiunea de la început.

Dar dacă nu ești utilizator avansat, meniul este foarte prietenos și ușor de înțeles pentru toată lumea. Funcțiile de mai sus exemplifică acest lucru.

Clip prezentare oficial pentru fanii lui Goethe

 Preț

Prețul nu este tocmai accesibil în acest moment, dar cine vrea să scape de problemele de lipsă de semnal, menținând o viteză bună a transferului de date,  e încurajat să facă o investiție. În general, prețul e în jur de 1300 lei.

Verifică prețul la eMAG.

Verifică prețul la eMAG pentru sisteme wifi mesh TP-link

Comparație cu alte sisteme mesh de la TP-Link

Vezi în acest link diferențele dintre Deco P9 și celelalte sisteme wifi mesh produse de TP-Link. Ce am observat eu față de sistemele mai ieftine este că are 2 porturi ethernet gigabit și beneficiază de tehnologia AV1000 poweline pentru o conexiune mai stabilă și un semnal mai bun.

Concluzie

Eu m-am convins că sistemele wifi mesh sunt viitorul routerelor. Pur și simplu nu mai ai probleme de conexiune wifi, oriunde ești în casă și viteza transferului e menținută la un nivel ridicat. Odată cu adopția a dispozitivelor wifi pentru smart home numărul aparatelor conectate la o rețea wifi a crescut simțitor. Deco P9 poate să facă față până la 100 de dispozitive conectate. De când l-am instalat nu mi-a mai picat conexiunea la niciun aparat conectat la wifi. Nu știe wifi6, dar nici nu există multe dispozitive compatibile deocamdată.

Sistemul Wifi Deco P9 este destinat, în principal, utilizatorilor care locuiesc la casă și au zone cu semnal wifi slab.

Interfața aplicației Deco este prietenoasă și ușor de folosit de către orice utilizator. Aceasta facilitează instalarea foarte facilă a unităților Deco P9.  Dacă ești un utilizator avansat, poți să te orientezi către un alt model precum cele din seria Archer. Sunt câteva funcții care lipsesc, precum selecția canalului 2.4Ghz sau 5Ghz, WPS,  despre care se vorbește că vor fi introduse prin update-uri de firmware.

Review 0
8 Reviewer
Users 0 (0 Voturi)
CE ÎMI PLACE
 1. Foarte ușor de instalat
 2. Chiar scapi de zonele cu semnal wifi slab sau lipsă.
 3. Poți controla toate funcțiile din aplicația de pe telefon
 4. Ai suport prin mail sau telefon în limba română
CE NU ÎMI PLACE
 1. Nu poți accesa router-ul de pe calculator printr-un IP
 2. Deși dispune de 2 canale (2.4Ghz și 5Ghz)nu ai posibilitateasă creezi rețele wifi diferite. Sistemul mesh probabil face trecerea automat în funcție de dispozitiv. Alte sisteme Deco, precum M5, M9 Plus și M4 au această posibilitate. E posibil să fie introdusă printr-un update de firmware.
 3. Prețul este piperat
Design10
Funcționalitate9
Preț4
Ce spun alții... Login to rate
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Citește în continuare
S-ar putea să-ți mai placă și...
6 Comments

6 Comments

 1. Gabone

  19/02/2020 at 1:27 am

  • thegadgetist

   19/02/2020 at 5:32 am

   Da, nu aveam pe modelul acesta opțiunea de LAN Ip in advanced settings. Se vede in imaginea de sub funcția de led control. Dacă accesam http://tplinkdeco.net mã ducea la pagina de administrare a Nas-ului unde aveam ip-ul fixat. Probabil o sa introducă accesul într-un update de firmware…

 2. Andrei

  21/02/2020 at 3:56 pm

  Mersi de review.

  Momentan pretul pare putin cam piperat … ma tot tenteaza de ceva vreme sa fac o schimbare la router fiindca e unul vechi si am doar un range extender + vreo 15 dispozitive conectate la ele si mai mereu pica netul cand ti-e lumea mai draga. Dar parca nici atatia bani n-as da, sa fiu sincer.

  • thegadgetist

   21/02/2020 at 3:59 pm

   Ești în aceeaști situație cu mine. Un mesh wifi e foarte bun pentru cei care stau la casă și au mult spațiu de acoperit. Pentru apartament e ok un router normal+range extender.Eu mai bălesc la un Synology RT2600AC, dar ală e și mai scump.

 3. Daniel

  09/04/2020 at 1:46 pm

  Ma intereseaza functia de Fast Roaming. Ai putea sa imi spui daca intre timp ai activat-o si cum se comporta. Un scenariu bun de test ar fi sa efectuezi un apel video(skype, whatsapp, google duo, etc) si sa te plimbi prin casa trecand astfel de pe un terminal pe altul. As vrea sa stiu daca se intrerupe conversatia, si daca se intrerupe pentru cate secunde pana se reconecteaza. Multumesc mult, foarte fain reviewul!

  • thegadgetist

   09/04/2020 at 2:15 pm

   Salut Daniel,
   Între timp am cumpărat aceast model pe care l-am primit la teste și pot să-ți spun că funcționează cum te-ai aștepta funcția de fast roaming. M-am mutat într-un call dintr-o zonă în alta a casei fără să se deconecteze…însă are un mare inconvenient.
   Televizoarele mele nu suportă standardul 802.11r și atunci când e activat fast roaming nu se pot conecta la wifi. Așa că am renunțat la a mai activa această funcție. Vezi în link-uri detalii
   https://community.tp-link.com/us/home/forum/topic/111432
   https://community.tp-link.com/en/home/stories/detail/960

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Review

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Categorii

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Sus