Am primit la teste timp de trei săptămâni monitorul AOC CU34V5CW. Din punctul meu de vedere este un monitor destinat în special celor care au work from home. Unul dintre motivele pentru care productivitatea angajaților a crescut de când lucrează de acasă este că oamenii și-au cumpărat accesorii mult mai bune față de cele primite la birou.
Dacă la birou eram forțat de politica companiei să lucrez la un monitor de 21″ și trebuia să fac cerere specială să mai primesc un al doilea monitor, acasă nu mai ai aceste limitări. Oamenii și-au amenajat spațiul mult mai bine.
AOC a venit în întâmpinarea angajaților cu un monitor ce le face viața mai ușoară și am să vă explic în continuare de ce.
Compania AOC a fost fondată în 1934 și are sediul în Taiwan. Obiectul de activitate este vânzarea de monitoare, TV-uri și PC-uri all in one. În 2021, AOC a fost lider pe piața de monitoare de gaming din România.
Ce conține pachetul
- Cablu alimentare
- cablu HDMI
- cablu USB-C
- instrucțiuni
- șurubelniță
- Display – LED, VA, anti glare
- Rezoluție – 3440 x 1440 WQHD
- Luminozitate – 300 cd/mp
- Timp de răspuns – 4ms
- Rata de refresh – 100 Hz
- Raport de contrast – 3000:1
- Unghi de vizualizare – 178/178
- curbarea ecranului cu o rază de 1500R
- Greutate – 9,34 Kg
- Lungime – 808,1 mm
- Lățime – 250 mm
- boxe – 2 x 3w
Design
Avem de-a face un design industrial. Rama laterală e foarte subțire , iar cea de la bază e dintr-un plastic durabil. Îmi place că nu se pun amprente pe acest tip de material.
Suportul monitorului este foarte stabil și toată greutatea stă pe o talpă metalică.
O greșeală de design este faptul că spațiul pentru pasajul cablurilor este la baza piciorului în loc să fie mai sus. Așa nu prea ai cum să ascunzi cablurile.
Când l-am primit am tot căutat butonul de pornire. Nu are absolut niciun buton la vedere. Totul se controlează dintr-un joystick de pe spate. Pentru a face on/off trebuie să ții apăsat pe joystick. Odată ce te obișnuiești cu controlul e ok.
La capitolul porturi avem 1 HDMI 2.0, 1 DisplayPort 1.2, 1 USB C 3.2 (power delivery de 65W), USB-Hub cu 4 porturi USB 3.2 5GBit și 1 port de căști.
Deasupra monitorului găsim un webcam de 2MP ce este compatibilă cu Windows Hello. Atunci când este folosită se aprinde un led alb. Dacă ești paranoic, și ar trebui să fi când ești online, poți închide manual camera printr-un buton comutator.
Calitatea webcam-ului este mult mai bună decât cea de pe laptopul meu de serviciu. Este full HD ceea ce e încă un lux pe laptop-uri zilele acestea. Dacă ai și o sursă de lumină deja imaginea arată profesională. Din păcate dacă vrei să schimbi orientarea camerei trebuie să miști monitorul cu totul.
Display-ul se mișcă stânga-dreapta, sus-jos, dar nu se poate monta pe verticală.
Instalare
Instalarea monitorului este foarte facilă. Piciorul se prinde de talpă cu niște șuruburi și apoi display-ul se prinde de monitor. Sistemul de montare e destul de standard acum.
Mi-a plăcut că monitorul vine în pachet chiar și cu o mini șurubelniță.
Am instalat apoi software-ul de pe pagina producătorului. Setările de imagine le-am realizat din aplicația iMenu. Din păcate soft-ul este compatibil doar cu Windows.
Funcții
- AMD FreeSync Technology – refresh-ul monitorului și cel al plăcii video sunt sincronizate ceea ce face ca gaming-ul să fie mai smooth
- Flicker Free – Ar trebui să prevină oboseala ochilor
- Low Blue Light – protejează ochii pe timp de noapte
- Picture by Picture – Poți să ai două surse video conectate și afișate simultan. E bine să fie acolo, dar rareori am avut nevoie de așa ceva. Frame Counter – afișează FPS în colțul ecranului
- Off timer
- Break reminder
- Windows Hello – Din momentul în care pornești sistemul, camera va face recunoașterea facială și nu mai trebuie să introduci parola la fiecare login.
Meniu
Meniul este intuitiv și modern. Navigarea prin joystick se face ușor.
Calitate imagine
Imaginea mi se pare standard pentru un panou de tip VA. Adică este acceptabilă. Atât timp cât privești monitorul direct și nu dintr-o parte poți să lucrezi liniștit. Pentru cei care își petrec mult timp în fața monitorului aș recomanda totuși un panou mai premium de tip IPS. Problema cu acestea din urmă e că sunt mult mai scumpe.
Display-ul curbat îți dă o senzație de imersiune. Unghiul de 1500R mi se pare ideal pentru diagonala de 34″. E binevenit și stratul antiglare care își face treaba bine în lumina Soarelui.
Toate monitoarele AOC CU34V5CW vin calibrate din fabrică. Uniformitatea luminozității este între 93% și 105%.
Trebuie să te joci un pic cu setările până ajungi la o imagine mulțumitoare. Modurile presetate nu sunt utilizabile pentru că mi se par prea întunecate. Îmi place însă acel Reading mode care face totul alb-negru. Funcția de clear vision face textul să se vadă puțin mai clar.
Sunet
Cele 2 boxe sunt slăbuțe. Vei avea nevoie de boxe dedicate.
Preț
Am găsit monitorul AOC la prețul de 2080 de lei.
Alternative:
Concluzie
- Prețul este foarte bun pentru nivelul de echipare oferit.
- Webcam-ul oferă o imagine bună și are integrare cu Windows Hello.
- Conexiunea USB-C și USB hub-ul inclus transforma acest monitor intr-un doking station.
- Diagonala de 34 de inchi ofera multiple posibilitati pentru productivitate.
- Standul monitorului are un spatiu pentru management-ul cablurilor dar nu permite ascunderea lor.