Connect with us

Rubrika este primul analizator automatizat de știri din România

Rubrika.ropagina principala agregator stiri

Extensii Chrome

Rubrika este primul analizator automatizat de știri din România

În căutarea unei surse de știri de încredere am descoperit Rubrika.ro . Aveam instalată deja extensia NewsGuard, pentru a mă feri de fake news pe site-urile externe și îmi doream să existe ceva asemănător și în România. Site-ul Rubrika.ro este relativ recent și până acum se află cam sub radar, adică nu vorbește aproape nimeni despre el. Pagina lor de Facebook a fost deschisă anul acesta în iulie.

Ce își propune Rubrika.ro?

Rubrika se promovează ca fiind “primul analizator automatizat de știri din România care agregă articole din surse de încredere“. La categoria “aggregator” de știri, eu mai știam de ziare.com sau amosnews.ro .

Misiunea acestui site este să aducă consumatorii de știri mai aproape de idealul alfabetizării media.

“Ne dorim să scoatem românii din bula știrilor de Facebook și să le oferim o radiografiere cu precizie informatică a jurnalismului digital de calitate din România.”

Cum funcționează Rubrika.ro?

Din câte am înțeles eu, acest site adună în mod automat postările de pe Facebook ale site-urilor românești de știri, declarate ca fiind de încredere.  Postările sunt clasificate în categoriile următoare: Actualitate, Economic, Sport, Presă locală, Știrile Zilei.

La fiecare postare ai prezentată sursa, data și ora apariției , și numărul de interacțiuni.

Nu-mi este clar ce definește ordinea postărilor din categoria respectivă. Spun asta pentru că văd știri mai vechi înaintea celor mai recente. Probabil este o combinație între numărul de interacțiuni și momentul apariției.

Cum combate Rubrika.ro fake news?

Foarte multe persoane au început să utilizeze news feed-ul Facebook ca sursă principală de informare. Problema e că printre acestea se pot strecura așa numitele fake news.  Pentru a combate acest fenomen Rubrika.ro propune instalarea acestei extensii pentru browser-ul Chrome.

Rubrika.ro extenise Chrome

Avantajele folosirii extensiei Rubrika.ro sunt:

  • ai indicatori în Facebook. Știrile din Facebook vor fi afișate împreună cu vârsta domeniului și un marcaj de culoare corelat scorului de încredere (Page Authority) al sursei de știri: de la roșu (scor mic) la verde (scor mare).
  • Pe site-urile surselor de știri extensia îți va oferi mai multe detalii printr-un marcaj cu date despre sursa de informare. Poți opri afișajul repetitiv pe site-urile pe care deja le consider de încredere. De exemplu eu l-am dezactivat pe Profit.ro pentru că îmi decala titlul principal pe site.

 

Citește în continuare
S-ar putea să-ți mai placă și...
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Extensii Chrome

Cele mai citite articole

Abonează-te la newsletter


Advertisement

Calendar evenimente tech & social media

Categorii

Sus