În fiecare an reușesc să fac un cadou, utilizând punctele de loialitate Vodafone , strânse de-a lungul anului cu ajutorul cardului meu de cumpărături (credit) de la Raiffeisen. Nu eram adeptul stilului american, de a trăi pe datorie, și nici nu voiam să aud de vreun card de credit. Până la urmă am fost forțat, acum 3 ani, să-mi fac un card de cumpărături pentru a putea închiria o mașină într-un concediu. Pentru că sunt client Raiffeisen și Vodafone, mi s-a potrivit perfect cardul lor de cumpărături.
Ce beneficii am cu cardul meu de cumpărături?
Benficiile cardului meu de cumpărături sunt punctele de loialitate Vodafone. La fiecare 10 Lei cheltuiți îmi aduce 2 puncte de loialitate Vodafone.
Mai am în plus și asigurare de călătorie pentru mine și membrii familiei care călătoresc cu mine. Mă scapă de grija de a încheia o asigurare de fiecare dată când plec în străinătate.
Ce valoare are 1 punct de loialitate Vodafone?
1 punct de loialitate Vodafone valorează 0,01 Eur cu TVA inclus.
Asta înseamnă că la fiecare 10.000 de lei cheltuiți primesc înapoi 50 de euro.
Cum folosesc punctele de loialitate Vodafone?
De obicei reușesc să strâng de-a lungul anului suficiente puncte de loialitate cât să cumpăr un telefon mid-range. De exemplu în primii 2 ani de când am cardul, am cumpărat câte un telefon Huawei P10 lite pentru părinții mei.
Încercând să-mi răspund la întrebarea dacă merită să fac ugrade de la Fitbit Charge 2 la Fitbit Charge 3, am decis că Fitbit Versa e o alegere mai bună pentru mine. Așadar, anul acesta mi-am făcut cadou de Crăciun un Fitbit Versa. Acesta intră la categoria accesorii premium în magazinul online Vodafone.
În fiecare an negociez contractul cu cei de la Vodafone și îl prelungesc cu încă un an. Niciodată pentru 2 ani. Faptul că mai rămân cu niște puncte de loialitate disponibile mă ajută la negociere. Pe acestea le folosesc pentru reducerea abonamentului cu încă 1 sau 2 euro pe lună.
Ce costuri am cu cardul de cumpărături?
Asigurarea de călătorie mă costă 50 de lei pe an, iar administrarea căstă 1.5 lei pe lună. Deci în total 68 de lei pe an. Având în vedere că primesc mult mai mult prin valoarea punctelor de loialitate mi se pare o afacere bună.
Care sunt dezavantajele unui card de cumpărături?
Totul sună bine și pare destul de ușor să obții aceste beneficii. Faci cumpărături tot anul, strângi puncte de loialitate Vodafone și după îți iei un gadget gratuit . Totuși un card de cumpărături nu e recomandat pentru toată lumea. E o responsabilitate în plus, care necesită disciplină. Trebuie să ai grijă să nu cheltuiești mai mult decât poți returna.
Sumele pe care le folosești cu cardul de cumpărături trebuie returnate integral, în fiecare lună , înainte de data limită. Dacă nu ai făcut rambursul la timp , te trezești cu o ditamai dobândă de plătit, care îți dă peste cap toate beneficiile acumulate. Pe asta se bazează și banca.
În România nu pare să fii prins încă trendul acesta de a avea un card de credit. De obicei este utilizat pentru cumpărături în rate. Eu îl folosesc doar pentru beneficii, niciodată pentru rate.
În SUA, sunt la polul opus. Aproape în orice magazin mergi, ai posibilitatea să-ți faci un card de cumpărături, care bineînțeles îți aduce beneficii și reduceri suplimentare. Dacă îți faci câte un card de credit pentru fiecare magazin, lucrurile pot scăpa ușor de sub control.
Mi-ar plăcea ca magazinul online Vodafone să aibă o selecție mai mare de produse, stocuri suficiente și mai ales prețuri corecte. De obicei prețurile sunt umflate și mai mari decât la alte magazine online. Magazinul Orange pe de altă parte pare că e cu o clasă peste la capitolul varietate produse. Tocmai ce au introdus Nintendo Switch în magazinul lor online.
Concluzie
Utilizez cardul de cumpărături pentru majoritatea tranzacțiilor și evit să folosesc cash pentru a strânge cât mai multe puncte de loialitate. Asta mă ajută să iau un gadget gratuit în fiecare an din magazinul online Vodafone.
În 3 ani de când am cardul de cumpărături nu am plătit dobândă suplimentară niciodată. A fost un singur caz în care nu am plătit suma întreagă dintr-o confuzie. Din fericire , au fost înțelegători și am reușit să-i conving să anuleze acea sumă destul de consistentă. E de avut în vedere că un card de cumpărături e o responsabilitate în plus. Dacă nu ești organizat și disciplinat mai bine stai departe.
Mă mai uitam la cardul BT Flying Blue care îți aduce mile gratuite la Air France, Klm și Tarom. Pare să fie o variantă ok dacă îți place să călătorești des.
Update
Am găsit clipul acesta de la Vox care explică foarte bine cine plătește pentru beneficiile pe care le obții cu cardul de cumpărături.
Tu folosești un card de cumpărături și ce beneficii îți aduce?
6 Comentarii
Am un card Miles and More de la Unicredit, din cate stiu sunt singurii in Romania care au asa ceva. Strang 1 mila la fiecare 5 ron cheltuiti cu el.
Felicitari pentru blog si articole!
Mulțumesc pentru apreciere Mihai! La ce companii aeriene beneficiezi de mile cu acest card? Nu am găsit informația pe pagina Unicredit.
https://www.unicredit.ro/ro/persoane-fizice/Credite/visa-infinite-miles-and-more.html