Una dintre fricile mele este cea de a pierde avionul. Multe dintre variabilele care influențează acest aspect sunt în afara controlului meu, iar asta mă face să intru în panică. De aceea, am fost atras de un articol amuzant din The Onion, în care un tată vrea să ajungă la aeroport cu 14 ore înainte de decolarea avionului.
În timpul controlului de securitate, am mereu o mulțime de lucruri pe care trebuie să le pun în tăvițe, cum ar fi ceasul, telefonul, laptopul, iPad-ul, Nintendo Switch-ul, aparatul foto, încărcătoarele, lichidele etc. De exemplu, atunci când am călătorit cu soția și cei doi copii în Koln și am avut un zbor cu escală și transfer scurt, am decis să iau tot bagajul cu mine pentru a evita pierderea sau întârzierea lui. Am umplut aproape opt tăvițe cu lucrurile noastre și am avut parte de un adevărat antrenament pentru a trece prin controlul de securitate. În plus, nu peste tot ai prioritate când călătorești cu copiii.
Cu toate acestea, am aflat despre o veste bună pe BBC: la aeroportul din Londra, nu mai este limita de 100 ml la lichide, iar electronicele nu mai trebuie scoase din bagaje. Se pare că și aeroportul Schipol din Amsterdam a implementat această măsură și este testată și în alte aeroporturi. De fapt, tehnologia care permite acest lucru există deja de câțiva ani și este utilizată cu succes în aeroporturile din Atlanta și Chicago. Procesarea imaginilor este chiar mai sigură acum și operatorul poate face diferența între un lichid periculos și unul inofensiv.
Cum funcționează noile scannere?
Când am ajuns la aeroportul din Koln, am fost invitați la security check prioritar și am fost bucuros să văd că testau acest nou sistem de verificare al bagajelor. Timpul de așteptare afișat a fost de 7-10 minute, ceea ce este mult sub media generală.
Ceea ce mi-a atras atenția în Koln a fost banda de scanare a bagajelor de mână. Aceasta era situată într-un spațiu mult mai mare decât cele clasice și avea un aspect futurist. Am pus bagajele pe tăvițe care aveau propriul circuit automat. A trebuit să pun doar geaca, ceasul și telefonul separat. Nu mi-a venit să cred cât de repede am trecut de controlul de securitate.
Scannerele utilizează tehnologie similară tomografelor CT cu raze X pentru a crea imagini tridimensionale stratificate ale obiectelor, pe care personalul de securitate le poate înclina și roti pentru a identifica mai bine conținutul bagajelor pasagerilor.
Regulile actuale sunt în vigoare din noiembrie 2006, după ce poliția britanică a dejucat un atentat de a transporta explozivi la bordul avioanelor în interiorul sticlelor de băuturi.
Cu cât este îmbunătățit timpul de procesare al bagajelor de cabină?
Acest nouă tehnologie de scanare al bagajelor de mână îmbunătățește timpul prin care treci de controlul de securitate cu cel puțin 30%. Eu am simțit undeva la 100%, adică de două ori mai rapidă. Asta înseamnă că mai puține persoane vor pierde avionul din cauza aceasta. E doar un exemplu cum tehnologia ne îmbunătățește viața.
Pe de altă parte, în timpul transferului de la Viena către Koln, a trebuit să trecem din nou prin procesul de securitate. Aici aveau scannerele clasice și am întâlnit o coadă lungă. O persoană care încerca să se bage în față pentru că își pierdea avionul. Cu toate acestea, responsabilii de securitate i-au explicat politicos că toți călătorii sunt supuși acelorași reguli și au trimis-o să aștepte la rând. În toată hărmălaia aceea am uitat să scot din geantă o sticlă cumpărată în aeroport. Am pierdut timp câteva minute bune până au analizat-o.
Un alt avantaj va fi că nu va mai trebui să cumpărăm apă la supra-preț din aeroport.
Din păcate cred că va trebui să mai așteptăm ceva timp până să apară și la Otopeni. Un astfel de sistem costă undeva pe la 2.5 milioane de euro.
Surse
Airports where travellers don’t need to remove liquids and laptops (thenationalnews.com)
We have the technology to end the airport liquid ban, so why is it still in place? | CNN
1 Comentariu
Te-au lasat sa faci poze?! 😀