fbpx
Connect with us

Am fost la muzeul Apple din Praga

intrare Apple museum in Praga

Călătorie

Am fost la muzeul Apple din Praga

Am terminat de citit de curând biografia lui Steve Jobs de Walter Isaacson și mi-am adus aminte de momentul în care am vizitat muzeul Apple din Praga. Nu eram Apple fan boy, dar fiind pasionat de tehnologie nu am ratat ocazia să vizitez acest muzeu.

Impresia pe care o aveam despre produsele Apple era că au un design plăcut, dar sunt mai degrabă pentru cei care nu se pricep la tehnologie și vor să-și afirme statutul social. După ce am citit cartea mi-am schimbat părerea. Am cumpărat un Ipod Classic 5.5 și acum urmăresc să trec pe Mac OS. După atâția ani de Windows vreau să fac un reset la creier și să am parte de experiența Apple full cu bune și rele.

Unde se află muzeul Apple?

Dacă ajungi în Praga trebuie să-ți rezervi o oră cel puțin și pentru muzeul Apple. Aici vei găsi cea mai mare colecție privată de produse Apple.

Muzeul se află într-o zonă centrală, deci dacă mergi împreună cu cineva care nu e pasionat de tehnologie, are ce face între timp. De exemplu, soția mea a fost cu cel mic și au cumpărat ciocolată de aici.

Site-ul oficial al muzeului Apple este acesta.

Cât costă biletul?

Prețul biletului pentru un adult este de 9 EUR.

Ce poți vedea la Muzeul Apple din Praga?

A trecut un an de când am vizitat acest muzeu așa că probabil îmi vor scăpa multe aspecte, dar am să povestesc mai mult pe baza imaginilor de mai jos.

Muzeul conține exponate Apple, Pixar și Next din perioada 1976-2012. Fiind o colecție privată, muzeul nu este asociat cu Apple.Inc sau familia lui Steve Jobs.

Acest tabel prezintă gama de produse Apple. Putem vedea cât de multe produse existau în timpul în care a fost CEO, Gil Amelio, și cât de mult s-a restrâns numărul acestora atunci când s-a întors Steve Jobs la Apple în 1997.

Apple I

Apple I a fost proiectat și construit de Steve Wozniak în 1976, în garajul lui Steve Jobs. Pentru a finanța producția, Wozniak și-a vândut calculatorul cu funcții, un HP-65, iar Jobs a vândut un microbuz VW.

Apple II

Acest model este cel care a lansat revoluția computerelor personale. Vânzările acestuia au susținut compania mulți ani până la următorul succes.

Steve Jobs s-a ocupat de design. Aici și-a arătat obsesia pentru detalii, alegând cu mare atenție nuanța de alb a carcasei. Inspirația sa pentru carcasă a venit de la roboții de bucătărie de la Cuisinart. Steve mai era un admirator al produselor Braun și al mașinilor germane. Era un adept al conceptului Bauhaus.

Pasiunea pentru perfecțiune, preluată de la tatăl său adaptiv, l-a făcut pe Jobs să insiste ca circuitele interioare să fie la fel de estetice ca exteriorul, deși nu erau la vedere.

Succesorii Apple II

Apple III

Trebuia să fie urmașul de succes al Apple II, dar a fost un dezastru. A avut numeroase probleme de stabilitate. Steve Wozniak a atribuit insuccesului faptului că Apple a fost conceput de departamentul de Marketing în locul inginerilor.

Apple Lisa

Proiectul Lisa este unul dintre primele computere care ofereau o interfață grafică pentru utilizatori(GUI). Unitatea nu a fost un succes din cauza prețului prea mare, instabilității și performanței scăzute. Numele vine de la primul copil al lui Steve Jobs, Lisa Brennan, pe care inițial nu a recunoscut-o.

Tehnologia GUI a fost preluată de la Xerox unde zăcea fără să fie exploatată. Jobs a explicat această întâmplare printr-un citat de Picasso: “artiștii buni copiază, marii artiști fură! nu ne-a fost rușine niciodată să furăm idei mărețe.” Mai târziu Microsoft a preluat aceeași tehnologie pentru a dezvolta Windows, dar Jobs nu a mai fost la fel de încântat.

Bill Atkinson a fost cel care a dezvoltat interfața grafică pentru Lisa și primul care a creat iluzia ferestrelor suprapuse într-un sistem de operare. Jobs dorea ca totul să ofere o experiență cât mai bună utilizatorului așa că voiau și un mouse cu un cursor care să se miște în orice direcție, nu doar sus-jos, stânga-dreapta. Inginerul care a spus că nu se poate crea așa ceva a fost dat afară imediat.  Următorul inginer a spus “pot să construiesc acest mouse”. În cele din urmă Steve Jobs a fost eliminat din proiectul Lisa din cauza conflictelor constante pe care le avea cu colegii săi.

