Am văzut că încă este accesat articolul despre cărțile citite de mine în 2019 așa că m-am gândit să fac un rezumat și pentru 2020. Aveam obiectiv să citesc o carte pe lună, dar n-am reușit să-l îndeplinesc.
Au trecut câteva luni bune de când m-am atins de o carte. Am intrat într-un blocaj. Poate acest articol mă va ajuta să redeschid ciclul obiceiurilor pozitive pe care le aveam. Am să listez cărțile în ordinea în care le-am citit. Nu e un top. Să începem…
1.Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams de Walker Matthew
Somnul afectează toate aspectele din viața noastră, inclusiv imunitatea organismului. Citez…”There was a clear, linear relationship with infection rate. The less sleep an individual was getting in the week before facing in the active common cold virus, the more likely it was that they would be infected and catch a cold. In those five hours on average, the infection rate was almost 50 percent. In those sleeping seven hours or more a night in the week prior, the infection rate was just 18 percent. „
Ar fi fost interesant de analizat câți dintre cei care au fost confirmați cu COVID19 aveau probleme cu somnul. Cartea aceasta m-a făcut să înțeleg că este mai important pentru mine să merg la culcare atunci când mi-e somn decât să mai trag de mine să fac ceva „productiv”. E o carte de căpătâi pentru știința somnului. Cred că e una dintre cărțile pe care le-am subliniat cel mai mult.
Am aflat în sfârșit de ce nu mai țin minte nimic din ce am învățat pe timpul facultății. Atunci când înveți constant, pe o perioadă de timp mai lungă, reții informațiile mai bine decât atunci când înveți în seara dinaintea examenului.
Mi-a plăcut că oferă soluții pentru cei care suferă de insomnie și explică pe înțelesul tuturor acest proces și cum să poți avea o odihnă mai bună. Spoiler alert…pastilele nu sunt soluția.
2. The Magic of Thinking Big de David Schwartz
E o carte recomandată de mulți specialiști în productivitate, dar nu pot spune că m-a impresionat. A fost publicată în 1959 și temele abordate încă sunt de actualitate. O idee cu care am rămas e că, în general, există concurență mai mare pe pozițiile inferioare, decât pe cele de top.
E vorba de o carte recomandată de Bill Gates în 2018. Tara Westover povestește despre copilăria sa dificilă, în care a fost abuzată fizic de tatăl și fratele său. Lucrurile devin atât de dure încât Tara nu dezvăluie ce e ficțiune și ce e adevăr. E o poveste cu happy ending pentru că Tara ajunge în cele din urmă să-și termine doctoratul la Universitatea din Cambridge.
4. The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of Walt Disney Company de Robert Iger
Bob Iger e considerat unul dintre cei mai buni CEO pe care i-a avut Disney. Pe timpul mandatului său Disney a cumpărat Pixar, Lucasfilm, Marvel și mare parte din 21st Century Fox. A avut viziunea de a pregăti terenul pentru serviciul de streaming Disney+.
Bob e genul de persoană care se trezește la 5, face sport și practică meditația. Mi-a plăcut tonul prietenos al cărții, lipsit de aroganță. Te introduce în lumea unui CEO de companie de top și îți explică cum să abordezi relația cu angajații. E fascinantă partea povestită despre culisele unora dintre cele mai mari achiziții Disney. Mi-a plăcut în special când vorbește despre Steve Jobs, cu care a fost bun prieten.
Walter Isaacson cred că este autorul meu favorit. Am devorat aproape toate cărțile sale. The Innovators te trece prin istoria celor mai mari invenții și personalități din era digitală. Vei afla povestea din spatele procesorului și cum a fost inventat internetul. Ideea de bază e că în spatele oricărei mari invenții de obicei a existat o colaborare de succes. E o carte pe care o recomand oricărui geek.
6. Permanent Record de Edward Snowden
Această carte nu am ales-o eu. Bookster are din când în când o campanie prin care îți trimit o carte surpriză dacă ești de acord. Algoritmul lor a funcționat și pot spune că m-au nimerit.
Edward Snowden e văzut ca trădător de unii și erou de către alții. Aceasta este o biografie prin care Edward își justifică alegerile. Colectarea datelor noastre personale e o temă de actualitate. Datele noastre au ajuns să valoreze miliarde de dolari. Nu e de mirare că printre cele mai mari companii din S&P500 sunt Facebook, Google, Apple și Amazon.
Edward Snowden e un personaj controversat, dar cartea sa conține multe adevăruri de care ar trebui să fim mai conștienți.
7. Screw It, Let’s Do it: Lessons In Life de Richard Branson
Richard Branson e unul dintre cei mai mari antreprenori ai istoriei. Screw it, let’s do it are un titlu heirupist ce poate să te inspire să faci lucruri mărețe. Multe dintre acțiunile sale au avut în spate însă mult noroc. Vezi călătoriile sale cu balonul din care abia a scăpat cu viață. E cum se spune…fortune favours the brave. Din păcate mi se pare că Richard Branson din prezent e diferit de cel din carte. El a devenit un personaj controversat prin faptul că nu plătește taxe în UK. La un moment dat mi s-a părut că nu-și mai respectă propriile sfaturi. Virgin încă are planuri mărețe, Se simte totuși că Branson nu și-a găsit un urmaș pe măsură.
8. How to Stop Worrying and Start Living de Dale Carnegie
Am început să citesc această carte într-un moment dificil pentru mine. Îmi pierdusem job-ul și începusem să-mi fac multe griji. Situația cu pandemia nu era încurajatoare pe termen scurt. Știu că Dale Carnegie apare pe listele cu recomandări ale multor personalități. Warren Buffet îi atribuie mare parte din succesul său. Cu toate acestea stilul său nu mi s-a potrivit. Am citit How to Win Friends and Influence People și am avut aceeași problemă. Cazurile prezentate în carte sunt desuete și greu de empatizat cu ele. Am tot tras de ea cu gândul că o voi termina, dar asta m-a împiedicat probabil să o las deoparte și să citesc altceva mai interesant.
Tu ce recomandări de cărți ai pentru mine?