Macintosh

Computerul Macintosh a fost lansat în 1984 printr-un clip spectaculos. Era primul computer personal destinat maselor care avea interfață grafică, ecran și mouse incluse. Primele modele au fost foarte scumpe, dar ulterior și-au găsit clienți pe piața educației și a utilizatorilor casnici aducând Apple pe numărul 2 în topul producătorilor de calculatoare personale.

Macintosh-ul a fost primul computer care s-a prezentat singur. Grație Macintosh-ului,  Microsoft a reușit să devină compania care este azi. Urmărește acest clip în care Bill Gates spunea că jumătatea din veniturile Microsoft vor veni din software pentru Macintosh.

Jeff Raskin este responsabil cu idea numelui Macintosh provenit de la un soi de mere.

 

Macintosh Portable

Acest laptop a fost primit bine de critici, dar nu s-a vândut prea bine. Trackball-ul se putea scoate și folosi de orice parte a tastaturii. Ecranul nu se putea citi bine în situații cu lumină insuficientă.

20th Anniversary Mac

Mac-ul aniversar de 20 de ani fost un computer de ediție limitată lansat în 1997. Era o minune tehnologică la aceea vreme, dar avea un preț prohibitiv de 7499$.

Familia Powerbook

Powerbook-urile erau destinate utilizatorilor profesioniști. Au primit numeroase premii de-a lungul duratei de viață. Succesorul său este Macbook Pro începând cu 2006, atunci când Apple a migrat la procesoare Intel.

Accesorii Apple mai puțin cunoscute

În 1994 Apple a lansat una dintre primele camere digitale color pentru consumatorii din SUA. Modelul se numea Apple QuickTake 100. Avea mai puțin de un megapixel și nu avea ecran digital.

NeXT

Conputerele  NeXT era destinate universităților și unităților de cercetare. Atunci când Steve Jobs a fost dat afară de la Apple în 1985, în urma neînțelegerilor cu CEO-ul John Sculley,  a înființat NeXT Inc. Computerele erau impresionante din punct de vedere tehnic, dar nu au avut vânzări extraordinare fiind foarte scumpe. Apple a cumpărat NeXT în 1997 ceea ce a facilitat întoarcerea lui Steve Jobs.

iMac

iMac-ul  a fost primul triumf de design ce a ieșit din colaborarea dintre Steve Jobs și Jony Ive.  iMac G3 era destinat pieței consumatorilor și a fost un mare succes. Jobs dorea să fie un produs all-in-one, care să includă tastatură, monitor și mouse direct în pachet. Costa 1299$, într-o perioadă în care Apple nu vindea calculatoare mai ieftine de 2000$. O poveste spune că înainte de lansarea iMac-ului, Jobs a fost auzit țipând la telefonul mașinii sale Mercedes, când a parcat pe un loc de handicapați (ceea ce era un obicei, deoarece credea că regulile nu i se aplică): “Not. Fucking. Blue Enough!!!”

Jobs era un maestru al prezentărilor și a petrecut multe ore pentru a regla lumina pe scenă înainte de lansarea primului iMac, astfel încât suprafața translucidă să se vadă cât mai bine. Vezi aici clipul de lansare.

Punctul slab al sistemului a fost mouse-ul sub formă de puc, pentru că era dificil de folosit, dar a fost primul mouse cu USB.

iMac G4 avea un LCD montat pe un braț ajustabil. Ideea pentru design i-a venit lui Jony Ive în urma unei vizite la casa lui Steve Jobs. Soția lui Steve, avea o grădină în spatele casei plină cu floarea soarelui. Ecranul trebuia să fie conceput atât de fluid încât ar putea ajunge la Soare. Modelul aducea și cu lampa Luxo de la Pixar. Design-ul produs de Apple era câteodată extrem, dar asta i-a ajutat foarte mult la marketing.

Power Mac

Acest desktop computer era destinat utilizatorilor profesioniști. Deși nu era construit pentru a fi transportat, i-au fost adăugate două mânere pentru a avea un aspect mai prietenos.

Power Mac G4 Cube avea un design Zen atât de inovativ încât a ajuns la muzeul de artă modernă din New York. Exprima estetica pură a lui Jobs. Sofisticarea venea din minimalism. Leonardo da Vinci spunea “Simplitatea este cel mai sofisticat lucru”. În final nu a mulțumit nici o piață. Profesioniștii nu doreau o bijuterie pe birou, iar consumatorii nu erau dispuși să plătească prețul dublu pentru un sistem desktop.

iBook

Ibook-ul a fost primul produs de masă care oferea conectivitate prin Wi-fi. Aceasta fusese promovată ca AirPort. “I”-ul din nume venea de la faptul că dispozitivele se putea conecta la internet. Modelul a fost denumit “clamshell” pentru că semăna cu o scoică.

Macbook

Macbook-uș este succesorul iBook și PowerBook. Primul model a apărut în 2006 și a făcut trecerea de la procesoarele PowerPC la Intel. A introdus pentru prima dată cablul MagSafe care se atașa/detașa magnetic.

Vezi aici clipul cu lansarea primului MacBook Pro. MacBook Air a devenit legendar atunci când Steve Jobs l-a adus pe scenă ascuns într-un plic în 2008.

iPod

Acest media player a transformat industria muzicală și a făcut din Apple una dintre cele mai valoroase companii din lume.

Jobs iubea muzica, dar playerele care erau pe piață nu îl satisfăceau. Așa că a construit un dispozitiv ca pentru el.

Hard disk-ul de la Toshiba permitea să ții 1000 de melodii în buzunar. Ipod-ul era foarte intuitiv. Funcțiile mai complexe erau îndeplinite atunci când îl conectai la iTunes, astfel computerul devenea un digital hub pentru alte dispozitive.

Ipod-ul a fost atât de simplificat încât nu avea un buton de on/off. A fost ales albul pentru iPod și căști pentru a exprima puritatea.

Vezi aici prezentarea primului iPod.

Au existat câteva ediții limitate de iPod-uri. Mai jos vezi modelul iPod Classic 4th generation U2 Special edition Black/Red

 

iPod-ul Beatles a fost introdus în 2008. Apple Inc a avut un conflict îndelungat cu Apple Corps, care era o companie fondată de Beatles. Procesul a fost rezolvat în 1981 atunci când Apple Inc a plătit 80.000$ către Apple Corps și au fost de acord să nu intre în industria muzicii. Beatles au intrat în iTunes abia în 2010, dar iPod Beatles a fost lansat în 2008. Este unul dintre cele mai rare iPod-uri din lume. 

Muzeul conține o colecție cu toate modelele de iPod.

iPhone

Primul iPhone a fost introdus în 2007. Inițial era gândit ca un iPod care să poată telefona. Totuși rotița de la iPod era dificil de folosit pentru a scrie sau introduce numere. În acea perioadă exista un proiect secret pentru a construi o tabletă cu multi-touch. Ideile s-au intersectat și au facilitat apariția iPhone-ului înaintea iPad-ului.

Vezi aici prezentarea primului iPhone. La muzeul Apple din Praga poți vedea unul dintre prototipurile iPhone.

 

 

iPad

Ipad-ul era un produs undeva între iPhone și laptop. Trebuia să fie bun la browsing, email, fotografii, video, muzică, jocuri și ebooks.

La acel moment netbook-urile erau foarte populare, dar Steve spunea că nu erau bune la nimic. Soluția a fost iPad-ul. Un dispozitiv creat la intersecția tehnologiei cu artele liberale.

A fost criticat pentru că era un dispozitiv mai degrabă pentru consum media decât pentru creare. Lucrurile între timp s-au schimbat și noul iPad-ul reușește să înlocuiască un laptop cu succes.

Vezi aici prezentarea primului iPad.

 

Garderba lui Steve Jobs

Muzeul Apple din Praga conține câteva exponate cu câteva exemple din garderoba lui Steve Jobs. Pe finalul vieții a ales să poarte numai o helancă produsă de Issey Miyake. Avea în jur de 1000, cât să-i ajungă până la sfârșitul vieții. Încălțămintea preferată era de la New Balance, iar blugii erau Levi’s. Ceasul său era de la Seiko.

Sunt  multe de aflat despre istoria Apple și viața lui Steve Jobs. Un punct bun de pornire este biografia lui Steve Jobs de Walter Isaacson. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe articole din categoria Călătorie

Newsletter tech în fiecare sâmbătă dimineața

Cele mai citite articole

RSS Feed

RSS

Îți place blogul meu?

Susține acest blog cumpărând de la următorii retaileri prin aceste linkuri: eMAGPC Garage, Evomag, Elefant, Cărturești, LibrisFashion Days, Lensa.

 

 

 

Filme si seriale pentru 2019
carti

Categorii

Citesc și

Sus